Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2021

OZ - Transition State
Jaar van release: 2017
Label: AFM Records

OZ - Transition State

Transition State is het eerste album van de Finse oermetalformatie OZ met volledig nieuwe nummers. Hoewel het niet het eerste nieuwe materiaal is sinds de band onder leiding van drummer Mark Ruffneck er de brui aan gaf begin jaren negentig. In 2011 verscheen immers het zeer aardige Burning Leather met daarop nieuw opgenomen oud werk en ook wat nieuwe songs. Door persoonlijke omstandigheden duurde het zes jaar om een nieuwe plaat op te nemen en uit te brengen. Alleen Ruffneck is nog over. De overige vier leden zijn vorig jaar bij de band gekomen.

Het album begint voortvarend met een aantal rappe nummers in de welbekende NWOBHM-stijl van begin jaren tachtig; de hoogtijdagen van OZ (opgericht in 1977). Het is een welbekend recept van strak dubbelgitaarwerk met een solide ritmesectie. Het is vooral het musiceren waar de groep het van moet hebben, want zanger Vince Kojvula doet het aardig in de lagere registers, maar is minder toonvast in de hogere regionen. Wat dat betreft heeft hij moeite met het opvullen van de leegte die voormalig zanger Ape De Martini achterliet. Het gaat met name fout tijdens bonustrack Whore Of Babylon en In A Shadow Of A Shotgun. Tegelijkertijd moet opgemerkt worden, dat het hem tijdens het snelle nummer Demonized wel lukt.

Met name het gitaarwerk is om je vingers bij af te likken. Het weet regelmatig de enigszins doorsnee metalnummers naar een bovengemiddeld niveau te brengen. OZ biedt met Transition State dan ook geen vernieuwend spektakel, maar gewoon degelijke, traditionele heavy metal. Het mist wat van de passie, energie en bombast van Burning Leather, maar is leuk als tussendoortje.

Tracklist:
1. Bone Crusher
2. Restless
3. Heart Of A Beast
4. Drag You To Hell
5. Whore Of Babylon (bonustrack)
6. The Witch
7. In A Shadow Of A Shotgun
8. Never Close Your Eyes
9. The Mountain
10. Demonized
11. We’ll Never Die
12. Sister Red (bonustrack)
13. Midnight Screams (bonustrack)

Score: 68 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 22 november 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]