Enquête

Wat is jouw favoriete blackmetalgerelateerde song?

Bathory – A Fine Day To Die
Behemoth – Ov Fire And The Void
Burzum – Dunkelheit
Carach Angren – When Crows Tick On Windows
Celtic Frost – Circle Of The Tyrants
Cradle Of Filth – From The Cradle To Enslave
Darkthrone – Transilvanian Hunger
Deafheaven – Dream House
Deströyer 666 – I Am The Wargod
Dimmu Borgir – Progenies Of The Great Apocalypse
Dissection – Where Dead Angels Lie
Emperor – I Am The Black Wizards
Immortal – Withstand The Fall Of Time
Kvelertak – Mjød
Marduk – Panzer Division Marduk
Mayhem – Freezing Moon
Mercyful Fate – Satan's Fall
Primordial – Empire Falls
Samael – Baphomet's Throne
Satyricon – Mother North
Taake – Myr
Venom – Black Metal
Wiegedood – Ontzieling
Windir – Journey To The End
een andere blackmetalgerelateerde song, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    9 januari:
  • Hexis
  • Shadow Of Intent, Aversions Crown, Angelmaker, The Last Ten Seconds Of Life en Distant
Kalender
Vandaag jarig:
  • Aaro Koponen (Nailed Coil) - 34
  • Dennis Dunaway (Alice Cooper) - 75
  • Fabian Merkt (Coronatus) - 39
  • Paul H. Landers (Rammstein) - 57

Vandaag overleden:
  • Matt Williamson (Power Of Omens) - 2006
  • Nicholas "Razzle" Dingley (Hanoi Rocks) - 1984
Review

Massacre - Resurgence
Jaar van release: 2021
Label: Nuclear Blast Records

Massacre - Resurgence

Massacre behoort tot de oudste en meest stijlbepalende bands van de Amerikaanse deathscene. Frontman Kam Lee wordt beschouwd als de uitvinder van het grunten, dat hij voor het eerst laat horen op de demo Aggressive Tyrant (1986). De rommelige geschiedenis van Massacre is nauw verbonden met die van Death. Net als de muziekstijl overigens, wat een logisch gevolg is van de wisselende bezetting van beide bands. Het debuutalbum From Beyond (1991) is een klassieker, maar Massacre wist dat succes niet te verzilveren. Het comeback-album Back From Beyond (2014) bracht de band uit Florida ook niet het gewenste succes. En was het wel een comeback? Er waren opnieuw strubbelingen. In die periode was Massacre nieuw leven ingeblazen door bassist Terry Butler en gitarist Rick Rozz, medeoprichter van zowel Death (eerder Mantas) als Massacre. Kam Lee werkte niet mee aan die plaat en de band werd na het verschijnen van Back From Beyond opnieuw ontbonden.

Lee was in een juridische strijd verwikkeld met de originele drummer, Bill Andrews (ex-Death), over de rechten op de bandnaam. Na eerst de namen Massacre X en Gods Of Death te voeren, heeft Lee die zaak uiteindelijk gewonnen in 2019. Daarna kon hij een nieuw team om zich heen verzamelen om Massacre opnieuw tot leven te wekken. Mike Borders is de originele bassist, met wie de eerste twee demo’s zijn opgenomen. Met gitaristen Rogga Johansson (Paganizer) en Jonny Pettersson (Wombbath) aan boord lijkt succes verzekerd, maar dat was nog niet voldoende voor de wederopstanding. Scott Fairfax (Memoriam) is als derde gitarist toegevoegd aan de bezetting voor de leads en solo’s. Drummer Brynjar Helgeton is een logische keuze, omdat hij actief is in zowel Johansson & Speckmann als de band Kam Lee. Jonny Pettersson nam ook de toetsen, de backing vocals en de productie (in samenwerking met Dan Swanö) voor zijn rekening.

Resurgence is zonder twijfel een comeback van Massacre, inclusief gastbijdragen van Marc Grewe (Insidious Disease), Dave Ingram (Benediction), Anders Odden (Cadaver) en gitarist Pete Slate (Druid Lord). Massacre staat garant voor onvervalste, traditionele death, maar ditmaal met een subtiele dosis Scandinavische invloeden en relatief complex slagwerk. Bovendien bevat de muziek een uitgekiende balans tussen de eigen stijl uit het verleden en moderne death. Een theatraal sfeertje is gedurende het hele album aanwezig. De diepe grunts van Lee zijn opvallend goed te verstaan. En als één band volledig mag uitpakken met de mythische wezens van H.P. Lovecraft, dan is het Massacre. Ook de Cthulhu Mythos is eind jaren tachtig door Kam Lee geïntroduceerd in de metalscene. Wes Benscoter (Slayer, Kreator) kreeg de vrije hand om zich met dit horrorthema uit te leven op het artwork.

Eldritch Prophecy opent de poort naar de wereld van angst en mystiek. Op fraaie wijze wordt opgebouwd naar de meedogenloze, brute sfeer die ook Ruins Of R'lyeh kenmerkt. Deze track laat goed horen hoe de charme van Scandinavische death wordt ingezet in de composities. Het stevige tempo houdt aan in The Innsmouth Strain en The Whisperer Of Darkness. Het meedogenloze slagwerk van Helgeton in laatstgenoemde is het vermelden waard. Griezelige samples die doen denken aan Evil Dead en de angstaanjagende screams tillen Book Of The Dead naar een hoger niveau. Het theatrale aspect staat wat meer op de voorgrond in het sfeervolle Into The Far Off Void, dat overigens ook fragmenten van de thrash/death uit de begindagen bevat.

Brute agressie overheerst in Servants Of Discord, waarin het spelen met drie gitaren volledig tot zijn recht komt. Pure woede stuwt Fate Of The Elder Gods naar een hoger niveau. Door de op Slayer geïnspireerde riffs en een waanzinnige solo is deze snelheidsduivel absoluut een hoogtepunt op de plaat. Echter, we zijn er nog niet. Resurgence heeft nog meer in petto. Spawn Of The Succubus doet de goede oude tijd herleven en Return Of The Corpse Grinder dient de genadeklap toe. Kortom: Resurgence is een waanzinnig goed album, met sterke composities en een uitstekende sound. Deze plaat vormt de link tussen de aanvankelijke glorie van Massacre eind jaren tachtig en de hedendaagse deathscene. Een ijzersterke comeback na veel jaren van mislukkingen en gedoe.

Tracklist:
1. Eldritch Prophecy
2. Ruins Of R'lyeh
3. The Innsmouth Strain
4. The Whisperer In Darkness
5. Book Of The Dead
6. Into The Far Off Void
7. Servants Of Discord
8. Fate Of The Elder Gods
9. Spawn Of The Succubus
10. Return Of The Corpse Grinder

Score: 89 / 100

Reviewer: Marc
Toegevoegd: 27 oktober 2021

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.