Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Interview: Ikuinen Kaamos
Met Jarno Ruuskanen
Door Jan
Geplaatst in december 2006

Met The Forlorn heeft het Finse Ikuinen Kaamos een waar meesterwerk afgeleverd. Een album vol met pure emotie, melancholie en tevens stevige black metal. Tijd om gitarist/bassist Jarno Ruuskanen een paar vragen te stellen.

Ikuinen Kaamos

Hallo Jarno, ondanks dat Ikuinen al een aardige tijd bestaat, is de band voor een groot aantal mensen nog zeer onbekend. Zou je daarom een kleine biografie van de band willen geven?

Ikuinen Kaamos is opgericht in 1997. We hebben voor het album vier demo’s gereleased. De muziek van de band is van rauwe black metal naar meer melancholische en progressieve metal geëvolueerd. In 2005 hebben we een contract geteketend bij een Nederlands label genaamd Descent Productions. Ons debuut album, The Forlorn, is oktober 2006 gereleased.

Ik moet zeggen dat ik zeer onder de indruk ben van The Forlorn, voor mij was het de ideale mix van black, doom en death metal. Zou je me iets kunnen vertellen over het schrijfproces van het album?

Juhani Mikkonen en ik hebben de muziek voor het album geschreven. Een jaar voor het opnemen zijn we begonnen met het schrijven van nummers. Ik weet niet hoe Juhani werkte, maar ik heb de nummers ontzettend vaak herschreven. Ik moet toegeven dat ik wel een beetje een perfectionist ben. Ik ben nog steeds niet helemaal tevreden met de nummers, maar nu is het te laat om er nog iets aan te veranderen.

Toen ik het album reviewde vergeleek ik Ikuinen Kaamos met Opeth, zij het een veel duisterdere versie. Kun je je vinden in deze vergelijking? En wat zijn (andere) bands die je werk beïnvloed hebben?

Ikuinen Kaamos - The ForlornDe Opeth vergelijking lijkt wel in elke review te zitten. Ik weet niet zeker of het vleiend is of irritant. Ik heb geen idee wat voor bands me beïnvloed hebben. Ik probeer open-minded te zijn voor alles dat ik hoor. Ik luister meestal naar prog-rock als ik thuis ben, maar die invloed kun je niet in onze muziek horen.

Wat is het gevoel dat een luisteraar moet krijgen bij het luisteren naar Ikuinen Kaamos?

Vredigheid.

Op de promo van The Forlorn kon ik lezen dat het concept van het album gaat over een man die zijn vrouw en kind lang geleden heeft vermoord. Wat heeft je geïnspireerd om dit concept voor het album te gebruiken?

Het idee voor het verhaal kwam van teksten die ik jaren geleden geschreven heb. Ik vond dat het verhaal goed bij de sfeer van de nummers paste. Het was een geweldige ervaring om deze teksten te schrijven en ik ben er zeker van de in de toekomst ook conceptalbums zullen maken. Ik wil geen losse collectie van nummers meer maken

Jullie staan onder contract bij het vrij nieuwe Nederlandse label Descent Productions. Waarom heb je specifiek gekozen om met dit label samen te werken?

Ik ken Geert van Mook (de oprichter van het label) nu al een paar jaar. Hij is een fan van onze muziek. Ik denk dat dat het belangrijkste voor ons was. Het is gemakkelijk om met iemand te werken die echt om je muziek geeft.

Kunnen we Ikuinen Kaamos in de nabije toekomst op tour verwachten?

Niet in de nabije toekomst. Ik denk dat we ons nu zullen concentreren op het maken van ons tweede album. Ik hoop dat we daarna op tour kunnen gaan.

Ikuinen Kaamos

In Finland lijkt metal best populair te zijn, hoe kijk je tegen de Finse scene aan en de Finse bands

Ik volg de scene hier eigenlijk niet. Dus heb ik geen idee wat de scene tegenwoordig te bieden heeft.

Wat kunnen we van Ikuinen Kaamos in de toekomst verwachten, je sprak al over een tweede album.

Ja, momenteel werken we aan een nieuw album, het schrijfproces is bijna voltooid en het plan is om ergens volgend jaar de studio in te gaan.

Hartelijk dank voor het interview, de laatste woorden zijn voor jou.

Bedankt voor de support iedereen!

[ Terug naar de Interviews ]