Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

15-05-2021

Gomer Pyle - Before I Die I
Jaar van release: 2020
Label: The Lab Records/Three Cords Re

Gomer Pyle - Before I Die I

Het West-Brabantse Gomer Pyle bestaat al bijna dertig jaar, maar is met Before I Die I... pas toe aan de derde langspeler. De uitstekende voorganger Idiots Savants stamt al uit 2008. Destijds maakte drummer Sander Evers nog deel uit van de line-up. Inmiddels speelt hij in Monomyth. Omgaan met verandering en afscheid hoort bij een mensenleven. De zwaarmoedige, maar tegelijkertijd hoopvolle titel komt uit dat besef voort. De letters van de titel vormen de naam Bidi. Het is een eerbetoon aan de in 2017 onverwachts overleden Danny 'Bidi' van Drongelen. Als album is deze derde schijf echter een collectie songs over diverse onderwerpen en dus meer dan een eerbetoon alleen. Net zo veelkleurig als het leven zelf is dit een album met veel kanten.

De stoner- en psychedelische wortels komen direct naar voren in Remember The Days, dat meteen een van de langste songs op de plaat is. Qua opbouw zijn er overeenkomsten met Tool en Pink Floyd (Laeviculus), maar Gomer Pyle heeft zijn eigen veelzijdige geluid. Hoewel de band vooral een belletje zal laten rinkelen bij stonerrockliefhebbers is Before I Die I... diverser dan stoner alleen. Dit getuige het interessante gitaar- en basgeluid tijdens Side Kings, de ontzettend ruige uitschieters Scum Trade en vooral Nicky McGee, waarin de vocalen een stuk ruiger zijn en doen denken aan de grunge en hardrock van de vroege jaren negentig. Ook tijdens het opgewektere Your Demon zit er behoorlijk wat vuur verborgen in de zeer appetijtelijke gitaarpartijen.

De ruigere songs zijn qua energie en virtuoos musiceren uitschieters, maar de mooiste en meest aansprekende momenten zijn de emotionelere tracks. Het beladen en intense We Are One bijvoorbeeld, en het eerdergenoemde, warme Sidekings, dat wel wat doet denken aan Last Exit For The Lost van Fields Of The Nephilim. Brouwer zingt We Are One met zijn dochter Veerle. Zij speelt ook een hoofdrol in de afsluiter Cyclus, dat rustig begint, maar een explosief einde kent, waardoor het ondanks de rustieke pianoklanken van het begin van de track toch aansluit bij de rest van de plaat.

De muzikale keuzes op Before I Die I... verschillen van richting van die van het uitstekende Idiots Savants (luister vooral nog eens naar Bring On The Diesel), maar het nieuwe werk blijft onmiskenbaar Gomer Pyle. De groep is spaarzaam met het uitbrengen van nieuw materiaal, maar heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan.

Tracklist:
1. Remember The Days
2. The Buzzer
3. Side Kings
4. Scum Trade
5. Nicky McGee
6. We Are One
7. Laeviculus
8. Your Demon
9. Cyclus

Score: 80 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 17 februari 2021

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]