Enquête

Wat is vooralsnog jouw favoriete studio-album, dat in september 2022 is uitgebracht?

Allen/Olzon – Army Of Dreamers
An Abstract Illusion – Woe
Autopsy – Morbidity Triumphant
Behemoth – Opvs Contra Natvram
Blind Guardian – The God Machine
Bloodbath – Survival Of The Sickest
Clutch – Sunrise On Slaughter Beach
Electric Callboy – Tekkno
Graceless – Chants From Purgatory
House Of Lords – Saints And Sinners
King's X – Three Sides Of One
Megadeth – The Sick, The Dying... And The Dead!
Ozzy Osbourne – Patient Number 9
Parkway Drive – Darker Still
Razor – Cycle Of Contempt
Sammy Hagar And The Circle – Crazy Times
Slipknot – The End, So Far
Stake – Love, Death And Decay
Stratovarius – Survive
Tankard – Pavlov's Dawgs
The Dead Daisies – Radiance
The Devil Wears Prada – Color Decay
The Hu – Rumble Of Thunder
Venom Inc. – There's Only Black
een ander studio-album uit september 2022

[ Uitslag | Enquêtes ]

  6 oktober:
 • Heideroosjes
 • Maiden United en Powerized
 • 7 oktober:
 • Arena
 • Asagraum en Wesenwille
 • Cradle Of Filth en Alcest
 • Evergrey, Fractal Universe en Virtual Symmetry
 • Navarone
 • Veneration Of The Dead Preludiuim
 • 8 oktober:
 • Cradle Of Filth en Alcest
 • Heideroosjes
 • Veneration Of The Dead
 • 9 oktober:
 • Amaranthe, Beyond The Black, Butcher Babies en Ad Infinitum
 • Into The Void
 • Lionheart, Terror, Get The Shot en Dying Wish
 • 10 oktober:
 • Anthrax en Municipal Waste
 • Cradle Of Filth en Alcest
 • Deep Purple
 • 11 oktober:
 • Anthrax en Municipal Waste
 • Destrage
 • 12 oktober:
 • Blind Guardian
 • Integrity en Eyes of A Dreamer
 • Nick Oliveri
 • Saxon en Diamond Head
 • Three Days Grace
  6 november:
 • Amaranthe, Beyond The Black, Butcher Babies en Ad Infinitum
 • August Burns Red, Bury Tomorrow, Miss May I en Thornhill
 • Dutch Doom Days XX
 • Fleshgod Apocalypse en Ex Deo
 • Perturbator, Health en Author & Punisher
 • Sepultura, Sacred Reich en Crowbar
 • Skid Row en Collateral
Kalender
Vandaag jarig:
 • Alberto Lezzi (Tystnaden) - 42
 • Anders Iwers (Tiamat) - 50
 • Danny Cavanagh (Anathema) - 50
 • Mikko Uusimaa (Reflexion) - 42
 • Pekka Kainulainen (Amorphis) - 66
 • Peter Pichl (Running Wild) - 62
 • Tommy Stinson (Guns N' Roses) - 56

Vandaag overleden:
 • Eddie Van Halen (Van Halen) - 2020
Review: Stratovarius - Survive

Geplaatst op 23-09-2022 om 08:30u.

Stratovarius doet het al jaren zonder oud-bandleider Timo Tolkki en dat gaat de Finse powermetalband goed af. Matias Kupiainen heeft zich bewezen als gitarist én producer. De albums die sinds 2009 zijn uitgebracht, mogen er zeker zijn. De laatste release stamt alweer uit 2015, het übervertrouwde Eternal. Een lekkere plaat, maar kwalitatief net niet sterk genoeg om zeven jaar op te kunnen teren. Als zoethouder kregen de fans in 2018 nog Enigma: Intermission 2 voorgeschoteld, een album met zeldzame en niet eerder uitgebrachte nummers. Nu is er dan eindelijk nieuw werk met elf kakelverse tracks.

Klik op de cover om de hele review te lezen.

Review: Stratovarius - Survive

Lees verder...
Clips: Allen/Olzon, Ozzy Osbourne, Testament

Geplaatst op 22-09-2022 om 21:29u.

Nee, niet weglopen zoals ze in de Kamer doen, maar gewoon rustig blijven zitten en clips bekijken. Er zit vast wel wat voor je bij, want we hebben death metal, prog, thrash, rock en melodieuze metal.

 • Allen/Olzon (melodic metal)
 • Ozzy Osbourne (hard rock)
 • Testament (thrash metal)
 • Baest (death metal)
 • Black Lava (blackened death metal)
 • Dust In Mind (modern metal)
 • Mother Of Millions (progressive metal)
 • The Erinyes (melodic metal)
 • Warbringer (thrash metal)

Clips: Allen/Olzon, Ozzy Osbourne, Testament

Lees verder...
Eerste single van Haliphron

Geplaatst op 22-09-2022 om 16:00u.

Met een versgetekend contract bij Listenable Records op zak heeft Haliphron de eerste single uitgebracht. De track heet Unidentified Mass en is een opwarmer voor het debuutalbum, dat begin 2023 het levenslicht moet zien. Haliphron bestaat uit frontvrouw Marloes Voskuil (Izegrim), gitaristen Ramon Ploeg (Bleeding Gods) en Jeroen Wechgelaer (Izegrim), bassiste Jessica Otten (Bleeding Gods), drummer Frank Schilperoort (God Dethroned) en toetsenist David Gutierrez Rojas (Bleeding Gods).

Reacties...

Tekenaar en Blind Sight-frontman Geert Kroes overleden

Geplaatst op 22-09-2022 om 15:44u.

Vandaag bereikte ons het nieuws dat Blind Sight-zanger en -bassist Geert Kroes is overleden. Naast zijn band was Kroes ook ontwerper van artwork voor diverse bands. Zijn tekeningen zijn te vinden op merchandise van onder meer Machine Head, Ghost en Behemoth. Tevens heeft hij de afgelopen jaren artwork voor onder anderen Dynamo Metalfest en Into The Grave gemaakt. Naast Blind Sight is hij ook te horen op het eerste HDK-album Serenades of the Netherworld van Sander Gommans en was hij tussen 2011 en 2015 de frontman van Dead Man's Curse. Geert Kroes is slechts 42 jaar oud geworden. We wensen zijn familie en vrienden veel sterkte toe.

Tekenaar en Blind Sight-frontman Geert Kroes overleden

Reacties...
Review: Asylum - Tyrannicide

Geplaatst op 22-09-2022 om 10:00u.

Tyrannicide is het debuutalbum van de Australische thrashmetalband Asylum uit Brisbane, dat sinds 2012 actief is. Voorafgaand aan dit debuut bracht het old school thrash-trio twee ep’s uit: Slaughterhouse (2013) en Concealed In Death (2016). De formatie staat bekend om goede liveshows. Eerder mocht deze band bijvoorbeeld openen voor Accept en Angelus Apatrida. De eerste grote show was op het True Thrashfest in Japan in 2017. Het grote liveshowsucces motiveerde de release van een Live In Melbourne EP in 2021.

Klik op de cover om de hele review te lezen.

Review: Asylum - Tyrannicide

Lees verder...
Clips: Alter Bridge, Behemoth, Meshuggah ...

Geplaatst op 21-09-2022 om 21:11u.

Terwijl Ghost en Ozzy Osbourne in bepaalde charts goede zaken doen, hoopt onder meer Alter Bridge dat te doen met het volgende maand te verschijnen album. De Amerikaanse metalband voert vandaag de lijst van negen aan.

 • Alter Bridge (alternative metal)
 • Behemoth (black/death)
 • Meshuggah
 • Charlie Griffiths (experimental)
 • Corpsegrinder (death metal)
 • D'Artagnan (folk rock)
 • Spectrum Mortis (death metal)
 • Starbenders (glam rock)
 • Sumerlands (heavy metal)

Clips: Alter Bridge, Behemoth, Meshuggah ...

Lees verder...
Drummer verlaat Sinister

Geplaatst op 21-09-2022 om 20:26u.

Toep Duin gaat Sinister verlaten, zo laat hij in een statement op zijn Facebook-pagina weten. De zevenenveertigjarige drummer maakte vanaf 2011 met veel toewijding onderdeel uit van de metalformatie, maar vroeg zich het laatste jaar af of dit nou de band is waar hij mee door wil gaan. Het voelt alsof de energie weg is. Hij zoekt naar nieuwe muzikale uitdagingen en energie. Momenteel drumt Duin voor Consolation. Daarnaast is hij op zoek naar een heavy, hallucinerende, alternatieve whatever post-metalband en kijkt hij wat er verder op zijn pad komt. Op 1 oktober zit hij voor het laatst bij Sinister op de drumkruk tijdens Berlin Deathfest. Duin en Sinister, dat op zoek gaat naar een nieuwe drummer, wensen elkaar het beste.

Drummer verlaat Sinister

Reacties...
Mono in Leeuwarden

Geplaatst op 21-09-2022 om 16:35u.

"Originally, we started the band because we wanted to play live." Dat was in 1999. Drieëntwintig jaar en elf studio-albums later staat Mono bekend om zijn intense liveshows, waarin de opbouw van de postrock-kolossen optimaal tot zijn recht komt. Onlangs was Neushoorn in Leeuwarden aan de beurt om dat te ervaren. Jeffrey ging een kijkje nemen. Je kunt zijn verslag van deze avond hier lezen!

Mono in Leeuwarden

Lees verder...
Review: Parkway Drive - Darker Still

Geplaatst op 21-09-2022 om 12:00u.

Parkway Drive stond lang aan de top van het metalcore-genre. Killing With A Smile (2005), Horizons (2007), Deep Blue (2010) en Atlas (2012) zijn inmiddels klassiekers en brachten de band ver. De Australische formatie wilde echter meer en besloot met Ire (2015) het roer om te gooien. De core-elementen zijn hierop naar de achtergrond verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor experimenten en een meer algemeen metalgeluid. Opvolger Reverence (2018) vervolgde dit pad en ook het nieuwe Darker Still kan aan dit rijtje toegevoegd worden.

Klik op de cover om de hele review te lezen.

Review: Parkway Drive - Darker Still

Lees verder...

Review: The Erinyes - The Erinyes

Geplaatst op 20-09-2022 om 11:15u.

In de afgelopen paar jaar zijn er vanwege het niet kunnen touren veel interessante projecten geïnitieerd. Een daarvan is The Erinyes. De naar chtonische godinnen van de wraak vernoemde samenwerking bestaat uit maar liefst zeven muzikanten. Daarvan zijn de opmerkelijkste die van de drie zangeressen Justine Daaé (Elyose), Nicoletta Rossellini (Walk In Darkness, Kalidia) en Mizuho Lin (Semblant). Daarnaast is Aldo Lonobile (Secret Sphere, Timo Tolkki’s Avalon, Archon Angel) een belangrijke pion in het geheel. De Italiaan schreef en produceerde het debuutalbum en hij heeft ook nog eens de gitaarpartijen ingespeeld.

Klik op de cover om de hele review te lezen.

Review: The Erinyes - The Erinyes

Lees verder...
Sabaton komt met film over laatste album

Geplaatst op 20-09-2022 om 10:52u.

Vorig jaar toonde Sabaton een vroege versie van de film The War To End All Wars aan de pers toen het gelijknamige album werd voorgesteld, maar nu is hij echt bijna af en kunnen de fans er volgend jaar ook van genieten. De film toont beelden bij vele songs van het eerder dit jaar uitgekomen album The War To End All Wars en geeft zo een betere uitleg waar de nummers precies over gaan. De film bevat zowel animatie als live-action beelden en werd gemaakt samen met Yarnhub Animation Studio. De exacte releasedatum is nog niet bekend, maar we verwachten dat het zal samenvallen met de Europese tournee van Sabaton, dus volgend voorjaar. De Zweedse band komt op 3 mei naar de Amsterdamse Ziggo Dome en 13 mei naar het Sportpaleis in Antwerpen.

Reacties...
Nieuwe clips met o.a. Electric Callboy en Epica

Geplaatst op 19-09-2022 om 21:11u.

Daar zijn we weer met negen nieuwe videoclips. Daarbij behoorlijk wat grote namen. Ga er rustig voor zitten. Veel kijk- en luisterplezier gewenst.

 • Electric Callboy (electronicore)
 • Epica (symphonic metal)
 • Aurora Borealis (death metal)
 • Eleine (acoustic rock)
 • Ken Mode (noise rock)
 • Revocation
 • Smash Into Pieces (post nu-metal)
 • Vévaki (dark folk)
 • Wolfheart (death metal)

Nieuwe clips met o.a. Electric Callboy en Epica

Lees verder...
Review: Veonity - Elements Of Power

Geplaatst op 19-09-2022 om 16:26u.

Snelle power metal met veel aandacht voor toetsenpartijen, heroïsche vertellingen en melodieuze meehumrefreinen is tegenwoordig wat minder populair dan dat het zo'n twintig jaar geleden was. Toch zijn er nog bands die zich helemaal in dit genre thuis voelen. Dat geldt zeker voor het Zweedse Veonity, dat met Elements Of Power zijn vijfde langspeler presenteert. Dat is geen geringe prestatie voor het kwartet dat al bijna tien jaar in ongewijzigde samenstelling actief is.

Klik op de cover om de hele review te lezen.

Review: Veonity - Elements Of Power

Lees verder...
Nieuwe poll: spoken word performances van muzikanten

Geplaatst op 18-09-2022 om 18:45u.

Muzikanten als Henry Rollins, Bruce Dickinson, Scott Ian, Dee Snider en Jello Biafra vermaken hun fans regelmatig met spoken word performances, waarbij ze het publiek onderhouden met amusante of leerzame verhalen en anekdotes. Zo heeft Dickinson afgelopen week een tournee aangekondigd voor begin 2023. Op zondag 22 januari kun je 'An Evening With Bruce Dickinson' in Poppodium 013 bijwonen en een paar dagen later kun je terecht in de Duitse steden Keulen en Bremen. De kaartverkoop begint komende woensdag, 21 september.

Een kaartje voor de show in Tilburg kost €48,40. Die prijs is een stuk lager dan toen de zanger van Iron Maiden op 28 februari 2019 in TivoliVredenburg zijn autobiografie kwam promoten. Die voorstelling op een doordeweekse dag in Utrecht was lang niet uitverkocht. Wij vragen ons bij Metalfan.nl daarom af of het publiek in Nederland en Vlaanderen überhaupt zit te wachten op spoken word performances van (metal)muzikanten.

Ben jij al eens naar zo'n optreden geweest? Of zou je nog niet naar 'An Evening With' jouw favoriete vocalist gaan, zelfs als die voorstelling gratis is en in jouw woonplaats plaatsvindt, zolang je alleen gelul en geen muziek kunt verwachten? Stemmen kan via de bijgaande link. Je kunt jouw keuze toelichten met een Facebook-reactie. Zo zijn we bijvoorbeeld benieuwd naar jouw persoonlijke ervaring, als je reeds zo'n optreden van Dickinson of een andere muzikant hebt bijgewoond!

Zou jij een kaartje kopen voor een spoken word performance van jouw favoriete metalmuzikant?

Kies s.v.p. het antwoord dat het beste bij jou past, of stem op de optie "anders, namelijk:" en vertel ons in een (Facebook-)reactie wat jij van dit onderwerp vindt.

Nieuwe poll: spoken word performances van muzikanten

Lees verder...
Review: Darkane - Inhuman Spirits

Geplaatst op 18-09-2022 om 14:00u.

Een nieuw Darkane-album, daar hadden weinig mensen nog op gerekend. De Zweedse thrash/deathmetalformatie, die al in 1998 is opgericht, is namelijk vooral actief in het eerste decennium na de eeuwwisseling, als de band zelfs onder de vleugels van Nuclear Blast opereert. Het opgefokte en licht chaotische Insanity (2001) was destijds een van de eerste metalplaten die ik kocht. Na drie releases bij dat mainstreamlabel zetten de heren ogenschijnlijk een stapje terug middels hun overgang naar het kleinere Massacre Records, maar in de jaren die volgen, produceert Darkane regelmatig nieuw werk, dat eigenlijk altijd wel consistent is qua niveau.

Klik op de cover om de hele review te lezen.

Review: Darkane - Inhuman Spirits

Lees verder...

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.