Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Bruce Dickinson - Scream For Me Sarajevo
Jaar van release: 2018
Label: BMG
Bruce Dickinson - Scream For Me Sarajevo
Dat Bruce Dickinson bepaald geen mietje is, moge duidelijk zijn. Naast zijn zangcarrière kruipt hij op gezette tijden achter de stuurknuppel van grote vliegtuigen en was hij ooit een degelijk schermer. In 1994 ondernam de zanger echter een risicovolle trip die tot nu toe vrij onderbelicht bleef. Dickinson reisde in dat jaar met zijn toen kersverse band Skunkworks af naar Sarajevo. Terwijl de oorlog voortwoekerde en de stad zwaar onder vuur lag, trad de groep op.

Over die spannende historie verschijnt eind juni een documentairefilm, waarbij beelden van het concert, shots uit de stad en opnames van de terugkeer naar Sarajevo, jaren later, ongetwijfeld een indrukwekkend sfeerverslag vormen. Een videodocument van een tegenwoordig toch wat vergeten episode uit de rijke geschiedenis van de zanger. Met het album Skunkworks uit 1996 haakte Dickinson immers ongegeneerd aan bij het toentertijd populaire alternatieve rockgeluid. Achteraf gezien is het grungy Skunkworks bepaald geen slechte plaat, maar dat gegeven voorkwam niet dat de cd flopte en dat Bruce Dickinson zijn heil weer zocht in de heavy metal. Die terugkeer leverde sterke platen als Accident Of Birth en The Chemical Wedding en de uiteindelijke hereniging met zijn Maiden-maatjes op.

Bij een film hoort vanzelfsprekend een soundtrack. Niet verrassend loopt de cd over met nummers van de man met de grote stem. Helaas vind je op dit schijfje geen nieuwe tracks. Jammer, want de laatste cd van de zanger stamt uit 2005. Stiekem is dit gewoon een veredelde best-of. Of eigenlijk kan daar geen sprake van zijn, want nummers van The Chemical Wedding zoek je hier tevergeefs. Ook het solodebuut Tattooed Millionaire schittert door afwezigheid. Mogelijk dat Dickinson en de mensen van BMG wat songs bij elkaar sprokkelden die op het filmthema aansluiten. Natuurlijk blijven prijssongs als Tears Of A Dragon, het geniale Dark Side Of Aquarius, Road To Hell en Navigate The Seas Of The Sun stuk voor stuk briljantjes, maar de liefhebber kent die nummers uiteraard al lang.

De zogenaamd bijzondere tracks blijken ook helemaal niet zo zeldzaam. Het aardige doch niet heel bijzondere akoestische werkje Acoustic Song stond al op de dubbelcd-editie van The Best Of Bruce Dickinson en wie in het verleden de heruitgave van Skunkworks heeft aangeschaft, kent de lekkere live-versie van het prima Inertia ook wel. De enige track die voor ons westerlingen een klein beetje speciaal is, is het melancholische Eternal, in 2005 de Japanse bonustrack op Tyranny Of Souls. Een nummer dat gewoon op de cd had moeten staan, want het is een prachtig gezongen nummer, met een werkelijk weergaloze gitaarsolo.

Het vakmanschap en het talent staan op deze schijf buiten kijf, maar bijzonderheden hoef je als liefhebber niet te verwachten. Aan de andere kant biedt deze verzamelaar wel een mooie kans voor jonge fans om kennis te maken met het solowerk van de Iron Maiden-vocalist. Al verwacht ik dat die deze nummers wel kennen van Spotify of downloads. Als soundtrack is deze collectie waarschijnlijk prima geschikt en op voorhand geslaagd. Als op zichzelf staande release komt de fan er ietwat bekaaid vanaf. Scream For Me Sarajevo stilt de honger naar hagelnieuw werk in elk geval niet.

Tracklist:
1. Change Of Heart
2. Tears Of The Dragon
3. Gods Of War
4. Darkside Of Aquarius
5. Navigate The Seas Of The Sun
6. Road To Hell
7. Arc Of Space
8. Omega
9. River Of No Return
10. Power Of The Sun
11. Strange Death In Paradise
12. Inertia (Live)
13. Acoustic Song
14. Eternal

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 18 juni 2018

Koop dit album in

Meer Bruce Dickinson:

[ Terug naar de Album Reviews ]