Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-09-2020

Dragonforce en Firewind
Op 21 oktober 2006 in De Oosterpoort, Groningen
Een review door Rene
Foto's door Rene
Dragonforce is op het moment zo 'hot', dat ze voor de tweede keer dit jaar voor twee headline-shows naar Nederland zijn komen. En ook nu weer zijn de zalen in Groningen en Amsterdam uitverkocht. De liefde voor de melodieuzere metal lijkt in Nederland weer te bloeien. Maar ook het betere shred-werk op de gitaar mag weer gehoord worden. Daarom mag dit keer Firewind mee, de band van gitaargod Gus G. Het concert in de Oosterpoort is meteen de aftrap van de Europese tour van de twee bands.

Er heerste wat verwarring bij binnenkomst van het immense complex van de Oosterpoort. De bordjes die naar de kleine zaal moesten leiden stonden namelijk verkeerd. Veel mensen kwamen om die reden pas midden in de set van Firewind aan. Toch was de zaal al aardig goed gevuld en deed het mij deugd dat het publiek de moddervette heavy metal van de Griekse band erg goed te verteren vond. Er werd gewoon superstrak gespeeld en dat kwam mede door bandleider en stergitarist Gus G. Ook de nieuwe zanger Apollo Papathanasio is een sterke aanwinst, want dankzij zijn Griekse gepassioneerdheid liet hij zich volledig meegaan met het enthousiasme van de zaal. Nummers als Allegiance, Insanity en I Am The Anger zorgen voor een enorme bonk kracht. Maar het snelle Between Heaven And Hell sloeg het meeste aan. Als je als openingsact al de handen tot achter in de zaal in lucht krijgt, dan doe je het dus niet slecht.

Firewind

Terwijl ik vooraan stond te wachten op de opkomst van Dragonforce, begon ik me serieus af te vragen of ik nu al te oud ben voor dit soort muziek. Iedereen die op de zaal stond, moet haast wel een gemiddelde leeftijd van 14 jaar hebben. En die houden wel van een flinke pit, en tijdens opener Black Fire ging de jeugd dan ook flink los. Fatsoenlijk foto's maken was er niet bij, dus ik verkaste maar snel naar de tribune. Maar waar je ook staat, het geluid is werkelijk verschrikkelijk!!! De zang is nog redelijk te noemen, maar de drums overheersen de boel compleet en de solo-secties zijn helemaal een ramp om aan te horen.

Dieptepunt is tijdens afsluiter Valley Of The Damned. De gitaar van Herman Li (behoorlijk kwaad op dat moment!) doet opeens raar en de geluidsman zit wanhopig aan de knopjes te draaien, maar de band besluit er maar helemaal mee te stoppen. Na minutenlang geneuzel, wordt het nummer toch maar hervat in hetzelfde brakke geluid. Godver, zo moeilijk kan het toch niet zijn om een drumstel, twee gitaren, een basgitaar en keyboard en de zang fatsoenlijk van het podium te laten komen? De muziek mag dan ietwat complexer zijn dan de normale power metal-band, maar werk daar eens fatsoenlijk aan! Als headliner kan dit écht niet meer.

Firewind

Het kutgeluid daar gelaten, gaf Dragonforce toch weer een spetterend en energiek optreden. De bandleden renden weer van hot naar her, de trampolines werden volop benut en van de verhoging vooraan het podium werd gretig gebruik van gemaakt. Hoofdprijs qua gestoordheid gaat naar Vadlim Pruchanov, de keyboardspeler. Tijdens zijn solo-gedeelte, waarin hij volgens mij solo's van diverse Dragonforce-nummers speelt, gaat hij enorm wild te keer. Hoofdprijs qua triestheid gaat naar gitaarspeler Sam Totman. Hij zuipt tijdens de nummers zonder enige schaamte blikjes Grolsch uit een rietje. Maar ondanks dat en het slechte geluid, was het een uiterst succesvol optreden. De jonge generatie van de metalfans gaat weer uit z'n dak bij melodieuze power metal en dat juich ik alleen maar toe. En ik denk dat Dragonforce daar mede verantwoordelijk is. En nu kan een, naar mijn mening, betere band als Firewind daar ook van profiteren.

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van Tim op 27-10-2006 om 16:09u


ik weet niet wat er mis is gegaan in Groningen, maar de dag erna, in Amsterdam speelden Dragonforce werkelijkwaar geweldig. de drums, gitaren, bass, zang en keyboards waren in goede verhouding. er zijn naar mijn weten geen dergelijke fouten ontstaat met de gitaar Herman. daarbij rosten ze alles bij elkaar en de hele zaal ging los. zelfs toen ze met rietjes dronken van hun Heineken hier. puur optreden, puur geluid, puur metal. geen enkel negatief punt.

Reactie van Defender op 28-10-2006 om 00:27u


Idd optreden in Amsterdam had prima geluid

Reactie van DirkGrijs op 28-10-2006 om 18:45u


ik kan niets anders dan het bovenstaande beamen

Reactie van Recensist op 29-10-2006 om 22:09u


Optreden in Amsterdam prima geluid?? Ja, in Máárt van dit jaar ja! Maar afgelopen keer was het echt bagger!

Reactie van Michiel op 01-11-2006 om 15:13u


ja echt het geluid was deze keer in amsterdam niet te harden, in maart was het goed maar deze keer... :S Bij firewind stond het geluid nog goed maar toen dragonforce eenmaal ging spelen... drama

Reactie van een Metalfan op 02-11-2006 om 16:40u


ik begrijp niet wat het probleem is, wat was er dan mis met het geluid? ik stond vooraan en heb genoten tot en met, totaal geen last van het geluid gehad.

Reactie van G op 03-11-2006 om 00:31u


Helemaal mee eens! Sowieso wat het geluid betreft. De gitaren waren amper te horen. En dat voor een Dragonforce, een band die juist wil scoren met de gitaarsolo's. Met name door het slechte geluid was het moeilijk te horen welke nummers ze speelden, ookal ben ik vrij bekend met hun materiaal. Ook ik stond tussen jongeren van een jaar of 14. Dat voelt best vreemd. Men genoot van het optreden en waarschijnlijk zal het daar ook wel om gaan. Maar idd, zoals de reviewer al zegt, als hoofdact kun je niet met zo'n geluid aan komen zetten. De nummer begonnen snel op elkaar te lijken en mede daardoor ben ik weggaan tijdens de technische moeilijkheden. Achteraf best jammer van mijn centen dit optreden.

Reactie van Lesley op 05-11-2006 om 19:45u


nou het geluid was echt klote!!!!!! maarja als je maar genoten hebt!

Reactie van Sj op 14-05-2007 om 16:50u


Dragonforce was awesome, helaas iets minder met het geluid maar toch

Reactie van Flip op 01-05-2013 om 04:35u


Wait, I cnnaot fathom it being so straightforward.