Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-05-2020

Ruler - Descent Into Hades
Jaar van release: 2019
Label: Punshment 18 Records

Ruler - Descent Into Hades

Descent Into Hades is het derde album van het Italiaanse Ruler. Het kwartet maakt op niet onverdienstelijke wijze heavy metal in de traditie van de vroege jaren tachtig. Verwacht dan ook een geluid dat doorspekt is met invloeden van het vroege Iron Maiden, Samson en andere NWOBHM-acts.

Deze inspiratiebronnen zijn vanaf de eerste maten van het openingsnummer Black Hand duidelijk aanwezig, maar een goedkope imitatie is Ruler zeker niet. Het frisse en enthousiaste spel werkt direct aanstekelijk. De kraakheldere productie waarin elk instrument volledig tot zijn recht komt, draagt daaraan bij. Het gitaarwerk is strak en maakt als geheel een solide indruk. Gitarist Mattia Baldoni steelt regelmatig de show met mooie solo's die volledig in dienst staan van de degelijke songs, maar ook het vette basgeluid van Mirko Negrino is duidelijk te horen en zorgt voor flink wat leven in de brouwerij.

Dat kwieke weerklinkt ook in het drumwerk van Steve Bianco en de zang van Daniele Francesco. De hoge uithalen van de zanger hebben een aantrekkelijke schwung die goed past bij de dynamische instrumentatie. Prima voorbeelden daarvan zijn het rappe The Shunt en de Rush-achtige ballad Melanie. Francesco's teksten zijn tijdens de coupletten af en toe lastig te volgen. Gedurende de refreinen doet hij het beter. Welgeplaatste kreten van de instrumentalisten en spaarzame geluidseffecten complementeren de heerlijke heavymetalsongs.

De groep durft ook langere instrumentale passages aan tijdens het negen minuten durende Airstrip 1, dat een minder refrein heeft, maar veel goedmaakt met uitbundig gitaar- en baswerk. Desecent Into Hades is zelfs volledig instrumentaal met een licht psychedelisch middenstuk waarin plots een orgelpartij opduikt. De ietwat logge eerste single Alibi valt na al dat opzwepende moois tegen, hoewel hierin ook die fijne, kenmerkende swing opvalt. De goed geoliede metalmachine Ruler maakt dan ook indruk met deze plaat. De band toont een scherp oog voor wat een sterke song nodig heeft.

Tracklist:
1. Black Hand
2. Queen Of Danger
3. Airstrip 1
4. Melanie
5. Descent Into Hades
6. Prisoners In Hell
7. The Shunt
8. Alibi

Score: 78 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 10 juni 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]