Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Interview: Cryptosis
Met Laurens Houvast
Door Jeroen
Geplaatst in september 2020

Het is een tijd van grote veranderingen voor bassist Frank te Riet, gitarist/zanger Laurens Houvast en drummer Marco Prij. De mannen vierden de afgelopen jaren flink wat successen onder de vlag van Distillator, maar kozen er onlangs voor om onder de nieuwe naam Cryptosis verder te gaan. Tegelijkertijd tekende het gezelschap een contract bij het grote Century Media Records, tegenwoordig onderdeel van Sony. Reden genoeg om snarenplukker Houvast even aan de tand te voelen.

Cryptosis

De Enschedese gitarist zit net op de klok te kijken. Over enkele uren maakt het gezelschap de nieuwe platenmaatschappij bekend. Niet in stilte, maar met de videoclip van het gloednieuwe Decypher, één van de songs waarmee de band het grote Duitse platenlabel over de streep wist te trekken. Bij beluistering blijkt snel dat het vuur en de energie van Distillator niet verdwenen zijn. Drummer Prij hakt als een bezetene op zijn slagwerk, Houvast geselt zijn snaren en Te Riet zorgt voor een lekker vette onderlaag.

Flink wat veranderd
"Er is absoluut flink wat veranderd in de afgelopen periode", geeft Houvast aan. "Maar ik kan nu wel zeggen dat alles met elkaar samenhangt. Dat we de naam veranderden, hing al langer in de lucht."

Distillator maakte sinds de release van de eerste plaat Revolutionary Cells in 2015 een stormachtige ontwikkeling door. "We begonnen natuurlijk als een pure thrashmetalband. Bij zulke muziek horen kettingen, leer en kogelhulzen. Een naam als Distillator paste daar goed bij."

Tegenwoordig ligt dat anders. "Muzikaal zijn we inmiddels mijlenver van ons debuut verwijderd. Er zitten zeker nog elementen uit de speed en thrash metal in onze sound, maar we klinken tegelijkertijd progressiever. We staren ons niet langer blind op wat bij thrash past, maar pakken alle invloeden aan. Dat kan dus ook net zo goed black of death metal zijn. Dat hoorde je al op onze laatste split-cd met Space Chaser. Met de naam Cryptosis kunnen we veel meer kanten op."

Nieuwe plaat
Het nieuwe album met al die invloeden is inmiddels opgenomen. De titel van de plaat wil de gitarist nog niet prijsgeven. "Alles op z'n tijd. Onze naamsverandering en de ondertekening van het contract bij Century Media zijn voor deze maand wel even voldoende." Wel verklapt Houvast dat het songmateriaal gevarieerder dan ooit klinkt. "Het nieuwe Decypher dient eigenlijk een beetje als een soepele overgang voor de fans. Ik denk dat dit nummer nog het dichtst bij onze oude stijl ligt."

De progressieve invloeden zijn niet alleen terug te vinden in de songstructuren. Zo is 'synthesizer' niet langer een vies woord voor de thrashfanaat. "Dan heb ik het niet over keyboards. Onze bassist Frank heeft daar een mooi pedaaltje voor, waarmee je een soort gitaar- of bassynth-effect krijgt. Heel tof en erg sfeervol. Solo's en riffs krijgen er echt een gave extra lading door."

Century Media
De snarenplukker geeft toe dat ook Century Media Records goed past bij de verregaande ambities van de muzikanten. "We gingen er altijd al voor, maar willen nu helemaal alles op alles zetten voor succes. Een wereldwijde deal helpt daar zeker bij. Er gaan een hoop deuren open. Dat zie je wel bij een andere Nederlandse band als Asphyx, die ook bij Century Media zit."

Daarmee wil Houvast voormalig label Empire Records niet afvallen. "Zij hebben echt geweldig werk geleverd, maar het is en blijft een kleine platenmaatschappij. Century Media kan ons wel het extra zetje geven."

Cryptosis

Dromen over Wacken
Met Distillator speelde de gitarist al op flink wat festivals. Zo reisde het gezelschap enkele jaren geleden af naar Miami om op de 70.000 Tons Of Metal-cruise te spelen. "Wie weet wat er in het verschiet ligt. Helaas is er nu veel onduidelijk door de coronacrisis. Het is koffiedik kijken." Houvast durft echter wel te dromen. "Alles schuift nu gewoon een jaar door, hoop ik. Man, misschien staan we in 2022 wel op Wacken Open Air ofzo. Ik kan niet wachten."

[ Terug naar de Interviews ]