Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-07-2021

SOM - Awake
Jaar van release: 2021
Label: Pelagic Records

SOM - Awake

Wat krijg je als je leden en ex-leden van Constants, Junius en Caspian bij elkaar zet? Een combinatie van post-metal en dromerige pop. Will Benoit, Justin Forrest, Mike Repasch-Nieves, Joel Reynolds en Duncan Rich wilden afgelopen jaar aan de opvolger van het album The Fall (2018) beginnen, maar de pandemie gooide roet in het eten. Toch heeft het kwintet wat songs neergepend en opgenomen die liefhebbers van een combinatie van post-metal en Deftones zal aanspreken. Het zijn een tweetal nieuwe tracks en daar is een viertal remixes aan toegevoegd, zodat er in maart een ep met zes nummers in de schappen ligt.

De release begint met de twee nieuwe tracks. Awake // Sedate en Youth //Decay combineren post-metalriffs en -ritmiek met intieme zanglijnen en melodieuze, atmosferische leadgitaarpartijen. De samenkomst van zompige gitaarpartijen met distortion en een heldere kopstem brengt je in dromenland. Dat is op The Fall ook al zo, maar het nieuwe songmateriaal is gelaagder en dynamischer. Er gebeurt meer, vooral dankzij de leadgitaarpartijen. Youth // Decay is het beste visitekaartje, omdat daarin de contrasten elkaar het meest overtuigend versterken. De fantastische climax en de manier waarop daar naar toe gewerkt wordt, zijn de sterkste momenten van deze ep.

De andere vier tracks zijn dus remixes, te beginnen met de elektronica-remix van Holy Fawn. Het is wel even wennen, want waar tot dan toe de gitaren, drums en zang de toon bepalen, neemt hier de elektronica de overhand. De kalmere, desolate remix van Hisself van Youth // Decay sluit beter aan op de twee nieuwe tracks. De ambient noise en melancholische pianoklanken gaan uitstekend samen. Daarna is het weer even schrikken vanwege een grote overgang naar een disco-remix door U Dye van Open Wounds. Giuseppe Capolupo sluit af met zijn elektronische bewerking van Prayers.

Zo vliegt deze ep dus alle kanten op. Een flow is ver te zoeken. Het is een verzameling losse tracks met verrassende remixes die heel anders klinken dan de originele tracks. De nieuwe nummers laten een collectief horen dat veelzijdiger musiceert dan op het voorgaande studiowerk. Met name Youth // Decay nodigt uit om de ontwikkelingen rond SOM in de gaten te houden.

Tracklist:
1. Awake // Sedate
2. Youth // Decay
3. Awake // Sedate (Holy Fawn Remix)
4. Youth // Decay (Hisself Remix)
5. Open Wounds (U Dye Remix)
6. Prayers (Giuseppe Capolupo Remix)

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 4 april 2021

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]