Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-06-2021

Evanescence livestream
Op 5 december 2020 in
Een review door Jeffrey

"Being in a band is awesome, but it is not my whole life." Voorafgaand aan de livesessie vanuit de Rock Falcon Studio in Franklin (Tennessee) beantwoordt Amy (Lynn) Lee in een Q&A-sessie open en eerlijk antwoorden van fans. "Er is wat dat betreft een reden dat er veel tijd tussen albums zit. Zeker tussen de laatste twee albums heb ik me afgevraagd of dit nu is wie ik ben of dat het een pad is dat ik gekozen heb. Ik ben dankbaar dat ik me daarna heb gerealiseerd dat muziek maken toch een groot deel is van wie ik ben."

Q&A

De Amerikaanse vertelt vanuit haar muziekkamer (met Alf op de achtergrond) dat het nieuwe album The Bitter Truth inmiddels gemasterd is en op 26 maart uitkomt. Tot die tijd zullen er nummers uitgebracht worden, zoals recentelijk nog Yeah Right. De eerder verschenen nieuwe tracks waren al klaar en zijn daarom al online gezet, maar van een aantal andere tracks bleek het lastig om teksten erbij te verzinnen. Teksten zijn deels beïnvloed door de pandemie, maar ook door bijvoorbeeld de politieke situatie in haar land en andere onderwerpen. De achtendertigjarige zangeres heeft ze zo eerlijk mogelijk neergepend.

2020 is vooral een jaar geweest waarop Evanescence zich op het album heeft gefocust. Vier nummers waren al samen in de studio voorafgaand aan de pandemie gemaakt. Daarna is er veel op afstand gewerkt. In juli was er weer tijd om bij elkaar te zijn, al was dat voor gitariste Jen Majura niet mogelijk, omdat ze zich in Duitsland bevond. Een aantal ideeën komt uit de studio, maar de trip door Canada was dusdanig inspirerend dat ook daar dingen van terug te horen zijn in de nummers. Enkele opnamen zijn thuis bij Amy gedaan, die aangeeft dat het leven een acceptatieproces is. Zo ervaarde ze na het overlijden van haar broer. Ze is dankbaar en roept op om je hart op je mouw te dragen.

Evanescence - livestream

Live-sessie

Vervolgens begint het optreden, dat al op 30 oktober in de studio is opgenomen. De frontvrouw bevindt zich net als producer Nick Raskulinecz, drummer Will Hunt en gitarist Troy McLawhorn in de studio waar het album opgenomen is. Jen opereert vanuit Duitsland en bassist Tim McCord vanuit Californië. Amy had tijdens de Q&A al aangegeven dat de setlist van de tour in 2021 naast grote hits wat nieuwe tracks zou bevatten en dat is terug te horen in deze sessie vanuit de studio. De fans, die massaal de stream volgen vanaf alle continenten, horen Wasted On You, The Game Is Over en Use My Voice. Voor de laatste twee is dat de live-première.

Evanescence - livestream

Alle drie tracks komen uitstekend uit de verf. Dat heeft zowel met de prima performance als het formidabel afgestelde geluid te maken. Het is warm, open, krachtig en er zit veel gevoel in. De baspartijen van Tim komen er zodoende erg sterk uit en datzelfde geldt voor de drums van Will. Het klinkt eigenlijk beter dan op plaat, zo laten meerdere fans in de chat weten. Amy is uitstekend bij stem en toont veel beleving in haar zang en performance. De bandleden maken een zowel ontspannen (vooral Tim) als zeer gemotiveerde (met name Will en Jen) indruk. Wasted On You blijft het snelste hangen en Use My Voice blijkt voor velen een inspiratie.

Evanescence - livestream

Naast nieuwe tracks is er uiteraard ruimte voor klassiekers, tot grote vreugde van veel fans. Als vierde op de setlist staat namelijk Going Under. Opvallend is dat de pianomelodie niet wordt gespeeld. Een gemiste kans. Wel gaaf dat de opbouw naar de solosectie en de solo zelf anders gespeeld worden dan tijdens het origineel en fijn om Jen de tweede zanglijn te horen zingen, al had ze iets harder in de mix mogen staan. In Bring Me To Life, dat als zevende aan bod komt, speelt Amy wél de pianopartijen. Je hoort zelfs de keys zachtjes op de achtergrond. Minder verrassend is dat het rapgedeelte ontbreekt. Beide tracks blijven echter als een huis staan.

Dat geldt eigenlijk voor alle songs op de setlist. Zo weten ook Sick en The Only One (laatstgenoemde stond sinds augustus 2011 niet meer op de setlist) te overtuigen. Voor de laatste twee tracks verhuist Amy naar een akoestische piano om solo Lost In Paradise en Glory Box van Portishead te spelen en te zingen. Met name de afsluitende cover heeft ze op een interessante manier geherarrangeerd.

Evanescence - livestream

Daarna is het helaas afgelopen. Voor het gevoel duurde het optreden kort (iets meer dan veertig minuten) en veel fans hopen dan ook op meer, maar het is echt voorbij. Opnieuw streamen dan maar, want dat kan gelukkig. Sommigen zijn teleurgesteld dat het zo kort was en dat het om een vooraf opgenomen optreden ging. Het gros is echter zeer dankbaar en heeft volop genoten van de negen tracks, mede dankzij een overtuigende uitvoering en een werkelijk geweldige geluidsafstelling, waardoor de stevige passages uitnodigden tot headbangen en de kalme de ziel streelden en kippenvel opleverden. Evanescence is terug van nooit weggeweest. Dit optreden vraagt om meer en laat met vertrouwen uitkijken naar The Bitter Truth, dat op 26 maart verschijnt.

Evanescence - livestream

Setlist:
1. Wasted On You
2. The Game Is Over
3. The Only One
4. Sick
5. Going Under
6. Use My Voice
7. Bring Me To Life
8. Lost In Paradise
9. Glory Box (Portishead-cover)

Evanescence - livestream

Evanescence - livestream

[ Terug naar de Concert Reviews ]