Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

07-08-2020

Shadow Matter - Shadow Matter
Jaar van release: 2018
Label: Eigen Beheer
Shadow Matter - Shadow Matter
Ongeveer zes jaar geleden hield de band Lap Of Time op te bestaan. Gitarist Remco de Jong bleef echter nummers schrijven en verzamelde muzikanten om zich heen om daarmee onder de naam Shadow Matter eind 2018 een release uit te brengen in eigen beheer. Hij krijgt daarbij hulp van zanger Gerben Gerrit Verhaar (No Sign Of Harry Peat), bassisten Jeroen Herlaar en Buks Kemp en drummer Johan van den Berg.

Het kwintet is naar eigen zeggen beïnvloed door Tool en Fates Warning. Die namen hoor je inderdaad in de muziek terug. Heel complex wordt het niet. Het blijft bij wat licht progressieve elementen in bijvoorbeeld Shoot Me Down. De mannen staan garant voor een stevige, songgerichte rock/metal; verwacht een krachtige ritmesectie en heavy ritmegitaarpartijen met een melodieuze component, die in dienst van de nummers staan.

Smaakmaker is Gerben Gerrit, die met zijn rauwe zang doet denken aan grunge/stonerzangers als Scott Weiland en Josh Homme en southernrockers. Door zijn bijdragen werken Take Mine, Ocean, Let It Flow, Free Your Body en Running zich op tot favorieten, maar ook de riffs in bijvoorbeeld laatstgenoemde en het melodieuze gitaarwerk in Take Mine zijn uitstekend verzorgd. En wat te denken van het drumspel van Johan in onder meer Ocean. Dat nummer verraadt de Tool-invloeden en bevat een melodieus tweede deel. Het erop volgende Slowburn is vooral een stoere en groovy rocker.

Wat het schijfje mist, is wat meer afwisseling en een paar uitschieters. Nu blijft het bij aangename, groovy rockende tracks met hier en daar wat progressiviteit in de maatsoorten. Het zijn songs die van een krachtige productie (mix en master door Oz Craggs in The Hidden Track Studios) zijn voorzien en dat past goed bij het songmateriaal. In de zee van releases valt dit soort albums misschien niet op, maar de mannen kunnen hier beslist trots op zijn.

Tracklist:
1. Take Mine
2. Ocean
3. Slowburn
4. Let It Flow
5. Free Your Body
6. A Fire, A Kiss
7. Shoot Me Down
8. Running
9. Where Is The Girl

Score: 70 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 22 februari 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]