Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-09-2021

Helenium - The Elements
Jaar van release: 2019
Label: Eigen Beheer
Helenium - The Elements
Jelena Dobric is een Servische zangeres die vooral bekend is van de progressieve metalband Persona. Daarin is zij één van de twee voornaamste componisten. De andere is haar levenspartner Melik Melek Khelifa. Naast het componeren van zanglijnen is de in Tunesië woonachtige schone ook verantwoordelijk voor de orkestraties, keyboard- en pianopartijen. Dat is niet zo gek, want ze speelt al vanaf haar vierde piano en verzorgt bij gelegenheid nog wel eens concerten.

Daarnaast is ze geïnteresseerd in psychologie. De combinatie van dieper ingaan op zaken als zelfreflectie en emoties enerzijds en muzikaal haar creativiteit uiten anderzijds heeft haar gebracht tot het solo-project Helenium. Een naam die is ontstaan uit de termen Helios en Helena. De zesendertigjarige frontvrouw noemt het zelf een soort meditatiedagboek. Verwacht dus geen metal à la Persona, maar onder andere door Chopin beïnvloede pianomuziek.

The Elements is dus een rustige collectie songs die, zoals de titel ervan aangeeft, de verschillende elementen belicht. Elke track behandelt een ander element (zie titels). Om precies te zijn de symboliek ervan. Dat hoor je in de muziek terug. Zo begint Beyond The Stars (Aether) de eerste twee minuten ruimtelijk met ambient-geluiden voordat de complexe keyboardklanken en verhalende manier van zingen hun intrede doen. In Flames (Fire) bevat juist de meest krachtige passages van deze release. Innocence (Water) ligt direct lekker in het gehoor.

De ep is echter geen easy listening. Jelena neemt de luisteraar tijdens de openingstrack direct mee de diepte in om pas met Fly (Air) voor een luchtigere aanpak te kiezen, hoewel ook in deze compositie van alles gebeurt. Zo is er verrijkende percussie en maken steeds meer orkestrale elementen hun opwachting.

Jelena heeft een prachtige stem. De kracht daarvan is niet het bereik, maar de emotieve manier van zingen en vertellen. Ze neemt je als het ware mee in haar belevingswereld. De zanglijnen lijken soms geïnspireerd door Cristina Scabbia (Lacuna Coil), Amy Lee (Evanescence), Tori Amos en met name Marcela Bovio (Stream Of Passion), maar de Servische heeft beslist een onderscheidend, eigen stemgeluid dat uit duizenden te herkennen is.

The Elements is een fraaie verzameling liedjes die een meditatieve werking heeft. Je voelt dat Jelena haar vrijheid heeft gebruikt om ideeën die ze niet kwijt kan in de composities van Persona, te verwerken in zelf-reflectieve en cinematische, op pianoklanken gebaseerde nummers. Luchtig genoeg om in één keer in je op te nemen, maar tevens diepgaand met metaforen en niet alledaagse structuren die uitnodigen tot het vaker beluisteren van deze ep.

Tracklist:
1. Beyond The Stars (Aether)
2. Fly (Air)
3. Innocence (Water)
4. In Flames (Fire)
5. From The Ashes (Earth)

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 2 september 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]