Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-06-2021

Zeal & Ardor - Wake Of A Nation
Jaar van release: 2020
Label: MVKA Records

Zeal & Ardor - Wake Of A Nation

Michael Brown, Eric Garner, George Floyd; die namen zeggen u vast wel wat. Zo niet, zoek ze dan eens op internet. Deze heren en anderen die hun leven lieten voor hun medemens zijn de directe aanleiding voor een nieuwe ep van Zeal & Ardor. Er zou volgend jaar pas een album verschijnen, maar zanger/multi-instrumentalist Manuel Gagneux vond het ongepast om Wake Of A Nation, waarvan de opbrengsten naar een goed doel gaan, niet eerder uit te brengen. Vandaar dat de radiostilte rond Zeal & Ardor wordt doorbroken.

Gagneux' afkomst en cultuur vormen een belangrijk onderdeel van zijn muzikale identiteit. Hij vind dat we waakzaam moeten blijven en doorgaand aandacht besteden aan de misstanden die ten grondslag liggen aan bijvoorbeeld de dood van bovengenoemde personen. Het is dan ook niet vreemd dat Black Lives Matter meerdere keren aangehaald wordt.

Wake Of A Nation is een gestroomlijndere collectie songs dan we gewend zijn van de Zwitsers-Amerikaanse artiest. Nog altijd combineert Gagneux - op deze ep samen met drummer Marco von Allmen - verschillende stijlen, waaronder indierock, gospel, grunge en blues, maar de songs zitten logischer in elkaar dan voorheen.

Dan over de individuele tracks. Vigil is een pianoballad, die een paar keer wat steviger wordt met tremololeads en soulzang op de achtergrond. Die soulzang komt terug in Trust No One, dat extremer is. Tuskegee, dat over het gelijknamige syfilis-onderzoek gaat, is de stevigste track met screams, Nirvana-achtige zanglijnen en een afwisseling van rockend gitaarwerk en tremoloriffs. Het op pianopartijen gebaseerde At The Seams had door Lenny Kravitz gemaakt kunnen zijn. I Can’t Breathe is een kort intermezzo en het titelnummer bestaat uit geklap en bijna gesproken tekst.

Wake Of A Nation is vooral bedoeld om aandacht te vestigen op het racisme-probleem. De experimentele muziek brengt je dit keer helaas lang niet zo ver op het puntje van je stoel als de voorgaande releases. Het gebodene is niet slecht, maar minder bijzonder en minder memorabel. De boodschap in de teksten is veel krachtiger. Daar draait het dit keer vooral om.

Tracklist:
1. Vigil
2. Tuskegee
3. At The Seams
4. I Can’t Breathe
5. Trust No One
6. Wake Of A Nation

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 30 november 2020

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]