Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-10-2020

Nightwish - Decades: Live In Buenos Aires
Jaar van release: 2019
Label: Nuclear Blast Records
Nightwish - Decades: Live In Buenos Aires
Eind volgend jaar staat Nightwish tot tweemaal toe in een uitverkochte Ziggo Dome te Amsterdam. Het succes van Floor Jansen in Beste Zangers heeft de symfonische metalband wat dat betreft geen windeieren gelegd. Voor de optredens in ISS Dome te Düsseldorf op 21 november en Lotto Arena te Antwerpen op 26 november zijn overigens nog kaarten verkrijgbaar. Om in de sfeer te komen en om de tijd naar het nieuwe studio-album te doden, is er nu het live-album Decades: Live In Buenos Aires.

Dat is een registratie van het optreden in Estadio Cubierto Malvines in de Argentijnse hoofdstad op zondag 30 september 2018. Een betere locatie om opnamen te doen voor een live-album is nauwelijks denkbaar. Het uitzinnige publiek zorgt ervoor dat deze registratie een extra boost krijgt. De passie van de fans zorgt voor een live-gevoel; alsof je er zelf bij bent of bij wilt zijn. Ze staan te springen en zingen werkelijk alles mee, wat soms goed te horen is in de mix. Floor Jansen geeft ze dan ook compliment na Élan: “Now that is epic singing, thank you!” Even daarvoor zingen de concertgangers al massaal “Olé, olé olé olé, Nightwish, Nightwish!” Ze zijn af en toe in beeld, maar het zijn uiteraard vooral de bandleden die je ziet, al is de belichting soms ondermaats.

Hoewel de mix niet ideaal is (en het geluid van de drum wat blikkerig) weet deze compilatie ook muzikaal de gevoelige snaar te raken. Zo blijkt uit het prachtig gezongen Dead Boy’s Poem. De enthousiaste frontvrouw is een alleskunner en weet de oude songs te voorzien van haar eigen, overtuigende touch. De bassende zanger Marko Hietala doet er niet veel voor onder. Hij schittert vooral in Devil & The Deep Dark Ocean. Daarin is ook de instrumentatie geweldig en lijken de leden veel plezier te hebben om deze oude, zeer technische track weer eens te spelen. Elk van de acht studio-albums komt aan bod, waarbij Oceanborn (1998) hofleverancier is en Dark Passion Play (2007) en Imaginaerum (2011) beide met slechts één compositie vertegenwoordigd zijn.

Decades: Live In Buenos Aires is een feest der herkenning en een groot feest dankzij de zeer gepassioneerde fans. Zij zorgen voor een extra emotionele factor, die deze live-registratie een ideaal kerstcadeau maken. Decades: Live In Buenos Aires verschijnt in de formaten BluRay Digibook, 2CD Digipak, BluRay 2CD Earbook en 3LP. De compilatie, waarvan de setlist twee decennia Nightwish belicht, is een meer dan fijne opwarmer voor de concerten eind 2020.

Tracklist:
CD1:
1. Swanheart
2. End Of All Hope
3. Wish I Had An Angel
4. 10th Man Down
5. Come Cover Me
6. Gethsemane
7. Élan
8. Sacrament Of Wilderness
9. Deep Silent Complete
10. Dead Boy’s Poem
11. Elvenjig
12. Elvenpath
13. I Want My Tears Back

CD2:
14. Amaranth
15. The Carpenter
16. The Kinslayer
17. Devil & The Deep Dark Ocean
18. Nemo
19. Slaying The Dreamer
20. The Greatest Show On Earth
21. Ghost Love Score

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 5 december 2019

Koop dit album in

Meer Nightwish:

[ Terug naar de Album Reviews ]