Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2021

Eskimo Callboy - MMXX
Jaar van release: 2020
Label: Century Media Records

Eskimo Callboy - MMXX

Dé zomerhit van 2020 is natuurlijk Hypa Hypa van Eskimo Callboy. De geinige clip van de elektronicoreformatie is inmiddels al meer dan zes miljoen keer bekeken, en dat in nog geen drie maanden tijd. Een betere start had de kersverse zanger Nico Sallach zich niet kunnen wensen. Houdt de ex-vocalist van To The Rats And Wolves zich ook staande in de overige tracks van de ep MMXX?

Ja, dat doet hij. Niet alleen komt hij overtuigend voor de dag in de zomerhit, ook in de andere tracks laat hij horen van meerdere markten thuis te zijn; van rap tot melodieuze zang, van krachtige vocalen tot ingetogen; het blijkt een veelkunner. Elke track heeft wel een catchy refrein, al gaat het minder bijzondere Hate/Love minder opgemerkt voorbij. De extreme vocalen van toetsenist Kevin Ratajczak geven de songs extra pit en zijn een prima afwisseling.

Hoewel de instrumentatie in dienst staat van de zang, is het zeker geen eendimensionale bedoening. De oosterburen weten een aantal verschillende stijlen, waaronder metalcore, slam, pop, alternatieve rock en elektronica op geslaagde wijze te combineren. Soms doet het aan Enter Shikari denken, dan weer aan The Killers, soms aan Asking Alexandria, dan weer aan Bring Me The Horizon. Muzikale hoogstandjes vind je hier niet, maar de combinatie van stijlen is prima uitgewerkt.

Deze ep bestaat uit drie nieuwe tracks en drie heropgenomen en bewerkte nummers. MC Thunder II (Dancing Like A Ninja) is een geslaagd vervolg op het eerste deel uit 2017. Met name deze sequel en Hypa Hypa zullen tot de favorieten van de fans behoren. MC Thunder II heeft een geweldig EDM-stuk halverwege dat tot feestelijke taferelen zal leiden bij concerten. Daarnaast worden Monsieur Moustache en Dramaqueen van de debuut-ep uit 2010 in een moderner jasje gestoken. Een verrassende versie van de single Prism (2019) met akoestisch gitaarspel van Tobias Rauscher sluit de tracklist op ingetogen en mooie maner af.

De grote kracht van deze schijf is de energie van de tracks. Het is onmogelijk om stil te blijven zitten op de springerige beats en riffs, zelfs al heb je niets met deze stijl. MMXX toont alle kanten van Eskimo Callboy, een band die dankzij de megahit Hypa Hypa opeens veel extra ogen op zich gericht ziet. De oosterburen presenteren zich op een veelzijdige manier en deze release is dan ook een geslaagde instaphalte.

Tracklist:
1. Hypa Hypa
2. Hate/Love
3. MC Thunder II (Dancing Like A Ninja)
4. Monsieur Moustache
5. Dramaqueen
6. Prism (feat. Tobias Rauscher)

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 30 september 2020

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]