Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-11-2020

NebelhexŽ - Laguz - Within the Lake
Jaar van release: 2004
Label: Karmageddon Media
NebelhexŽ - Laguz - Within the Lake
Na drie albums en een EP vond Andrea Haugen de tijd rijp om de stekker uit haar pagan folk band Hagalaz' Runedance te trekken en verder te gaan onder een nieuwe naam. Met NebelhexŽ laat zij zich niet beperkt tot klanken en sferen die specifiek aan vervlogen tijden refereren, getuige de gitaren en elektronische trekjes die in de meeste nummers een rol spelen. Een deel van de nummers ligt echter in essentie in het verlengde van Hagalaz' Runedance, en je moet dan ook wel een verdomd bekrompen instelling hebben als je als liefhebber van die band de neus ophaalt voor NebelhexŽ.

Nummers als Totem en de titelsong zijn in principe typische Hagalaz' Runedance nummers, maar de uitvoering is minder eenzijdig. Uiteraard staan de uitstekende vocalen centraal en zou van de meeste nummers weinig over blijven als de zang verwijderd werd, maar 'nieuwe' elementen als gitaar en elektronische beats voegen wel degelijk wat toe. De sterke folk-invloeden, authentieke instrumenten en bombastische drums behoren echter schijnbaar tot het verleden.
De invloed van een band als Dead Can Dance is nog steeds zeer evident, maar door de beats klinkt de muziek moderner en worden er andere sferen gecreŽerd. Met Reverse laat Andrea een andere kant van haar creatieve vermogens horen. Het nummer kent zeer prominente, wat industrial-achtige beats en een structuur die aan de betere gothic en synthpop van de jaren '80 doet denken. Ook de cover Bird Song van new wave cultheldin Lene Lovich vomt een aangename afwisseling. Voeg daar aan toe een zeer dansbare breakbeat-remix van Raven Night (van het album Frigga's Web), en je hebt een album waarvan eigenlijk pas in de tweede helft duidelijk wordt waarom Andrea onder een andere naam verder is gegaan.

De stap van haar vorige muzikale entiteit naar NebelhexŽ is echter niet opzienbarend groot. Liefhebbers van Andrea's werk moeten dit zeker eens luisteren. Wellicht dat er op het volgende album wat meer geŽxperimenteerd wordt, maar in de tussentijd heeft madame met Laguz een album op zak dat bewijst dat ze van meerdere markten thuis is.

Tracklist:
1. Totems
2. Laguz - Within The Lake
3. My Visual World
4. Celtic Crows
5. Wake To Wither
6. Reverse
7. Bird Song (Lene Lovich Cover)
8. Raven Night (Nightflight Mix)
9. Sleeping Beauty
10. Touch Of Morpheus

Score: 80 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 8 juli 2004

Meer NebelhexŽ:

[ Terug naar de Album Reviews ]