Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-07-2021

Marty Friedman
Op 1 april 2007 in Lantaarn, Hellendoorn
Een review door Rene
Foto's door Rene
Met Loudspeaker heeft Marty Friedman zo'n vette metalplaat gemaakt, dat het doodzonde zou zijn om die muziek nŪet live te kunnen brengen. Maar in Japan is hij inmiddels zo druk bezig met diverse tv-shows en Japanse pop-artiesten, dat een tour regelen niet zo makkelijk gaat. Toch heeft hij een gaatje kunnen vinden in zijn overvolle agenda. Het zijn slechts een handjevol shows in Europa, maar Nederland heeft het geluk twee keer te worden aangedaan, namelijk in Zoetermeer en Hellendoorn. Want, zo zegt de gitaarvirtuoos zelf, "Holland is awesome!".

De show in de Lantaarn te Hellendoorn was de plek waar ik aanwezig was. Na verschillende lovende recensies gelezen te hebben van Loudspeaker, heb ik het album maar eens aangeschaft en kennis gemaakt met zijn solo-materiaal. De muziek van die cd is het enige wat ik ken van de muziek van Marty, maar zijn bijdrage bij Megadeth is natuurlijk ook bij mij bekend. Omdat het zijn eerste tour in jaren is, was het een verrassing hoe de setlist eruit zou gaan zien. De laatste twee cd's van Friedman (inclusief Music For Speeding) zijn de eerste metal-cd's sinds zijn vertrek bij Megadeth. Daarom zou het natuurlijk zo maar eens kunnen dat er een Megadeth-klassieker voorbij zou komen. Dat was in ieder geval wel de verwachting van het gros van de bezoekers.

Marty Friedman

Vlak voor het optreden (zonder support) hoorden we nog een Japanse popklassieker voorbij komen. Gelukkkig was het daarna ook meteen voorbij met die onzin en knalde de heftige klanken van de gitaar uit de speakers als intro. De band kwam op en inderdaad, daar stond Marty Friedman. Voor het eerst sinds jaren in een kleine, rokerige zaal met nuchter Hollands publiek in plaats van hysterische Japanse fans. Want het moet sinds de laatste tour met Megadeth in 1999 zijn geweest dat hij hier was. Maar dat Hollandse publiek luste wel pap van zijn muziek. Op cd klinkt het al hard en agressief, live is het dubbel zo agressief! En keihard! Samen met Ron Jarzombek als tweede gitarist, kwamen de zware en thrashy riffs zo goed uit de verf, dat het publiek het gemis van een Megadeth-nummer niet eens opmerkte. Natuurlijk zou het ook onmogelijk zijn om van zijn oude band iets te spelen, want een zanger ontbrak. Zijn metal brengt Marty het liefst instrumentaal.

Marty Friedman

Er kwam veel voorbij van Loudspeaker (Paradise Express, Elixer) en Music For Speeding (Ripped). Veel bruut geweld, met Marty in de hoofdrol als waardig meesterschredder. Hij was duidelijk in zijn element om eindelijk weer eens wat metal te kunnen spelen, al was het maar voor een half gevuld Lantaarn. Deze tour lijkt daarom ook vooral voor zijn eigen plezier. Toch leek hij aangenaam verrast door de uitzinnige response van het publiek. Misschien dat daarom het laatste nummer Hound Dog (van Elvis) extra plezierig gespeeld werd. Daarbij maakten we trouwens kennis met de zangkunsten van Marty. Lollig, meer kan ik er niet van maken, en een leuke afsluiting van anderhalf uur lang gitaargeweld.

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van een Metalfan op 03-04-2007 om 23:03u


Marty is hier de afgelopen jaren ook nog een paar keer geweest voor een Guitaar klink, maar ja dat was meestal aan het westren van het land...

Reactie van Jordy op 17-02-2008 om 19:04u


Hey daar, Ik kom natuurlijk wel zeer laat met deze reactie aan schijten maar toch, hier komt ie. Allereerst was dit concert zeer geslaagd, vooral omdat het mijn eerste was. (Nog ff net voor dat ik 18 werd gauw een gaaf optredentje meepakken..) Maar toch heb ik nog wel even een vraagje hierover. Ik kan me namelijk nog enigzins iets herinneren dat 'ie iets zei over een cd-opname die avond. Heb ik me dit ingebeeld of hebben ze echt opnames gemaakt? Als ze ook daadwerkelijk hebben, hoe heet dan dat album? Alvast bedankt, (als hier Łberhaupt nog naar omgekeken wordt aangezien het al een flinke tijd geleden is..) Eventuele antwoorden mogen ook gemaild worden op: jordy-gerrits@hotmail.com, gelieve dit adres niet te spammen =). Nou, een hele fijne dag nog verder, Groetjes, Jordy