Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Earth Rot - Black Tides Of Obscurity
Jaar van release: 2020
Label: Season Of Mist
Earth Rot - Black Tides Of Obscurity
Het Australische Earth Rot is ooit begonnen als grindcoreproject. Maar sinds de eerste ep in 2014 speelt de band blackened death metal. Ondertussen is dit de derde langspeler van de heren. De eerste twee albums heeft de band zelf uitgebracht, maar Black Tides Of Obscurity wordt uitgebracht door het bekende label Season Of Mist. Daar kom je niet zomaar terecht, dus de heren moeten wel iets goed doen.

Op het eerste gehoor is de muziek voornamelijk erg degelijk. De gitaarpartijen zijn afwisselend deathmetal- en blackmetalgeoriënteerd. De ritmesectie is tijdens snellere passages vooral agressief en tijdens midtempo passages meer stampend. De vocalen van Tom Slaughterhouse zijn erg afwisselend. Zowel blackmetalgekrijs als deathmetalgrunts blijken geen probleem. Maar hij weet ook overtuigend gepijnigd gekreun en clean geschreeuw voort te brengen, zoals in respectievelijk New Horns en Ancestral Vengeance. Deze afwisseling tilt de muziek naar een hoger niveau. De passie die de muzikanten voelen voor de muziek en hun instrumentale competentie komen tevens goed naar voren. In bijna elk nummer zitten meerdere tempowisselingen, zijn er veel verschillende gitaarpartijen te horen en varieert de ritmesectie lekker.

Waar dit album het echter vooral van moet hebben, zijn opvallende passages die hier en daar te horen zijn. Deze geven het album een eigen sound en laten de muziek de middenmoot ontstijgen. Zo heeft het openingsnummer een rustig, haast psychedelisch middenstuk. Een van de hoogtepunten is The Cape Of Storm. Na een lekker baslijntje gaat dit nummer instrumentaal ineens over van death metal naar heavy metal, waarbij de gitaren distorted blijven. Hierdoor ontstaat tussen alle agressie een haast vrolijk, dansbaar stukje muziek. Afsluiter Out In The Cold is het meest opvallend. Instrumentaal draait deze track voornamelijk om een piano en akoestische gitaar. Het geheel klinkt, zeker met de rauwe stem van Tom, als een bluesy Tom Waits-nummer. Hoewel de muziek richting het einde wat dissonanter wordt, blijft het nummer in verhouding met de rest van het album erg rustig en fungeert het zo als goede afsluiter.

Al met al is Black Tides Of Obscurity vermakelijk. Fans van onder andere Svart Crown en Necrowretch zullen er waarschijnlijk erg van kunnen genieten. Hoewel de muziek vaak rechttoe rechtaan blackened death metal is, maken de verschillende opvallendheden de plaat zeker de moeite waard.

Tracklist:
1. Dread Rebirth
2. New Horns
3. Towards A Godless Shrine
4. Unparallelled Gateways To Higher Obliteration
5. Ancestral Vengeance
6. The Cape Of Storms
7. Serpent’s Ocean
8. Mind Killer
9. Unravelling Vapour Of Sanity
10. Out In The Cold

Score: 75 / 100

Reviewer: Sam
Toegevoegd: 7 april 2020

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]