Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-09-2021

Turnstile - Time & Space
Jaar van release: 2018
Label: Roadrunner Records
Turnstile - Time & Space
Twee jaar na het uitbrengen van Nonstop Feeling lanceert groovemachine Turnstile zijn tweede album. De band is inmiddels ingelijfd door het grote Roadrunner Records. Sinds 2010 is dit gemêleerde gezelschap bezig om furore te maken met een mix van hardcore, rock en punk. De hype die op dit moment gaande is rondom deze Amerikanen spreekt voor zich. De genoemde invloeden op een succesvolle wijze met elkaar combineren, is niet voor alle bands weggelegd. Met Time & Space lukt het Turnstile echter zonder al te veel moeite.

Wat de hype vooral kan verklaren is dat de band volledig zijn eigen pad durft te bewandelen. Op Time & Space horen we namelijk nog veel meer dan alleen maar hardcore en punk. Welke band in dit genre durft het aan om gebruik te maken van keyboardpassages, disco-intro’s en psychedelische, haast space-achtige geluiden? Wat dat betreft doet Time & Space zijn naam eer aan. De luisteraar krijgt dertien nummers tegen zijn kanis gesmeten, waarvan Bomb en Disco twee rustpunten zijn. Met Real Thing, Big Smile en Generator trappen de heren van Turnstile al meteen de deur in, inclusief kozijn en scharnieren. De dansbare hardcore-elementen zorgen al gelijk voor een energieke inslag. In Big Smile wordt het tempo flink opgeschroefd en de oldschoolhardcore doet denken aan een oude bekende, namelijk Trapped Under Ice. I Don’t Wanna Be Blind is een logische opvolger van rustpunt Bomb, aangezien het een mooie opbouwende melodielijn bevat die uitmondt in groovende breakdowns en opzwepend drumwerk.

High Pressure, Can’t Get Away en Come Back For More/H.O.Y. laten vervolgens de verschillende gezichten van Turnstile zien. Bij tijd en wijle horen we zelfs een progressieve draai in het geheel. In Moon krijgt bassist Franz Lyonz zijn eigen podium en horen we mede door zijn vocale bijdrage een melodieus popnummer met punkinvloeden. Brendan Yates zingt vervolgens de rest van deze muzikale potpourri weer vakkundig aan elkaar. Met Right To Be en Time & Space laat Turnstile de luisteraar volledig beduusd achter aan het einde van deze reis. Als André Kuipers een koptelefoon op zou doen tijdens de lancering van zijn ruimtevoertuig, zou hij bij het beluisteren van dit album al met zijn hoofd in de ruimte zitten, terwijl hij nog niet opgestegen zou zijn. Wat een heerlijke ervaring is Time & Space toch!

Waar het eerste album Nonstop Feeling vooral hardcore en punk bevatten, horen we deze keer zoveel meer. Turnstile durft zichzelf met Time & Space op een transparante en originele manier te presenteren. Het siert dit gezelschap en dat maakt de gunfactor van succes wellicht nog groter. De veelzijdigheid van de muziek maakt dat fans van veel genres hiermee uit de voeten zullen kunnen. Mijn tip is dan ook om deze testosteronbom zeker te beluisteren en te ervaren hoe swingend hardcore en punk kan klinken. You won’t regret it!

Tracklist:
1. Real Thing
2. Big Smile
3. Generator
4. Bomb
5. I Don't Wanne Be Blind
6. High Pressure
7. (Lost Another) Piece Of My World
8. Can't Get Away
9. Moon
10. Come Back For More/H.O.Y.
11. Right To Be
12. Disco
13. Time Space

Score: 89 / 100

Reviewer: Maarten
Toegevoegd: 22 juni 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]