Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Ben Mazzarol (Chaos Divine) - 35
  • Blaise Borboën-Léonard (Unexpect) - 36
  • Jack Russell (Great White) - 61
  • Mark Boals (Yngwie Malmsteen) - 63
  • Matt Marinelli (Borealis) - 36
  • R.J. Herrera (Suicidal Tendencies) - 60
  • Van Williams (Nevermore) - 55
Concertreview

Ghost en Candlemass
Op 5 februari 2019 in AFAS Live, Amsterdam
Een review door Tonnie
Foto's door Tonnie

Een kleine twee jaar geleden had Ghost nog moeite om de voormalige bierhal in Amsterdam redelijk te vullen, maar vanavond prijkt het bordje 'Uitverkocht' alsnog op AFAS Live. Het vorig jaar verschenen album Prequelle heeft dus gedaan wat het moest doen: Ghost meer fans opleveren. De nieuwe frontman - de vierde alweer - doet het dus goed, maar dat wisten we al van de festivals van afgelopen zomer. Daar speelde Ghost echter een korte set. Om dat te compenseren, krijgen we vanavond een extra lange voorstelling, opgedeeld in twee acts.

De avond wordt geopend door de legendarische doommetallers van Candlemass. De band maakte onlangs furore door aan te kondigen dat zanger Johan Längqvist, die alleen op het debuutalbum te horen is, terug is in de gelederen. Vele Ghost-fans zullen de band echter niet (goed) kennen en zullen het waarschijnlijk niet weten. Längqvist is zichtbaar blij om weer terug te zijn en het is goed om zijn stem weer te horen bij Candlemass. Helaas kan ik slechts de eerste drie nummers zien vanwege het fotobeleid deze avond, maar deze drie smaakten zeker naar meer.

Candlemass @ AFAS Live, Amsterdam, 5-2-2019

Ghost heeft naar het schijnt het grootste podium ooit in AFAS Live neergezet. Het is iets breder dan gebruikelijk, maar vooral veel dieper. Zodra het grote doek dat ervoor gespannen is valt, zien we waarom: er staat een gigantische trap, waar achterop de drummer, toetsenistes en derde gitarist staan. Ervoor is ruimte zat voor de twee andere gitaristen, de bassist en Cardinal Copia. Met zoveel Ghouls in de band moet het podium dus ook wel groter dan voorheen zijn. De band opent vanavond zoals het vorig jaar verschenen Prequelle, namelijk met de intro Ashes en de eerste single Rats. Deze zetten gelijk de toon voor de eerste paar songs. Lekker uptempo en venijnig. De sfeer zit er bij het publiek dan ook gelijk goed in.

Ghost @ AFAS Live, Amsterdam, 5-2-2019

De setlist van vanavond is een bloemlezing van de vier albums die de band uitgebracht heeft, waarbij de nadruk ligt op de laatste twee. Van het debuut Opus Eponymous komen onder meer Ritual en Con Clavi Con Dio al vroeg in de show voorbij. Van Infestissumam ontbreekt natuurlijk Year Zero niet, maar ook de akoestische uitvoering van Jigolo Her Megiddo mag er zeker zijn. In dat nummer gaan de Ghouls even rustig op de trap zitten terwijl Copia een verhaaltje houdt. Daar waar Papa Emeritus II bijna niets tussen de nummers door zei en zijn opvolger Papa Emeritus III juist de oren van je kop lulde, weet de nieuwe kardinaal de middenweg te bewandelen. Af en toe pakt hij zijn momentje met een grappig verhaal, maar nergens wordt het bijna een stand-up comedy-show zoals bij zijn voorganger. Toch komt hij vaak uitermate grappig uit de hoek, zoals wanneer hij de verschillende Ghouls gaat voorstellen tijdens If You Have Ghosts. Het is bijvoorbeeld maar goed dat er een ketting zit tussen de vrouwelijke Ghouls en het publiek, want ze vreten je met huid en haar op, aldus Copia.

Ghost @ AFAS Live, Amsterdam, 5-2-2019

Wat de kardinaal en zijn voorganger ook gemeen hebben, is dat ze wel van verkleden houden. Copia wisselt naar zijn gangster-outfit tijdens het instrumentale Miasma (met briljante Papa Nihil op saxofoon) en aan het begin van de tweede act heeft hij zijn rode pakje aan. Ook de confettiregen tijdens Mummy Dust is nog altijd van de partij, waarbij fans ook weer wat Ghost-dollars kunnen vangen. Ja, Ghost biedt vanavond drie uur lang topvermaak, waarbij men op het laatst met Square Hammer nog even lekker los kan gaan. Daarna zie je sommigen al weggaan als het erop lijkt dat de show ten einde is, maar we krijgen gelukkig nog een toegift in de vorm van Monstrance Clock, waarmee een uitstekende show ten einde komt.

Ghost @ AFAS Live, Amsterdam, 5-2-2019

Setlist Ghost:
Act 1:
1. Ashes
2. Rats
3. Absolution
4. Ritual
5. Con Clavi Con Dio
6. Per Aspera Ad Inferi
7. Devil Church
8. Cirice
9. Miasma
10. Jigolo Har Megiddo
11. Pro Memoria
12. Witch Image
13. Life Eternal

Act 2:
14. Spirit
15. From The Pinnacle To The Pit
16. Majesty
17. Satan Prayer
18. Faith
19. Year Zero
20. Spöksonat
21. He Is
22. Mummy Dust
23. If You Have Ghosts (Roky Erickson-cover)
24. Dance Macabre
25. Square Hammer

Toegift:
26. Monstrance Clock

Ghost @ AFAS Live, Amsterdam, 5-2-2019

Setlist Candlemass:
1. Marche Funebre
2. The Well Of Souls
3. Dark Reflections
4. Astorolus - The Great Octopus
5. Mirror Mirror
6. A Sorcerer's Pledge
7. Solitude

Candlemass @ AFAS Live, Amsterdam, 5-2-2019

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.