Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Anthrax en Distillator
Op 24 oktober 2015 in Iduna, Drachten
Een review door Marcel
Foto's door Ronald Van De Baan
Een nieuw studio-album laat nog tot volgend jaar maart op zich wachten, maar dat weerhoudt Anthrax er niet van om weer een volledige tournee te ondernemen. Samen met Slayer zal de thrashformatie verschillende Europese steden aandoen, maar er worden ook losse shows weggegeven. Vanavond in Drachten is de start van de tour en die zal voornamelijk in het teken staan van het dertigjarige jubileum van thrashmijlpaal Spreading The Disease, plus uiteraard de oude klassiekers.

Maar voordat Anthrax mag aantreden, is het eerst de beurt aan Distillator. Het trio uit Enschede brengt old school-thrash, die hard en vol venijn wordt gespeeld. Met het dit jaar uitgebrachte Revolutionairy Cells maakten de heren een prima indruk en dat doen ze live ook. Vol overtuiging en met geweldig spel wordt er een uiterst krachtige set neergezet. Het is zanger/gitarist Laurens Houvast die als positieve blikvanger geldt. Goed bij stem en gemotiveerd is hij overal op het podium te vinden met zijn messcherpe riffs en fabuleuze solo's, maar de andere bandleden doen weinig voor hem onder. Het blijkt zelfs al zo te zijn dat drummer Marco Prij zijn eigen fanclub mee heeft genomen naar Iduna. Vanuit een volle zaal wordt er goedkeurend meegeknikt en is er zelfs af en toe een pit te bespeuren, maar echt los gaat het helaas niet. Dat is jammer, want Distillator had zeker meer respons verdiend.

Na het ombouwen is het aan de beurt Anthrax. Moeiteloos wist de band binnen een paar dagen de zaal in Friesland uit te verkopen en een dag later zullen ze samen met Slayer aantreden in een uitverkocht 013 in Tilburg. Het is dan ook gezellig druk in het vernieuwde Iduna. Met een vers album in aantocht en de net gelanceerde single (Evil Twins) is het hopen op nieuw materiaal vanavond. Dat blijft echter uit. Vandaag zal voornamelijk in het teken staan van het dertigjarige jubileum van Spreading The Disease. Dat wordt meteen gevierd door bij opkomst de eerste drie tracks van dat album te spelen. Met A.I.R., Lone Justice en Madhouse wordt er verdienstelijk gestart, al is het publieke nog redelijk rustig. Het duurt echter niet al te lang voordat er in het midden van de zaal een aardige pit opkomt. Zanger Joey Belladonna laat zich zien en horen als meester van het podium en hij zorgt er persoonlijk voor dat hij iedereen bij het optreden betrekt. Naast zijn teksten is hij constant bezig met publiek te bespelen en het plezier in het vak is van zijn getekende gezicht af te lezen. Al ontgaat mij de indruk niet dat ik hem en de rest van de band wel eens met meer pit heb zien spelen. Scott Ian speelt strak, maar vooral ook op routine en van hem krijgt het publiek weinig woorden te horen. Bassist Frankie Bello geeft zich echter zoals altijd wel volledig en is overal op het podium te vinden en schreeuwt te teksten voluit mee. Naast hem verbleekt gitarist Jon Donais, die eigenlijk de hele avond totaal geen indruk achterlaat. Drummer Charlie Benante is vanwege een blessure afwezig en is vervangen door Jon Dette.

Na Madhouse schotelt de band krakers als Caught In A Mosh, Got The Time en I Am The Law voor en die ontketenen het feest voor vanavond. Crowdsurfers vliegen over het publiek heen en iemand klimt zelfs het podium op. Op dit moment valt dan ook de minimale beveiliging op en dat lijkt mij een sterk puntje voor verbetering. Als er namelijk meer dan een surfer tegelijk over het hek heen zou vliegen, was er namelijk geen capaciteit meer om dat op te vangen. Ondanks het incident met een rondrennend iemand op het podium, speelt Anthrax lekker door en is er ook nog ruimte voor recentelijk materiaal. Van het laatste studio-album Worship Music komen Fight 'Em Till You Can't en het aan Ronnie James Dio en Dimebag Darrel opgedragen In The End voorbij. Absoluut geen verkeerde nummers, maar de bijval is lang niet zo groot als bij oudjes Efilnikufesin (N.F.L.), Medusa en Anti Social. In die zin logisch dat de groep zich blijft vasthouden aan deze klassiekers, maar het levert geen avontuurlijke setlist op. Het is dan ook een schande dat de gehele John Bush-periode nog steeds live genegeerd wordt. Een einde wordt dan aan de avond gebreid met Indians en afsluiter Among The Living. Iedereen kan daarna terugkijken op een fijne avond thrash metal, waarbij Distillator wist te verrassen en Anthrax zich vooral leek op te warmen voor de grote shows met Slayer. Desondanks blijft het ook in die staat een sterke live-formatie, waar weinig op valt aan te merken.

Setlist:
1. A.I.R.
2. Lone Justice
3. Madhouse
4. Caught In A Mosh
5. Got The Time
6. I Am The Law
7. Fight 'Em Till You Can't
8. Efilnikufesin (N.F.L.)
9. Medusa
10. In The End
11. Anti Social
12. Indians
13. Among The Living

Met dank aan Ronald Van De Baan van www.livereviewer.com voor de foto's.

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van een Metalfan op 27-10-2015 om 20:22u


In 2011 speelden ze tijdens de tour nog Only. Daarna echter niets meer uit de Bush periode. Zonde.

Reactie van Peter op 27-10-2015 om 20:48u


Het was een geweldig optreden en mooi om te zien dat de band zoveel enthousiasme laat zien. Ik vond het publiek wel wat lauw. Veel applaus maar omvang pit of vuisten in de lucht viel wat tegen. Ik had verwacht dat ze in het Friese meer bijval zouden krijgen. Volgende keer meer pit mannen (en dames). Mooi om de nodige old school Anthrax shirtjes te zien zoals among the living Tour in Zwolle, IJsselhallen, in 1987 (mede met dank aan ondergetekende :)

Reactie van Popi op 27-10-2015 om 22:25u


Ik heb me prima vermaakt met beide bands.

Reactie van J. op 27-10-2015 om 23:03u


Geen idee of het ingeplant was of niet. Maar vanwege een ''technish probleem'' werd March of the S.O.D er ook nog even uitgeslingerd. En ik had het idee dat Belladonna, Bello en Donais aardig stoned waren. Belladonna nam zelfs even stiekem een paar trekjes naast Dette''s basedrum halverwege :p

Reactie van Ronald op 27-10-2015 om 23:23u


Goeie review, heb het ook zo beleefd. Helaas idd tam publiek bij Distillator, bij Anthrax wel redelijk actief, maar had wel meer gemogen.

Reactie van Cyco Beelski op 28-10-2015 om 01:44u


Zelf niet bij het optreden geweest dus ik kan er moeilijk over oordelen. Wel vraag ik mij af waarom de i.m.o. überkraker Gung Ho niet (meer) wordt gespeeld. Ik ben niet per se een Anthrax fan, heb ze wel een keer of 10 gezien totaal, maar heb helaas maar 1 x dat nummer live gehoord. Weet niet of anderen dat nummer ook missen.

Reactie van een Metalfan op 28-10-2015 om 21:57u


Gung Ho had zeker in de setlist gepast. Zeker omdat Spreading The Disease zo uitgelicht werd. Jammer dat deze niet voorbij kwam.

Overigens was dat geen S.O.D wat er uit de speakers kwam tijdens het technische probleem, maar het intro van In The End zoals die op het album staat.

Reactie van Tim op 29-10-2015 om 09:46u


Ik vind de periode Anthrax met Bush muzikaal gezien interessanter dan met Belladonna, Sound of White Noise hun beste album ...

Reactie van een Metalfan op 03-11-2015 om 09:26u


Tijdens het technische probleem met de intro van In The End kwamen ze het podium op om ff March of the SOD eruit te rammen.