Pitfest
Enquête

Wat vind jij de gaafste band op Into The Grave 2024?

Avatarium
Brujeria
Brutus
Bütcher
Crypta
Crystal Lake
Dvne
Dymytry
Fear Factory
Fleshgod Apocalypse
Halocene
Hellripper
Mars Red Sky
Nanowar Of Steel
Ne Obliviscaris
Nervosa
Orden Ogan
Paradise Lost
Sanguisugabogg
Slaughter To Prevail
Svalbard
Vengeance
Vio-Lence
Whiplash
een andere band uit de line-up van dit jaar

[ Uitslag | Enquêtes ]

  19 mei:
 • I Prevail en Kid Bookie
 • Ingested, Fallujah, Volvodynia en Mélancolia
 • Masters Of Reality
 • 20 mei:
 • Black Cilice, Sanguine Relic en Zeitstorm
 • 21 mei:
 • AC/DC en The Pretty Reckless
 • Landmvrks, The Devil Wears Prada en Like Moths To Flames
 • 22 mei:
 • Newmoon
 • Pijn
 • Sunnata
 • The Black Crowes
 • Vended, The Gloom In The Ciorner en Profiler
 • 24 mei:
 • Another Now
 • Austrian Death Machine, Distant en Ghost Iris
 • Caligula's Horse
 • Graveland festival
 • Habitants
 • Vanaheim, Xaon en End Of The Dream
 • 25 mei:
 • Acid King en Earth Tongue
 • Bad Breeding
 • Caligula's Horse
 • Graveland festival
 • Ufomammut en The Machine
 • Vanaheim, Xaon en End Of the Dream
  19 juni:
 • Copenhell
 • Five Finger Death Punch, Ice Nine Kills en Malevolence
 • Rammstein
Kalender
Vandaag jarig:
 • Andrea Tito (Mesmerize) - 52
 • Duke Erickson (Metal Church) - 60
 • Dusty Hill (ZZ Top)† - 75
 • Fernando Ponce de León (Mägo De Oz) - 59
 • Jonas Renkse (Katatonia) - 49
 • Ken Kelly (illustrator)† - 78
 • Larry Wallis (Motörhead)† - 75
 • Mike D'Antonio (Killswitch Engage) - 51
 • Phil Rudd (AC/DC) - 70
 • Teemu "Somnium" Raimoranta (Finntroll)† - 47
 • Thomas Christian Hansen (Gaia Epicus) - 50
Nieuwe single van Vended

Geplaatst op 07-05-2024 om 14:58u.

Vorig jaar was Vended nog te zien op Dynamo Metalfest en op 22 mei keert de band terug naar Eindhoven (deze keer naar poppodium Dynamo). Ondertussen heeft de Amerikaanse band een nieuwe single uit getiteld Nihilism. Het nummer werd geproduceerd door Chris Collier en de video werd door Derek Ruthbun.

Reacties...

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Review: Lucassen & Soeterboek's Plan Nine - The Long-Lost Songs

Geplaatst op 06-05-2024 om 15:28u.

Hoewel Plan Nine zijn oorsprong in de jaren negentig vindt en er destijds behoorlijk wat materiaal is geschreven, is het nooit tot een langspeler gekomen. Muzikale alleskunner Arjen Anthony Lucassen en zanger Robert Soeterboek, de mannen achter dit project, waren druk met andere zaken. Voor Lucassen was het bijvoorbeeld het begin van Ayreon. De rockopera's onder die naam kent inmiddels iedereen die van harde, progressieve muziek houdt. Soeterboek is onder meer te horen op Lucassens Star One. Met zijn diepe, warme stemgeluid voorzag hij de futuristische metalsongs van het nodige vuur. Na in 2022 de oude opnames van decennia geleden nog eens te hebben beluisterd, werd de interesse in Plan Nine hernieuwd. Het resultaat daarvan is The Long-Lost Songs.
Klik op de cover om de hele review te lezen.

Review: Lucassen & Soeterboek's Plan Nine - The Long-Lost Songs

Lees verder...
Uitslag enquête: De gaafste song uit 2006 is...

Geplaatst op 05-05-2024 om 10:24u.

De afgelopen zeven dagen stelden we onze lezers in de wekelijkse frontpage-enquête van Metalfan.nl de vraag: "Wat is jouw favoriete rock- of metalsong uit het jaar 2006?" Aanvankelijk was het aan de top stuivertje wisselen tussen verschillende songs, maar uiteindelijk werkte Tool zich naar de koppositie toe. Vicarious blijkt jullie favoriete track uit dat uitstekende muziekjaar. Het even beroemde als beruchte Through The Fire And Flames van Dragonforce deelt het zilver met Lamb Of Gods Walk With Me In Hell. Hieronder vind je de Top Tien van de uitslag, met tussen haakjes het percentage stemmen dat de desbetreffende song in de wacht wist te slepen. Delain valt met The Gathering net buiten die Top Tien, maar heeft met 3,7% wel het hoogst scorende nummer uit de Benelux.

1. Tool - Vicarious (9,7%)
2/3. Dragonforce - Through The Fire And Flames (7,3%)
2/3. Lamb Of God - Walk With Me In Hell (7,3%)
4. Motörhead - God Was Never On Your Side (6,7%)
5/6. Amorphis - House Of Sleep (6,6%)
5/6. Satyricon - K.I.N.G. (6,6%)
7. Hatebreed - Destroy Everything (6,0%)
8. Iron Maiden - For The Greater Good Of God (5,2%)
9/10. Celtic Frost - A Dying God Coming Into Human Flesh (4,9%)
9/10. Slayer - Cult (4,9%)

Uitslag enquête: De gaafste song uit 2006 is...

Reacties...

Pitfest

Nieuwe enquête: de beste cd uit april 2024

Geplaatst op 05-05-2024 om 07:44u.

Het bestverkochte studio-album dat in april is uitgekomen, is ongetwijfeld The Tortured Poets Department van Taylor Swift. Zelf hebben we die cd echter links laten liggen. Onze aandacht gaat uit naar de vele interessante heavy rock- en metalplaten die vorige maand het levenslicht zagen, van acts als Accept, Darkthrone, Deicide, Imminence, My Dying Bride en (met enige aarzeling) Pearl Jam. Vanuit de Benelux verwelkomden we releases van onder meer Dool, Dyscordia, Dystopia, The Monolith Deathcult en Walg. Wat is vooralsnog jouw favoriete langspeler uit april 2024? Stemmen kan via de bijgaande link.

Wat is tot dusver jouw favoriete studio-album, dat in april 2024 werd uitgebracht?

Staat jouw favoriet niet bij de voorgedrukte antwoordmogelijkheden? Stem dan s.v.p. op de optie "een ander album uit april 2024" en vertel ons in een Facebook-reactie op wie jij wilt stemmen.

Nieuwe enquête: de beste cd uit april 2024

Lees verder...
Review: Sleepytime Gorilla Museum - Of The Last Human Being

Geplaatst op 04-05-2024 om 08:00u.

De onbetwiste winnaar van de prijs 'beste bandnaam ever' is natuurlijk Sleepytime Gorilla Museum. Hoe kom je erop? Dat is echter niet het enige wapenfeit waaraan dit wonderlijke collectief zijn faam ontleent. Het vijftal dat opereert op het grensvlak van genialiteit en gestoordheid weerstaat elke poging tot genreduiding en zou daarmee, mede gegeven het feit dat zo ongeveer de helft van het rijke arsenaal aan instrumenten zelf gemaakt is, in het avantgardehoekje vallen. Maar Sleepytime is nog avantgardistischer dan dat; Het toonbeeld van avantgarde dat geen toonbeeld wil zijn - niet kán zijn - omwille van zijn definitie. Als we het de aan het collectief zelf vragen dan is het 'grindcore funk theater'. Hoe komt men erop? Het levert in ieder geval een fixe groep fanatieke aanhangers op.
Klik op de cover om de hele review te lezen.

Review: Sleepytime Gorilla Museum - Of The Last Human Being

Lees verder...
Venom Inc.-gitarist getroffen door hartaanval

Geplaatst op 03-05-2024 om 18:27u.

Jeff 'Mantas' Dunn heeft vandaag laten weten dat hij enkele weken geleden, op woensdag 17 april, is getroffen door een hartaanval. Inmiddels is de huidige gitarist van Venom Inc. (en mede-oprichter van de extreme metalpioniers Venom) in het ziekenhuis met succes behandeld. Hij is nu thuis aan het herstellen. Voorlopig zal hij echter niet meer live optreden met zijn band. In mei 2018 was de Engelsman al eens getroffen door een hartaanval en onderging hij een dubbele bypassoperatie. Venom Inc. zou binnenkort in België optreden, op zaterdag 18 mei op de Miracle Metal Meeting in de Brielpoort te Deinze. Afgelopen week maakte de organisatie echter reeds bekend dat het evenement is afgelast, wegens een tegenvallende kaartverkoop. Bij Metalfan.nl wensen we de 63-jarige Mantas van harte beterschap toe. We hopen hem in de toekomst toch nog eens in de Benelux op het podium te zien schitteren.

Venom Inc.-gitarist getroffen door hartaanval

Reacties...
Overweegt Linkin Park een comeback?

Geplaatst op 01-05-2024 om 18:30u.

Volgens het Amerikaanse tijdschrift Billboard overweegt Linkin Park een terugkeer op het podium. Slaggitarist/rapper Mike Shinoda, sologitarist Brad Delson en bassist Dave Ferrell zouden een zangeres willen aantrekken om de plaats over te nemen van de in 2017 overleden vocalist Chester Bennington. Volgens bronnen dichtbij de band neemt het boekingskantoor WME momenteel biedingen aan voor een mogelijke (Noord-Amerikaanse) tournee en festivaloptredens in 2025. Wie de plek van Bennington gaat overnemen, houden de bandleden echter nog angstvallig verborgen.

Orgy-zanger Jay Gordon, een vriend van de band, had recent al wel tijdens een radio-interview verklapt dat het om een vrouw zou gaan, al kwam hij later op zijn uitspraken terug. Nu heeft een andere (anonieme) bron aan Billboard bevestigd dat het een zangeres betreft. Evanescence-frontvrouw Amy Lee heeft al aangegeven dat zij (nog) niet door Linkin Park is benaderd, maar het leuk zou vinden om te doen, als het op deeltijdbasis zou kunnen. Mike Shinoda zelf sloot in een interview met het Amerikaanse tijdschrift Revolver afgelopen maand een Linkin Park-reünie niet uit, maar gaf aan dat als het ooit zover komt, de band dat direct bekend zal maken op zijn eigen website. Tot die tijd is het dus slechts een gerucht. Zit jij op een Linkin Park-tournee te wachten en, zo ja, welke zangeres lijkt jou dan een geschikte keuze?

Overweegt Linkin Park een comeback?

Reacties...
Cavaleras hebben weer Sepultura-klassieker opnieuw opgenomen

Geplaatst op 01-05-2024 om 11:27u.

Vorig jaar namen Max en Iggor Cavalera twee oude Sepultura-platen opnieuw op en brachten deze onder hun eigen achternaam uit. Dit jaar gaan de broers het kunstje nog een keer flikken. De mannen hebben de klassieker Schizophrenia namelijk opnieuw onder de loep genomen. Ze hebben Travis Stone van Pig Destroyer erbij gehaald voor de leadgitaar en Max zijn zoon Igor Amadeus voor de basgitaar. De plaat bevat ook nog een nieuw nummer en is voorzien van nieuw artwork door Eliran Kantor. Op 21 juni zal de nieuwe versie van Schizophrenia het levenslicht zien, waarmee de "Third World Trilogy" afgerond wordt. Als eerste song is Escape To The Void nu al te beluisteren, waarbij de videoclip opgenomen is in Tilburg. Deze zomer zijn de Cavaleras ook weer op tour. Max en Iggor zijn te zien op 20 juni op Graspop.

Lees verder...
Interview met Accept

Geplaatst op 30-04-2024 om 21:40u.

Tegenwoordig zou je Accept de eenmansband van gitarist Wolf Hoffman kunnen noemen. Zelfs de Amerikaanse zanger Mark Tornillo moet op zijn woorden letten als hem gevraagd wordt naar zijn rol binnen de band. En dat terwijl hij het langstzittende bandlid van de huidige line-up is. Gelukkig zit Mark nog altijd lekker op zijn plek en heeft hij met Humanoid alweer zijn zesde plaat met Accept opgenomen. "Ik voel me gezegend dat ik dit nog altijd mag doen", aldus de 69-jarige zanger in gesprek met Rene. Je kunt het hele interview hier lezen!

Interview met Accept

Lees verder...
Slash in Amsterdam

Geplaatst op 30-04-2024 om 21:23u.

Slash featuring Myles Kennedy and the Conspirators komt met deze tour eindelijk het album 4 promoten dat al iets meer dan twee jaar geleden is uitgebracht. Gezien de kaartverkoop zijn ze te groot voor AFAS Live maar nog wel te klein voor de Ziggo. Als voorprogramma is Mammoth WVH meegekomen. Dirk ging een kijkje nemen. Je kunt zijn verslag van deze avond hier lezen!

Slash in Amsterdam

Lees verder...
Review: Accept - Humanoid

Geplaatst op 30-04-2024 om 20:00u.

Dat Accept met zanger Mark Tornillo goede heavymetalplaten heeft gemaakt, daar bestaat geen twijfel over. Sinds Blood Of The Nation uit 2010 hebben gitarist Wolf Hoffman en co. het niet nagelaten om een zwak product uit te brengen. Alle vijf albums uit het Tornillo-tijdperk hebben dan ook goede kritieken gekregen. Toch vraag ik me af of de hoge scores van de recente releases The Rise Of Chaos (2017) en Too Mean To Die (2021) nog wel gerechtvaardigd zijn. Pas achteraf blijkt dat ze stukken minder memorabel zijn dan de eerste drie platen.
Klik op de cover om de hele review te lezen.

Review: Accept - Humanoid

Lees verder...
Uitslag enquête: De beste toetsenist ooit is Jon Lord!

Geplaatst op 30-04-2024 om 18:22u.

Vorige week stelden we onze lezers in de wekelijkse frontpage-enquête van Metalfan.nl de vraag: "Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?" De duidelijke winnaar van deze poll is origineel Deep Purple-lid Jon Lord, die in 2012 op 71-jarige leeftijd overleed. Hij bewees vanaf eind jaren zestig dan ook als geen ander dat orgels (en piano's, keyboards en synthesizers) in rock en metal een belangrijke rol kunnen spelen. Het zilver is voor huidig Dream Theater-toetsenist Jordan Rudess en het brons voor Nightwish-opperhoofd Tuomas Holopainen. Hieronder vind je de Top Veertien van de uitslag, met tussen haakjes het percentage van de stemmen dat naar de desbetreffende muzikant ging.

1. Jon Lord (22,3%)
2. Jordan Rudess (11,9%)
3. Tuomas Holopainen (11,0%)
4. Jon Oliva (8,8%)
5. Joost van den Broek (5,2%)
6. Kevin Moore (3,7%)
7. Josh Silver (3,5%)
8. Christian 'Flake' Lorenz (3,3%)
9. Janne Wirman (2,7%)
10/11. Don Airey en Mambo Kurt (2,5%)
12. Alex Staropoli (2,3%)
13. Rick Wakeman (2,1)
14. Keith Emerson (2,0%)

Uitslag enquête: De beste toetsenist ooit is Jon Lord!

Reacties...
Nightwish kondigt tiende album aan

Geplaatst op 30-04-2024 om 11:17u.

Sinds afgelopen zomer heeft Nightwish niet meer opgetreden. Zangeres Floor Jansen is sindsdien voor de tweede keer moeder geworden, maar de van oorsprong Finse band heeft ook een nieuw album opgenomen. De nieuwe, tiende plaat heet Yesterwynde en is het eerste album sinds Human. :II: Nature. uit 2020. De schijf verschijnt op 20 september via Nuclear Blast Records, maar volgende maand kunnen we al de eerste single Perfume Of The Timeless verwachten.

Nightwish kondigt tiende album aan

Lees verder...
Nieuwe single van Mötley Crüe

Geplaatst op 29-04-2024 om 16:42u.

Mötley Crüe heeft voor het eerst in zes jaar weer wat nieuws uitgebracht. De single Dogs Of War werd opgenomen met producer Bob Rock, waarmee de band in 1989 ook al werkte voor het hitalbum Dr. Feelgood. Het is het eerste nieuwe materiaal van Mötley Crüe sinds de mannen in 2018 vier nieuwe songs opnamen voor de film The Dirt en het is tevens de eerste single met gitarist John 5. Hij neemt de plek in van Mick Mars, die in 2022 besloot om niet met Mötley Crüe op tour te gaan en vervolgend helemaal uit de band gezet werd. De mannen hebben nog meer nieuwe songs opgenomen, maar volgens zanger Vince Neil komt er vooralsnog geen volledig album aan maar blijven het waarschijnlijk wat losse singles.

Reacties...
Blackbriar in Drachten

Geplaatst op 29-04-2024 om 15:15u.

In mei tourt Blackbriar voor het eerst door de Verenigde Staten, als support van Battle Beast. Voordat het zover is, neemt de symfonische metalband met twee shows in eigen land en een optreden op een Belgisch festival afscheid van de Europese fans. onlangs stond de groep in Iduna te Drachten, met Solarcycles in het voorprogramma. Jeffrey was erbij. Je kunt zijn verslag van deze avond hier lezen.

Blackbriar in Drachten

Lees verder...
Zoeken
  17 mei:
 • Ayreon - 01011001 - Live Beneath The Waves
 • Bat - Under The Crooked Claw
 • Duft - Altar Of Instant Gratification
 • Gatecreeper - Dark Superstition
 • Insanity Alert - Moshemian Thrashody
 • Jasta - ...And Jasta For All
 • Jinjer - Live In Los Angeles
 • Kerry King - From Hell I Rise
 • Knogjärn - Sänka Dig
 • Pain - I Am
 • Pallbearer - Mind Burns Alive
 • Soulline - Reflections
 • The Last Of Lucy - Godform
 • 24 mei:
 • Evildead - Toxic Grace
 • Moral Putrefaction - Moral Putrefaction
 • Night Laser - Call Me What You Want
 • Rotting Christ - Pro Xristoy
 • 25 mei:
 • Armed Cloud - Nimbus
Kerry King in Muziekcentrum Enschede Metalfestival Into The Grave

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.