Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 30-12-2021.
Kalender
Vandaag jarig:
 • ADM (The Birthday Massacre) - 45
 • Billy Idol (Generation X) - 66
 • Cherie Currie (The Runaways) - 62
 • John Moyer (Disturbed) - 48
 • Mike Stone (Queensrÿche) - 52
 • Richard Barbieri (Porcupine Tree) - 64
 • Roger Glover (Deep Purple) - 76
 • Stephan Lill (Vanden Plas) - 53
 • Zoltán "Piócásember" Király (Akela) - 41

Vandaag overleden:
 • Aleksander "Olass" Mendyk (Acid Drinkers) - 2008
 • Munetaka Higuchi (Loudness) - 2008
 • Scott Smith (Loverboy) - 2000
Concertreview

Dark Funeral en Krisiun
Op 3 november 2016 in Gebr. De Nobel, Leiden
Een review door Wessel

Dark Funeral speelde zich na enkele jaren van relatieve afwezigheid weer terug in de kijker met de nieuwe frontman Heljamardr en het erg geslaagde nieuwe album Where Shadows Forever Reign. Na tijdens de zomermaanden al op verschillende festivals te zien te zijn geweest, is de Zweedse blackmetalband nu bezig aan een headlinetournee langs de Europese zalen. Daarbij worden ze vergezeld door de Braziliaanse deathmetalband Krisiun. Op donderdagavond 3 november was Gebr. De Nobel te Leiden de plaats des onheils en Wessel was erbij.

Dark Funeral in Leiden

We’re gonna play heavy, we’re gonna play fast. Do you like that?” Nou en of! Krisiun bewijst vanavond wederom dat ze de onbetwiste Kings Of Killing zijn. Ik sta er elke keer weer van te kijken wat een bulderend bruut geluid de gebroeders Kolesne met een uit slechts drie muzikanten bestaande bezetting voort weten te weten. Bij veel bands met maar een gitarist in de gelederen wil het totaalgeluid nogal eens kaal overkomen, maar bij Krisiun is het absoluut geen manco dat de bas goed hoorbaar is. Het zaalgeluid is ook nog eens dik in orde, dus niets staat een zegetocht in de weg. Met name monsterdrummer Max is een genot voor oog en oor. Ongelooflijk hoe hard, snel en vaardig hij zonder enige rustmomenten zijn kit ervanlangs geeft! Zowel oude snelheidsduivels (Conquerors Of Armageddon, Vengeance’s Revelation, Apocalyptic Victory) als nieuwe nummers met een zorgvuldiger doordachte opbouw (Scars Of The Hatred, Descending Abomination, Blood Of Lions) gaan erin als koek. De cover van Ace Of Spades vloekt nogal met de rest van de set en is vooral leuk voor de uitvoerende muzikanten zelf. Het is wel een aardig eerbetoon dat maar weer laat zien hoe groot de invloed van Motörhead was op alle heavy muziek die later kwam en hoezeer Lemmy gemist wordt. Afsluiter Black Force Domain maakt veel goed. Wat brutaliteit betreft zijn weinig livebands zo bevredigend als Krisiun!

Dark Funeral kwam eerder dit jaar zowaar met een van zijn beste cd’s tot nu toe op de proppen, in de vorm van Where Shadows Forever Reign. Net als het album begint het optreden van vanavond met Unchain My Soul, een knap blackmetalnummer waarin direct alle elementen die Dark Funeral tot zo’n sterke band maken naar voren komen: meeslepende melodieën, woeste blastpartijen en felle vocalen die verhalen over zaken die het licht niet kunnen verdragen. Where Shadows Forever Reign voert vanavond echter niet de boventoon in de set. Van elke release uit de carrière van de band wordt namelijk wel wat gespeeld. Zo passeren in rap tempo achter elkaar 666 Voices Inside, The Dawn No More Rises, The Arrival Of Satan’s Empire en Stigmata. Wanneer er met As I Ascend en The Eternal Eclipse twee langzame nummers na elkaar gespeeld worden, verslapt de aandacht in de zaal duidelijk. Maar een terugkeer naar Ravenna Strigoi Mortii van genreklassieker Vobiscum Satanas (1998) haalt ons gelijk weer bij de les. Zelfs Shadows Over Transylvania van de debuut-ep uit 1994 wordt gespeeld!

Het geluid had wat meer diepte kunnen gebruiken, maar is alleszins acceptabel en de gitaarrifs komen goed door. De geharnaste en beschilderde bandleden spelen strak, werken de set professioneel af en schieten geen enkel moment uit hun rol: er kan geen glimlachje af en zo hoort het bij black metal. Het is echter wel te merken dat de band al een aantal weken op tournee is. Er is sprake van enige vermoeidheid en plichtmatigheid. Met name de nieuwe frontman Heljamardr is daar het slachtoffer van. Normaliter kan hij zowel de hoge als lage partijen goed aan, maar vandaag heeft hij het duidelijk moeilijk en maakt hij regelmatig partijen niet af. Daarbij is hij bij lange na niet zo’n indrukwekkende aanwezigheid op het podium als zijn voorganger Emperor Magnus Caligula was. En wanneer hij tijdens Goddess Of Sodomy de voorste rijen afstoft met een sm-kwastje, werkt dat enkel op de lachspieren!

Tijdens dit optreden ervaar ik hoe de kracht van Dark Funeral ook zijn zwakte is. Anderhalf uur van deze helse (in de meest positieve betekenis van het woord!) black metal is namelijk vrij lang en net iets te veel van het goede voor veel luisteraars. Met een toegift bestaande uit Nail Them To The Cross en de titeltrack van Where Shadows Forever Reign zit het venijn ‘m echter in de staart en worden de haren nog een laatste keer rondgezwiept op twee van de sterkste nummers van de avond. Al met al een avondje extreme metal voor in de boeken!

Setlist Dark Funeral:
1. Unchain My Soul
2. 666 Voices Inside
3. The Dawn No More Rises
4. The Arrival Of Satan's Empire
5. Stigmata
6. As I Ascend
7. The Eternal Eclipse
8. Ravenna Strigoi Mortii
9. Shadows Over Transylvania
10. As One We Shall Conquer
11. Thy Legions Come
12. My Funeral

Toegift:
13. Nail Them To The Cross
14. Atrum Regina
15. Where Shadows Forever Reign

Setlist Krisiun:
1. Kings Of Killing
2. Combustion Inferno
3. Scars Of The Hatred
4. Conquerors Of Armageddon
5. Ways Of Barbarism
6. Vengeance's Revelation
7. Descending Abomination
8. Apocalyptic Victory
9. Blood Of Lions
10. Ace Of Spades (Motörhead-cover)
11. Black Force Domain

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.