Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

August Burns Red - Phantom Anthem
Jaar van release: 2017
Label: Fearless Records
August Burns Red - Phantom Anthem
Stabiel in de top van het metalcore-genre bevindt zich August Burns Red. De band weet altijd kwaliteitsplaten te maken en probeert altijd vooruitstrevend voor de dag te komen. Het laatste wapenfeit Found In Far Away Places is mede door zijn diversiteit één van de beste platen van de groep, al zullen veel fans van het eerste uur het daar niet mee eens zijn. Op dat album experimenteren de heren er lustig op los, door onder andere country-achtige intermezzo's midden in de songs te plaatsen en met meer pakkende refreinen. Op het nieuwe album Phantom Anthem laat de band dit achterwege en focust deze zich weer meer op harde en bombastische metalcore.

Dat doet August Burns Red naar behoren. Zoals gezegd zijn de uitstapjes naar andere genres en de plotseling binnenvallende intermezzo's niet meer aanwezig. Ditmaal is het streven van de groep om de muzikale grenzen te verleggen, maar dan vooral binnen de kaders van metalcore. Dat is zeker terug te horen op de plaat. Vooral instrumentaal komen de mannen bijzonder fris en vitaal voor de dag en dan met name in de geweldige track Lifeline. Het nummer waarin vooral het gitaarwerk van JB Brubaker opvalt, dendert door tot een epische conclusie. De band weet op de juiste plekken rustmomenten in de songs te plaatsen, die ervoor zorgen dat elk nummer beter definieerbaar en opbouwend maakt.

Naast de uitstekende ritmesectie is het vocalist Jake Luhrs die als smaakmaker van Phantom Anthem geldt. Zijn krachtige en heldere vocalen laten weinig aan de verbeelding over. Als een bulldozer raast hij door de tracks heen, maar weet hij zich te onderscheiden van veel andere core-zangers door zijn diversiteit en goede timing. Daarnaast moet ook zeker de kraakheldere productie genoemd worden, die zowel de vocalen als de instrumentale sectie eer aandoet.

Uiteindelijk kun je dan ook stellen dat er weinig mis is met deze release. Het is op Phantom Anthom meer rechttoe-rechtaan dan op zijn voorganger, maar nog steeds weet August Burns Red genoeg lijntjes en zijweggetjes in te slaan en zo de nummers avontuurlijk te houden. Met onder andere Lifeline, King Of Sorrow en Generations levert de band songs af die meer dan prima zijn, maar ook de andere tracks weten te overtuigen. Het is dan ook fijn dat de groep progressie in het oog houdt en vernieuwend wil blijven, zonder daarbij in te leveren aan kwaliteit. Voor fans van metalcore is dit dan ook één van de beste platen van het jaar en in die zin een must om te beluisteren.

Tracklist:
1. King Of Sorrow
2. Hero Of The Half Truth
3. The Frost
4. Lifeline
5. Invisible Enemy
6. Quake
7. Coordinates
8. Generations
9. Float
10. Dangerous
11. Carbon Copy

Score: 86 / 100

Reviewer: Marcel
Toegevoegd: 6 november 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]