Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit de jaren tachtig?

AC/DC - Back In Black
Anthrax - Among The Living
Black Sabbath - Heaven And Hell
Death - Leprosy
Dio - Holy Diver
Exodus - Bonded By Blood
Guns N’ Roses - Appetite For Destruction
Helloween - Keeper Of The Seven Keys Part I
Iron Maiden - Powerslave
Iron Maiden - The Number Of The Beast
Judas Priest - British Steel
Megadeth - Peace Sells… But Who’s Buying?
Mercyful Fate - Don’t Break The Oath
Metallica - Master Of Puppets
Metallica - Ride The Lightning
Morbid Angel - Altars Of Madness
Motörhead - Ace Of Spades
Queensrÿche - Operation: Mindcrime
Rush - Moving Pictures
Savatage - Gutter Ballet
Sepultura - Beneath The Remains
Slayer - Reign In Blood
Testament - The Legacy
Venom - Black Metal
een ander album uit de periode 1980-1989

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 27-08-2024.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Abe Cunningham (Deftones) - 51
  • Rex Brown (Pantera) - 60

Vandaag overleden:
  • Mark Shelton (Manilla Road) - 2018
Review

SOM - The Shape Of Everything
Jaar van release: 2022
Label: Pelagic Records

 -

In 2020 wilden de heren van SOM aan de opvolger van het debuutalbum The Fall (2018) beginnen, maar de pandemie gooide roet in het eten. Wel kwam er vorig jaar een ep met twee nieuwe tracks (waaronder het uitstekende Youth // Decay) en vier remixes uit, waardoor er toch wat nieuws te beluisteren was van de groep die uit leden en ex-leden van Constants, Junius en Caspian bestaat.

Het kwintet combineert dromerige pop/shoegaze met post-metal. Soms heeft het wel wat weg van Deftones, Oceansize of Junius. Hoewel de zware postmetalgrooves een terugkerend element zijn, ligt de nadruk op het zweverige, atmosferische aspect van de muziek. Dat zit hem in de gepolijste, wat monotone vocalen, de ambient keyboardpartijen en elektronische effecten. Het tempo ligt doorgaans laag, al gaat dat halverwege een paar nummers omhoog.

SOM wisselt op The Shape Of Everything tussen nummers die wat voortkabbelen en tracks die de aandacht er een stuk beter bij houden. In die eerste categorie vallen Moment, Center en Clocks, al is Center wel een groeinummer. De composities die wat meer om het lijf hebben, zijn Animal, vanwege de leadgitaarpartijen en de inventieve zanglijnen, en Shape, met een effectieve afwisseling van stevige riffs en tremololeads in het refrein en atmosferisch getokkel in het couplet. Ook Wrong behoort tot de betere en memorabele nummers. Het wijkt met zijn toegankelijke, alternatieve poprock af van het overige songmateriaal. Heart Attack en Son Of Winter hebben een hypnotiserende werking.

Het is dus op en af met SOM. Een ep had wederom een verstandigere beslissing geweest. Lang niet alle nummers op The Shape Of Everything hebben namelijk de gewenste impact. Sommige gaan ongemerkt voorbij, daarbij geholpen door de repetitieve structuur en het gebrek aan variatie in vocalen. Daar staat tegenover dat de groep wel degelijk beklijvende songs schrijft en interessante dingen doet. Nu nog het kaf van het koren scheiden en dan komt het helemaal goed.

Tracklist:
1. Moment
2. Animals
3. Center
4. Shape
5. Clocks
6. Wrong
7. Heart Attack
8. Son Of Winter

Score: 73 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 22 januari 2022

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.