Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 30-12-2021.
Kalender
Vandaag jarig:
 • ADM (The Birthday Massacre) - 45
 • Billy Idol (Generation X) - 66
 • Cherie Currie (The Runaways) - 62
 • John Moyer (Disturbed) - 48
 • Mike Stone (Queensrÿche) - 52
 • Richard Barbieri (Porcupine Tree) - 64
 • Roger Glover (Deep Purple) - 76
 • Stephan Lill (Vanden Plas) - 53
 • Zoltán "Piócásember" Király (Akela) - 41

Vandaag overleden:
 • Aleksander "Olass" Mendyk (Acid Drinkers) - 2008
 • Munetaka Higuchi (Loudness) - 2008
 • Scott Smith (Loverboy) - 2000
Review

DevilDriver - DevilDriver
Jaar van release: 2003
Label: Roadrunner Records
DevilDriver - DevilDriver
De eerste klanken van het debuut van Devildriver komen m’n boxen uit knallen en mijn eerste gedachte is: ‘Whoa, dit is zo anders dan het laatste studioalbum van Coal Chamber (Dark Days).’ Je ontkomt er niet aan; natuurlijk ga je dit vergelijken. Zanger Dez Fafara kennen de meeste natuurlijk van Coal Chamber. Maar je hoort het al meteen; dit is iets heel anders.

Devildriver (‘een bel waarmee heksen kwade geesten verdrijven’) is opgericht in 2001 ten tijde van de opnamen van Coal Chamber’s derde album ‘Dark Days.’ Dez Fafara wilde al een tijd met muziek een heftigere richting op, meer richting heavy metal. De benodigde bandleden werden al snel bij elkaar gesprokkeld in de vorm van gitaristen Evan en Jeff, bassist John en drummer Johnny B. Allen deelden zij dezelfde visie; ze wilden harde muziek maken maar op dat gebied ook vernieuwend zijn. Fafara vertelt dat hij een muzikale en emotionele verandering nodig had. "Ik moest mijn eigen hart en passie volgen en dat is nu eenmaal ruige, extreme muziek die niet radiovriendelijk is en in geen enkele scene past."

Niet radiovriendelijk dus. Na een eerste luisterbeurt kom je tot de conclusie dat dit inderdaad het geval is. Het enige nummer dat een beetje in de buurt komt van ‘radio-friendly’ is, hoe verrassend, de eerste single ‘I Could Care Less.’ Dat is trouwens een opzwepend nummer met een hele strakke double bass en een terugkerend gitaardeuntje. Dat opzwepende geldt eigenlijk ook voor de rest van het album.

‘Nothing’s Wrong’ is een sterke opener. Geeft een duidelijk beeld van waar Devildriver voor staat. ‘Die (And Die Now)’ is donker en agressief, luister alleen maar eens naar de tekst. De invloeden uit de black en death metal zijn duidelijk aanwezig en Fafara doet het erg goed met z’n gegrunt en geschreeuw. ‘I Dreamed I Died’ doet me sterk denken aan eerder Coal Chamber werk. Daarna volgt het onheilspellende ‘Cry For Me Sky’, Fafara’s eigen begrafenisrede. ‘The Mountain’ is een erg heavy nummer en zit erg goed in elkaar. Uitschieters zijn verder ‘What Does It Take (To Be A Man)’, het beukende ‘Swinging The Dead’, ‘Meet The Wretched’ (met goed drumwerk) en afsluiter ‘Devil’s Son.’

Het geheel doet me soms een beetje denken aan label mates Chimaira, maar dan met meer aanwezige black en death metal invloeden. Devildriver is ook veel donkerder. De teksten zijn agressief maar doordacht. Fafara neemt geen blad voor z’n mond en laat met name zijn duisterste emoties de revue passeren. De vocals zijn erg goed. Heel soms doen enkele nummers (‘I Dreamed I Died’ en de single ‘I Could Care Less’ bijvoorbeeld) me toch aan Coal Chamber denken. Maar over het algemeen is Devildriver toch compleet anders (gecompliceerder en volwassener) qua muziek en teksten. Het album is, zoals eerder gezegd, erg duister, opzwepend en agressief. Vooral de drums zijn erg strak en de gitaar riffs snoeihard. Volgens mij gaat deze energieke band het erg goed doen op het podium. Dat word gegarandeerd beuken.

Devildriver levert een sterk debuut album af met extreme nummers vol agressie, duisternis, razernij en haat. Fafara’s doel lijkt te zijn geslaagd. Mocht je dus liefhebber zijn van heavy/death/blackmetal, geef deze plaat dan een kans en laat je niet afschrikken door het Coal Chamber verleden van Dez Fafara. You might like this…

Tracklist:
1. Nothing's Wrong?
2. I Could Care Less
3. Die (And Die Now)
4. I Dreamed I Died
5. Cry For Me Sky
6. The Mountain
7. Knee Deep
8. What Does It Take (To Be A Man)
9. Swinging The Dead
10. Revelation Machine
11. Meet The Wretched
12. Devil's Son

Score: 88 / 100

Reviewer: Marlou
Toegevoegd: 5 november 2003

Meer DevilDriver:

DevilDriver - DevilDriver
Reactie van Een_Metalfan op 06-11-2003 om 00:45u
Score: 85 / 100

lekker album, lekker agressief, en gelukkig erg anders dan Coal Chamber

DevilDriver - DevilDriver
Reactie van GnarKill op 10-02-2004 om 18:53u
Score: 80 / 100

mooi cd, lekkere riffs, en goede zangpartij (vind ik persoonlijk) en het belangrijkst!!!...lijkt gelukkig niet op zijn vorige band: Coal Chamber...

DevilDriver - DevilDriver
Reactie van Een_Metalfan op 22-04-2004 om 22:00u

Wat is er mis met de eerste cd van coal chamber?

DevilDriver - DevilDriver
Reactie van dragon_child op 27-04-2004 om 22:39u
Score: 88 / 100

er is nix mis met coal chamber. maarja dit is wel wat anders. ik mag het wel. het album is die 88 wel waard

DevilDriver - DevilDriver
Reactie van jeroenfilth op 17-06-2004 om 17:06u
Score: 100 / 100

echt een fuckin goed album zeker een 100 lekker agressief lekker snell goede texte god gitaar lekkere stem en heeeeeeeel wat beter dan die coal chamber BAGGER!!

DevilDriver - DevilDriver
Reactie van the-cold-white-light op 24-06-2004 om 16:32u
Score: 83 / 100

Veel beter dan Coal Chamber! Gewoon een supercd!

DevilDriver - DevilDriver
Reactie van rebel4life op 27-08-2004 om 21:41u
Score: 95 / 100

Gave, gave, gave plaat! Zonder dat ik de cd kende zag ik ze in het voorprogramma van In Flames het dak van 013 spelen, dus was het album kopen het logische gevolg van die geweldige avond! En daar heb ik totaal geen spijt van gehad!! Wat een kraker is het eerste kindje van Devildriver zeg!! Moddervette gitaarriffs, coole songtitels, bijvoorbeeld Die (and die now)!! Soms doet het denken aan de eerste Coal Chamber cd, maar daar is niks mis mee omdat dat gewoon een lekkere plaat was, alleen deze plaat is veel meer dan lekker! En waar Coal Chamber alleen maar minder werd, kan dit alleen maar beter worden. You rock!Dez Fafara!!

DevilDriver - DevilDriver
Reactie van Deftones4@gmail.com op 02-11-2005 om 12:54u
Score: 88 / 100

Yo de cd is wel chill alleen er zitten idd een paar *** nummers bij zoals the devils son en I could care less... Hij is cker niet perfect... maar gewoon beukent

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.