Enquête

Er komt een vervolg op de mockumentaire This Is Spinal Tap (1984). Wat is jouw favoriete scène of grap uit de originele film?

band rolt tussenraam omhoog om limousinechauffeur niet te horen
douanecontrole op het vliegveld
exploderende drummer(s)
grote cocon met Derek erin weigert tijdens concert te openen
Jeanine, David's vriendin, wordt de nieuwe bandmanager
Lick My Love Pump songtitel
miniatuursandwiches en andere backstageklachten
na vertrek Nigel gaat Spinal Tap free-form jazz spelen
Nigel verbiedt Marty om zelfs maar naar zijn gitaar te wijzen
optreden op militaire vliegbasis
poppenshow staat boven Spinal Tap op billboard
Shit Sandwich en andere albumrecensies
signeersessie in platenzaak
Spinal Tap maakt glorieuze comeback (in Japan)
Spinal Tap verdwaalt in gangenstelsel richting het podium
Stonehenge-monument maakt zijn livedebuut
uitvoering van Big Bottom
uitvoering van Gimme Some Money
uitvoering van Heavy Duty
uitvoering van Hell Hole
uitvoering van (Listen To The) Flower People
uitvoering van Tonight I'm Gonna Rock You Tonight
versterker die naar elf gaat
zwarte albumhoes van Smell The Glove
een andere scène of grap, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  20 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Hangman's Chair, An Evening With Knives en Lifelong
 • King 810, Afterlife, Yavid, Born A New en 3 Eyed Kids
 • Oranssi Pazuzu, Deafkids en Sturle Dagsland
 • 21 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Manticora
 • 22 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Electric Callboy, Blind Channel en One Morning Left
 • King Satan en Splinterbomb
 • Stake en Cloudsurfers
 • 23 mei:
 • Meshuggah
 • Wolfmother
 • 24 mei:
 • Midnight en Night Demon
 • Russian Circles
 • 25 mei:
 • Korn, Fever 333 en 3 Eyed Kids
 • The Night Flight Orchestra
 • 26 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Mayhem en Mortiis
  20 juni:
 • Five Finger Death Punch en Megadeth
 • Social Distortion
 • Spiritbox, InVisions en Tigress
Kalender
Vandaag jarig:
 • Allan Johnson (Exciter) - 63
 • Cristiano Migliore (Lacuna Coil) - 51
 • Daniel Sundbom (Persuader) - 44
 • Luca D'Angelo (Daedalus) - 45
 • Martin Lopez (Opeth) - 44
 • Mikael Stanne (Dark Tranquillity) - 48

Vandaag overleden:
 • Twan Fleuren (Legion Of The Damned) - 2011
Concertreview

Dream Theater
Op 3 november 2002 in Ahoy, Rotterdam
Een review door Tonnie
An evening with Dream Theater

Een avondje Dream Theater, zo stond er op het concertkaartje. Nou die avond begon gelijk goed toen op de heenweg m'n auto het begaf. Gelukkig waren ze bij de ANWB enigzins behulpzaam en konden we nog op tijd een trein pakken om alsnog in Rotterdam te geraken. Ondanks dat op de website van de Ahoy stond dat het concert om kwart over 7 begon, bleek het zo rond 10 voor 8 te beginnen (op het kaartje stond 8 uur). We waren gelukkig op tijd, en hoefden niets te missen.

Vorige keer dat ik Dream Theater zag was op Graspop, in juli van dit jaar. Daar was het geluid alles behalve super, en was het optreden slechts 5 kwartier. Deze avond zou het dus een stuk langer duren, en hopelijk ook met beter geluid.

Na de intro begon de band gelijk met wat oud werk, namelijk New Millennium en The Mirror, van Falling Into Infinity en Awake, respectievelijk. Na eerst onder andere nog wat van Scenes From A Memory gespeeld te hebben (o.a. Through My Words en Fatal Tragedy), om dan pas bij het eerste nummer van hun meest recente cd aan te komen: Blind Faith. Later zou er nog meer van Six Degrees Of Inner Turbulence gespeeld worden. Na weer wat oud materiaal, o.a. Hollow Years, kwam een instrumentale medley, met daarin delen van onder andere, als ik me niet vergis, The Dance Of Eternity, Metropolis part 1 en A Change Of Seasons. Zanger James LaBrie deed af en toe wat percussie, en kwam nog ineens op een step over het podium crossen.

Halfverwege de avond nam de band even een kwartiertje pauze. Het was ze wel gegund, want ze hadden er toen al een complete set van anderhalf uur opzitten. Na de pauze gingen ze even hun kunsten vertonen door heel het nummer Six Degrees of Inner Turblence te spelen, dus ruim 40 minuten lang! Goed, het is eigenlijk wel opgedeeld in 8 stukken, maar het vormt toch 1 groot nummer. Als eerste toegift kwam toen The Spirit Carries On en de Iron Maiden cover Children Of The Damned. Na weer even van het podium verdwenen te zijn kwam de band nog 1x terug, voor Learning To Live, maar dat was dan ook echt het laaste nummer.

Dat de heren van Dream Theater stuk voor stuk uitmuntende muzikanten zijn hebben ze ook in Rotterdam bewezen. Tijdens de nummers kreeg elk bandlid voldoende de kans om zijn kunsten te vertonen, maar het waren vooral toetsenist Jordan Rudess en gitarist John Petrucci die het meest in de schijnwerpers stonden tijdens de instrumtale stukken. Over het drumwerk van Mike Portnoy valt niks te klagen, want die vent is gewoon super, zo ook vanavond weer. Mike zorgde nog voor wat leuk vermaak door een paar keer zijn drumstok naar een roadie te gooien, die hem vervolgens weer teruggooide zodat Mike ermee verder kon drummen. Dit alles terwijl hij met zijn andere hand gewoon verder drumde.

Enige minpunt aan de band vind ik zanger James LaBrie. Tijdens de rustige stukken vind ik hem echt goed, maar zodra hij meer moet schreeuwen is het soms niet om aan te horen (vooral tijdens Children of the Damned was het erg). Ondanks dat het in de Ahoy was vond ik het geluid toch niet zo heel slecht. Ik heb het daar al eens slechter meegemaakt. Wel klonk de zang vaak erg schel, en stond de bas iets te zacht in de mix. Gelukkig was de wel lichtshow in orde, en de muziek verder ook dus dat maakte het een eind goed.

Meer dan 3 uur progmetal op z'n best, dat was wat je krijgt bij een an evening with Dream Theater...

Setlist:
1. New Millenium
2. The Mirror
3. Lie
4. Trough My Words
5. Fatal Tragedy
6. Blind Faith
7. Beyond this Life
8. Lifting Shadows Off a Dream
9. Hollow Years
10. Instrumental medley
11. Lines in the Sand
12. Six Degrees Of Inner Turbulence

1e toegift:
13. The Spirit Carries on
14. Children of the Damned

2e toegift:
15. Learning to live

Reactie van Een_Metalfan op 04-11-2002 om 15:21u


dus je ging toch naar Dream Theater. :)

Reactie van Een_Metalfan op 04-11-2002 om 15:58u


Lines In The Sand was een onderdeel van weer een medley. Voor zover ik kan herinneren zat daar ook Trail Of Tears en een stukje Hell´s Kitchen bij.

Reactie van Een_Metalfan op 04-11-2002 om 16:31u


Het was super!!!

Reactie van Een_Metalfan op 04-11-2002 om 19:33u


Je was niet de enige die de ANWB nodig had hoor. Toen wij vertrokken vanuit AHOY is de koppeling er mee opgehouden. :-( Gelukkig was dat na het concert. Dat inderdaad heel goed was.

Reactie van Een_Metalfan op 05-11-2002 om 08:36u


Dit was mijn eerste Dream Theater concert maar zeker niet de laatste!!!

Reactie van Een_Metalfan op 08-11-2002 om 20:22u


waarom een metalfan????!! het is progressieve metal ja!! keej, het concert was echt toppie, die instrumentale medley vond ik toch echt het hoogtepunt van het concert, die moeten ze op cd uitbrengen ofzo, ik ging echt helemaal uit m'n dak! 4feb was ik er ook, die was ook toppie maar deze was echt niet normaal vet goed. geen woorden voor......

Reactie van Een_Metalfan op 11-11-2002 om 13:49u


Ben geen echte metal_fan, ben met mijn vriend meegegaan omdat hij anders alleen moest, maar vond dit concert (mijn eerste van DT) wel helemaal ok! Ok, geluid was af en toe niet je van het, maar daar prik je doorheen. De teksten zijn namelijk steengoed en Six Degrees of Inner Turbulence is mijn favoriete song van DT! Al moet ik zeggen dat ik wel een beetje teleurgesteld was dat het eerste deel, Overture, op een bandje stond. Het is natuurlijk niet te doen om een heel orkest mee te nemen voor een stukje van ongeveer 6 minuten...maar stiekem had ik het toch gehoopt. Wat een spektakel zou dat zijn geweest! Dan zou dit concert me nog meer kippenvel hebben bezorgd! Dream Theater heeft er een fan bij!

Reactie van Een_Metalfan op 19-11-2002 om 05:23u


Dream Theater ruleZ tha planet!!! Dit was mijn 6de concert, en ik volg ze al vanaf Images & Words. That sound just blew me away!! En sinsdien ben ik een die hard Dream Theater fan. We waren ook bij dat concert en stonden heerlijk vooraan. Hadden goed zicht op alles, en hebben genoten van het 1ste anderhalf uur. Vlak na de pauze ( de 1ste tonen) viel mijn vrouw flauw, dus in de EHBO ruimte heb ik het alleen nog maar een beetje kunnen horen. Helaas helaas, maar volgende keer beter, want reken maar dat ik ze nog veel vaker ga zien. WAT EEN BAND!!!

Reactie van BBB op 10-10-2007 om 12:57u


Nou ik vond het anders zwaar tegenvallen, wat een softe setlist!. DT staat bekend om hun progressieve metal, ze hebben meer dan de helft van de tijd pop songs gespeeld. Hadden ze voor het optreden naar kindergarten cop ofzo gekeken. Dit is de derde keer en ik denk toch ook wel de laatste keer. Ach, zij worden ook wat ouder.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.