Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

17-06-2021

Walking Papers - The Light Below
Jaar van release: 2021
Label: Carry On Music

Walking Papers - The Light Below

De naam Walking Papers zal de gemiddelde metalliefhebber weinig zeggen. Misschien alleen omdat Duff McKagan (Guns N' Roses) en Barret Martin (Screaming Trees, Mad Season) onderdeel uitmaakten van de line-up. Grote namen heeft deze band echter niet nodig. Met oprichters Jefferson Angel (zanger/gitarist) en Benjamin Anderson (toetsenist) heeft de groep voldoende ervaring en klasse in huis. Dat bewijst Walking Papers nog maar eens op de derde studioplaat The Light Below.

Het blijft lastig op de muziek van Walking Papers te omschrijven. De band komt uit Seattle en de wortels van grunge schemeren nog altijd door in de liedjes. Daar komt echter een flinke scheut blues en hardrock bij. Walking Papers heeft uit die invloeden een eigen geluid gecreëerd dat op het uitstekende debuutalbum al gestalte heeft. Met die eigen sound weet de groep op elke plaat het net steeds weer iets anders aan te pakken.

Waar het op de vorige plaat WP2 iets meer draait om pompeuze, swingende blues/hardrock, zijn de liedjes op The Light Below trager en slepender. De sfeer is daarbij duister en broeierig. De songteksten komen weer van de pen van Jeff Angel. Zijn poëtische teksten en krachtige oneliners zoals: “I’ll build an empire on your ancestor’s ashes then I’ll give the streets their names” blijven goed hangen en zijn zwartgalliger dan voorheen.

Op instrumentaal vlak heeft Benjamin Anderson meer speelruimte gekregen. Zijn synths hebben een grotere rol in de composities. Ook de hoge mate van distortion in het gitaar- en baswerk is nieuw. Met het Depeche Mode-achtige What Did You Expect?, The Value Of Zero en Creation Reproduction And Death laat de band zich van een andere kant horen. Vooral het laatstgenoemde, negen minuten durende nummer klinkt als iets dat niet had misstaan op Nine Inch Nails’ The Fragile.

En toch klinkt The Light Below ook weer vertrouwd met het swingende Rich Man’s War, California (One More Phone Call), Where Did I Go Wrong? en het prachtige, hymne-achtige Going Nowhere (met mooi saxofoonspel van Gregor Lothian). Deze luchtigere liedjes bieden een tegenwicht aan het overige, duistere songmateriaal.

Walking Papers komt ondanks het iets zwakkere einde op The Light Below beter voor de dag dan op de vorige plaat. Dit zijn gewoon weer erg sterk geschreven nummers. En nu maar hopen dat de band met deze plaat op zak weer gauw mag touren, want daar komen deze muzikanten eigenlijk nog beter tot hun recht.

Tracklist:
1. The Value Of Zero
2. What Did You Expect?
3. Divine Intervention
4. Stood Up At The Gates Of Heaven
5. Going Nowhere
6. Creation Reproduction And Death
7. Money Isn't Everything
8. Rich Man's War
9. Where Did I Go Wrong?
10. The Other Shoe [Reprise]
11. My Thoughts Are Not My Own
12. California (One More Phone Call)

Score: 85 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 12 mei 2021

Koop dit album in

Meer Walking Papers:

[ Terug naar de Album Reviews ]