Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-05-2021

Yerûšelem - The Sublime
Jaar van release: 2019
Label: Debemur Morti Productions

Yerûšelem - The Sublime

Bij het horen van de namen W.D. Feld en Vindsval zal er vooral bij blackmetalliefhebbers een belletje gaan rinkelen. Dit duo is de spil van de avant-garde-blackmetalformatie Blut Aus Nord. Sinds halverwege jaren negentig timmeren deze eigenzinnige Fransen aan de weg. Veel platen van de groep staan in het teken van het experimenteren. Het nieuwste muzikale project van de twee heren wijkt dusdanig af van het reguliere werk van Blut Aus Nord, dat ze ervoor kiezen het onder een andere naam uit te brengen: Yerûšelem.

Met Yerûšelems eerste langspeler The Sublime (wat een prachtige albumhoes!) vervolgen Feld en Vindsval hun muzikale avontuur in de industrial. Vooral het type dat Godflesh in de jaren negentig liet horen. Autoimmunity en Joyless herbergen de basis-ingrediënten voor de Godflesh-sound. Een drumcomputer (in de liner-notes aangeduid als industrial pulses), een lomp, ronkend basgeluid en een kille, duistere sfeer die je de rillingen door je lijf laten lopen.

Met Babel en Reverso heeft deze plaat twee tracks die nu al de boeken in mogen als (industrial-)klassieker. Naast het fenomenale basspel valt vooral op hoe goed de gitaarpartijen zijn. De songs van Yerûšelem staan niet alleen in het teken van industrial. Bij vlagen is de muziek rauw en dromerig en zijn invloeden van My Bloody Valentine, Jesu en enkele post-punkbands niet ver weg.

The Sublime is een enerverende plaat. Feld en Vindsval sleuren je mee langs uiteenlopende muzikale passages. De sfeer is veelal kil en neerslachtig, maar bij vlagen komt er een sprankje licht naar voren in de songs. Een sterke, sfeervolle plaat die ik liefhebbers van genres als industrial, post-punk en shoegaze dan ook “koud” aanbeveel.

Tracklist:
1. The Sublime
2. Autoimmunity
3. Eternal
4. Sound Over Matter
5. Joyless
6. Triiiunity
7. Babel
8. Reverso
9. Textures Of Silence

Score: 85 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 9 februari 2019

[ Terug naar de Album Reviews ]