Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Ben Mazzarol (Chaos Divine) - 35
  • Blaise Borboën-Léonard (Unexpect) - 36
  • Jack Russell (Great White) - 61
  • Mark Boals (Yngwie Malmsteen) - 63
  • Matt Marinelli (Borealis) - 36
  • R.J. Herrera (Suicidal Tendencies) - 60
  • Van Williams (Nevermore) - 55
Concertreview

Disturbed en Skindred
Op 7 mei 2019 in AFAS Live, Amsterdam
Een review door Conny
Foto's door Conny

Het succes van de Simon & Garfunkel-cover The Sound of Silence en het nieuwe, zevende album Evolution zorgen wereldwijd voor uitverkochte zalen tijdens de Evolution-wereldtournee van Disturbed. Het nieuwe album is toegankelijker voor het grotere publiek, maar tegelijkertijd vergeet de band ook de oude fanbase niet. Hiermee heeft Disturbed een album afgeleverd welke een mix is van softere songs en up-tempo nummers. Een lange rij fans staat vanavond geduldig te wachten totdat de deuren van AFAS Live opengaan. Het is een gemixt publiek. De oude fanbase staat naast veel jong nieuw publiek. Dat is best knap van een band welke ontstaan is in de jaren negentig en verschillende ups en downs heeft meegemaakt.

Het uit Newport komende Skindred heeft de eer om de avond te openen. Om als voorprogramma mee te gaan, heeft de band hun eigen Big Tings-tour verschoven naar eind dit jaar. Precies om half acht gaat het licht uit in de inmiddels goed gevulde zaal en start het intro The Imperial March. De band start met het nummer Big Tings, het titelnummer van het laatste album, om vervolgens verder te gaan met Ratrace. De eerste songs worden vrij kalm ontvangen door het publiek, maar dankzij de energie en het charisma van zanger Benji Webbe wordt men steeds enthousiaster. Ook gitarist Mike Demus heeft inmiddels de smaak te pakken en steelt samen met Webbe de show. Door de mix van metal, punk en reggae zet Skindred een dynamisch en energiek optreden neer. Live optreden is deze band op het lijf geschreven en gezien de hoeveelheid jong publiek zal deze band er vanavond zeker de nodige nieuwe fans bij hebben gekregen.

Skindred @ AFAS Live, 7-5-2019, Amsterdam

Tijdens het intro van Disturbed worden op een groot videoscherm oude concert foto' en video's getoond, afgewisseld met teksten zoals: "when music is the weapon, we must evolve". Mike Wengren, John Moyer, Dan Donegan en David Draiman lopen het podium op en David kondigt de eerste song aan met "AFAS... Are you ready?"

Ready is het publiek zeker, want vanaf het eerste tot het laatste nummer gaan de vuisten en handen de lucht in. Hier en daar gaan de hoofden op en neer. Er wordt volop meegezongen en geapplaudisseerd. De sfeer in de zaal is super. Het kost Disturbed dan ook weinig moeite om de sfeer in de zaal vast te houden. Het gaat vanzelf. De set is heel divers en is een weerspiegeling van het verleden en het heden. Oude en nieuwe nummers gaan moeiteloos in elkaar over en worden meegebruld door zowel de oude fanbase als door de nieuwelingen. Van het nieuwe album Evolution worden er in totaal vier nummers gespeeld: Are You Ready, No More, A Reason To Fight en Hold On To Memories. Uiteraard worden de covers Land Of Confusion en The Sound Of Silence niet overgeslagen. Tijdens de laatstgenoemde wordt Disturbed versterkt door strijkers. Vanaf No More tot en met The Sound Of Silence worden de nummers akoestisch gebracht.

Disturbed @ AFAS Live, 7-5-2019, Amsterdam

Zanger Draiman laat al zijn vocale diversiteiten horen: van raspende, schreeuwende uithalen tot warme emotie. Zuiver, rauw en krachtig. Uiteraard is er ruimte voor een drumsolo van Mike, een bassolo van John en een gitaarsolo van Dan. De solo's worden enthousiast ontvangen door het publiek. Überhaupt zijn de gitaar, drums en bas retestrak vanavond. Sommige songs worden ondersteund met livebeelden of clips op het grote videoscherm achter het drumstel van Mike Wengren. Een massief vuurwerk of grootse lichtshow heeft Disturbed vanavond niet bij zich. Muziek en emotie; dat is waar het om draait tijdens deze tour.

Voordat Hold On To Memories start, laat het videoscherm het telefoonnummer van de Suicide Hotline zien. Draiman vertelt dat hij de afgelopen jaren vele vrienden en collega's heeft verloren vanwege depressies, psychoses en gevechten tegen demonen en daarom draagt hij dit nummer aan hen op. Ondersteunend aan de song laat het videoscherm persoonlijke foto's zien van de bandleden. Het maakt de song heel intiem. Later in de set vraagt de zanger aan het publiek of iedereen die last heeft van depressies en psychoses zijn hand wil opsteken. Tot mijn grote verbijstering gaan er vele handen in de lucht in. Hij vraagt vervolgens of iedereen goed wil rondkijken, want je bent niet alleen. "Zelfmoord komt in alle lagen van de bevolking voor. Je hoeft niet alleen te vechten", aldus de zanger. Verschillende mensen rond mij zoeken steun bij elkaar bij dit emotionele en intieme moment.

Disturbed @ AFAS Live, 7-5-2019, Amsterdam

Als de band voor de toegift het podium oploopt, wordt er vanuit het publiek een bosje bloemen met een kaart voor David zijn voeten gegooid door ene Anouk. Hij haalt haar het podium op en vraagt of hij de kaart mag voorlezen. In de kaart wordt de band bedankt voor het nummer Hold On To Memories. Het nummer geeft haar kracht en helpt haar het verlies van haar opa te verwerken. David is zichtbaar ontroerd door dit verhaal. Deze emotie neemt hij mee in het nummer The Light, het eerste in de toegift. De avond wordt beëindigd met de stampende nummers Stricken en de vaste afsluiter Down With The Sickness.

Disturbed heeft vanavond een uitstekende show neergezet, waarbij zowel de oude fanbase als de nieuwelingen naast elkaar een intieme, maar dynamische avond hebben gehad. Disturbed heeft hiermee momenteel een succesformule te pakken.

Disturbed @ AFAS Live, 7-5-2019, Amsterdam

Setlist Disturbed:
1. Prayer
2. The Vengeful One
3. The Animal
4. Stupify
5. Voices
6. Ten Thousand Fists
7. Land Of Confusion (Genesis-cover)
8. The Game
9. No More
10. A Reason To Fight
11. Hold On To Memories
12. The Sound of Silence (Simon & Garfunkel-cover)
13. Indestructible
14. Inside The Fire

Encore:
16. The Light
17. Stricken
18. Down With The Sickness

Disturbed @ AFAS Live, 7-5-2019, Amsterdam

Setlist Skindred:
1. Big Tings
2. Ratrace
3. Machine
4. That’s My Jam
5. Kill The Power
6. Nobody
7. Warning

Skindred @ AFAS Live, 7-5-2019, Amsterdam

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.