Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

01-03-2021

Ensiferum - Two Paths
Jaar van release: 2017
Label: Metal Blade Records
Ensiferum - Two Paths
Als zelfs de grootste fans van Ensiferum kritische kanttekeningen plaatsen bij het meest recente album, dan belooft dat niet veel goeds. Laten we vanuit onafhankelijke hoek ons licht eens schijnen op Two Paths, het enige studio-album met de inmiddels vertrokken Netta Skog als vast bandlid.

De plaat, die door Anssi Kippo met analoge apparatuur is opgenomen en gemixt, begint veelbelovend met het epische, filmische intro Ajattomasta Unesta en de eerste reguliere track For Those About To Fight For Metal, met daarin een Wasted Years- of Thunderstruck-achtige tremololead. Het tempo zit er in het begin goed in, zoals blijkt uit King Of Storms, dat tot de betere nummers behoort en een episch karakter heeft.

Met het tragere, cinematische titelnummer komt echter ook een van de mankementen van deze release aan bod: de heldere vocalen van gitarist Marcus Toivonen. Ze krijgen veel ruimte op deze release en dat gaat ten koste van de ruimte voor de extreme vocalen van Petri Lindroos. Het dieptepunt van de zang van Marcus vind je in het simpel rockende Don’t You Say (waarvan het refrein makkelijk blijft hangen), maar ook elders maakt hij niet veel indruk met zijn vocalen.

Netta Skog doet het beter in het met gangvocalen opgesierde Feast With Valkyries. Daarin zorgen haar accordeonmelodieën voor een vrolijke touch. Ook God Is Dead, dat old school metalriffs bevat, behoort mede dankzij haar bijdrage tot de aangename tracks. Het doomy Hail To The Victor stelt tevreden, maar het akoestische Unettomaan Aikaan is een zowel letterlijk als figuurlijk een treurige bedoening.

Two Paths is een aardig album, maar heeft te weinig momenten van opleving. De inspiratie lijkt wat weggezakt te zijn en het geheel komt wat vlak over. Het epische karakter komt in te beperkte mate op de voorgrond. De keuze om meer gebruik te maken van cleane vocalen pakt bovendien niet luisterplezierbevorderend uit. Ensiferum kan beter en heeft dat in het verleden bewezen, maar de nieuwe collectie wat vlakke songs nodigt niet snel uit om het album nog eens op te zetten.

Tracklist:
1. Ajattomasta Unesta
2. For Those About To Fight For Metal
3. Way Of The Warrior
4. Two Paths
5. King Of Storms
6. Feast With Valkyries
7. Don't You Say
8. I Will Never Kneel
9. God Is Dead
10. Hail To The Victor
11. Unettomaan Aikaan
12. God Is Dead (Alternative version)
13. Don't You Say (Alternative version)

Score: 65 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 26 mei 2018

Koop dit album in

Meer Ensiferum:

[ Terug naar de Album Reviews ]