Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-09-2021

Hamferđ - Támsins Iikam
Jaar van release: 2018
Label: Metal Blade Records
Hamferđ  - Támsins Iikam
In 2013 maakte Hamferđ al veel indruk met het debuutalbum Evst. Met name het memorabele titelnummer en Viđ Teimum Kvirru Gráu toonden de doomdeathband op zijn sterkst. Ook live wist het gezelschap van de Faeröer, een eilandengroep gelegen in de noordelijke Atlantische Oceaan in de driehoek Schotland-Noorwegen-IJsland, te imponeren. Zo bleek onder meer uit het optreden op Summer Breeze 2014. Met name de dramatiek in de operavocalen van Jón Aldará is één van de sterkste punten.

Dat is ook zo op de tweede full-length Támsins Ilkam, die gebouwd is als een klassiek werk en een dynamischer, mistiger en grimmiger geluid laat horen dan zijn voorganger. Zo zijn er veel rustige passages (met helder getokkel) ingebouwd om de hardere stukken meer impact te laten hebben. Door de ingetogenheid van de gepolijste productie (mix door Daniel Bergstrand) komt dat laatste helaas niet volledig tot zijn recht. Diezelfde productie geeft wel ruimte aan de plechtige tragiek. Dat blijkt tot in detail: de orgelmelodie in Fylgisflog, de bijdrage van een koor in Stygd en de intrigerende stilte tussen de noten in de reflectieve afsluiter Vápn Í Anda.

Juist die sfeer is het sterkste punt van deze release. Je ziet zo de ruige schoonheid van de natuur van de Faeröer voor je. De nummers zijn zeker de eerste luisterbeurten veel minder memorabel (met uitzondering van Frosthvarv) dan de vorige collectie songs, al zijn er beslist ideeën die na een paar luisterbeurten blijven hangen, zoals de fraaie zanglijn in Stygd. Het is slechts één van de vele momenten waarop de emotie in de zang van Jón Aldará van ongekende en karaktervolle schoonheid is. Hij tilt met zijn grunts en bovenal zijn cleane operazang de nummers naar een hoger niveau. Jón zingt over verlies. Tekstueel sluit het verhaal aan op de ep Vilst Er Siđsta Fet (2010) en de eerste full-length Evst. Met Támsins Ilkam is het driedelige concept compleet. Het bijzondere daarbij is dat de saga chronologisch in omgekeerde volgorde plaatsvindt.

Deze tweede full-length is er een die veel luisterbeurten nodig heeft. Pas na verloop van tijd openbaart de conceptplaat zijn geheimen en wordt deze steeds sterker. Het is een volwassen, episch werk met veel dramatiek dat meer dan zijn voorganger op sfeer is gericht. Productioneel had het wat minder gepolijst mogen zijn en wellicht zijn er fans van het eerste uur die na een paar luisterbeurten afhaken vanwege het missen van het catchy aspect, maar die doen zichzelf dan tekort. De aanhouder wint en ontdekt steeds meer. Op 14 februari staat Hamferđ samen met Downfall Of Gaia en Treurwilg in Little Devil te Tilburg.

Tracklist:
1. Fylgisflog
2. Stygd
3. Tvístevndur Meldur
4. Frosthvarv
5. Hon Syndrast
6. Vápn Í Anda

Score: 81 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 14 januari 2018

[ Terug naar de Album Reviews ]