Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-07-2020

In This Moment - Mother
Jaar van release: 2020
Label: Roadrunner

In This Moment - Mother

Hoewel In This Moment nog altijd te boek staat als een alternatieve rockband, zijn de elektronica- en popelementen steeds prominenter vanaf Blood (2012) en is het gitaar- en drumgeluid kunstmatiger geworden. De zevende full-length spant de kroon.

Is dat erg? Nee, natuurlijk niet. Zeker niet als er gewoon goede nummers geschreven worden. Helaas laat dit album wat steken vallen op dat gebied. Zo staan er drie overbodige covers op. Aan dat oordeel kunnen zelfs Lzzy Hale en Tyler Momsen in We Will Rock You geen verandering brengen. Vreemd genoeg begint de plaat na een intro al met een bewerking van Fly Like An Eagle (Steve Miller Band) en vervolgt deze met The Red Crusade (Interlude), dat een heel korte introductie is voor The In-Between. Het geeft een wat gefragmenteerde indruk.

Gelukkig komen er wel degelijk zeer aardige en memorabele tracks voorbij. Daarvoor moet je wel even geduld hebben, want met het deels Garbage-achtige The In-Between en Legacy begint het pas echt. Na het fragmentarische begin van het album komt er vanaf het titelnummer (met een soultouch) een veel betere flow in. Zo swingt As Above, So Below (dankzij onder meer Prodigy-achtige beats) en heeft Holy Man een lekkere vibe met een gospel-touch en een zware, distorted baslijn.

Het is uiteraard Maria Brink die de show steelt met haar veelzijdige en theatrale zang. Zo past haar relatief ingetogen zang in Born In Flames uitstekend bij de donkere, atmosferische en elektronische poptrack. Haar gepassioneerde voordracht levert onder andere het titelnummer een hogere waardering op. Screamen kan ze nog altijd, maar ze zet haar extreme vocalen slechts sporadisch in.

Ondanks dat de instrumentatie heel kunstmatig klinkt, zorgen de donkere ondertoon en de zanglijnen voor een aangename luisterervaring (minus de skipsongs). Bovendien is het interessant om verschillende stijlen aan bod te horen komen, zoals industrial, darkwave, soul en EBM. De metal uit het verleden heeft grotendeels plaatsgemaakt voor alternatieve poprock die vooral ruimte laat aan zang en drums. De gitaarpartijen worden daardoor naar de achtergrond gedrukt, al zorgen ze in God Is She wel voor een heavy karakter.

Met name het tweede deel van Mother is dus het beluisteren waard, al past de gastbijdrage van Joe Cotela van Ded in Hunting Grounds maar moeizaam en sluit het album af met de overbodig gelaagde en van effecten voorziene cover van Mazzy Star’s kalme Into Dust. Hit or miss dus. Het levert wat skipmomenten op en daarmee gemengde gevoelens over deze zevende langspeler van In This Moment.

Tracklist:
1. The Beginning (Interlude)
2. Fly Like An Eagle (Steve Miller Band-cover)
3. The Red Crusade (Interlude)
4. The In-Between
5. Legacy
6. We Will Rock You (Queen-cover)
7. Mother
8. As Above, So Below
9. Born In Flames
10. God Is She
11. Holy Man
12. Hunting Grounds
13. Lay Me Down
14. Into Dust (Mazzy Star-cover)

Score: 72 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 26 maart 2020

Koop dit album in

Meer In This Moment:

[ Terug naar de Album Reviews ]