Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

09-08-2020

Blind Guardian - A Night At The Opera
Jaar van release: 2002
Label: Virgin Records
Blind Guardian - A Night At The Opera
Maar liefst 3 jaar heeft de Duitse band Blind Guardian nodig gehad om dit album te voltooien. Na ruim anderhalf jaar schrijven en nog eens anderhalf jaar opnemen en mixen is de opvolger van "Nightfall In Middle Earth", hun succesvolste album tot nu toe, een feit. Complexer, kleurrijker, en gevarieerder, dat is de manier om ANATO te beschrijven. Wat Hansi en consorten hebben klaargespeeld is werkelijk fantastisch!

De opener, "Precious Jerusalem", is rijkelijk voorzien van oosterse invloeden, wat mooi past bij het thema van de teksten. Deze gaan over Jezus die (de inwoners van) Jerusalem toespreekt "Under The Ice" is tekstueel gezien verwant aan album-afsluiter "And Then There Was Silence", maar daarover later meer. Hierna volgt "Sadly Sings Destiny", naar mijn mening het zwakste nummer van de cd. Dit zegt echter niets, want een heleboel bands komen niet op het evengoed hoge niveau van deze compositie. "The Maiden and the Minstrel Knight", "The Soulforged", "Age Of False Innocense" en "Punishment Divine" zijn stuk voor stuk uitstekende nummers, waaraan duidelijk heel veel zorg en aandacht is besteed. Maar dan moet het beste nog komen...

"And Then There Was Silence", de afsluiter, en tevens het langste nummer dat Blind Guardian ooit heeft opgenomen, is moeilijk te omschrijven. Het valt bijna niet in woorden ui te drukken hoe goed dit nummer is. Toch ga ik het proberen. Als "A Night At The Opera" een avondje ketsen is, is "And Then There Was Silence" het beste orgasme wat je ooit zal krijgen. De teksten handelen over de Trojaanse oorlog, gezien door Cassandra, een Griekse profeet.

Zijn er nog wel dingen op dit album aan te merken? Niet echt. Toegankelijk is het album zeker niet, de eerste paar luisterbeurten kunnen voor nieuwkomers even flink slikken zijn. Verder zijn door de vele zangkoren soms de muziek niet of nauwelijks te horen. Deze minpuntjes vallen echter in het niet bij de schoonheid van dit album. Als ik een cd zou moeten uitroepen tot beste cd van 2002, zou het zonder twijfel deze zijn!

1. Precious Jerusalem
2. Battlefield
3. Under the Ice
4. Sadly Sings Destiny
5. The Maiden and the Minstrel Knight
6. Wait for an Answer
7. The Soulforged
8. Age of False Innocence
9. Punishment Divine
10. And then there was Silence

Score: 95 / 100

Reviewer: Bob
Toegevoegd: 16 december 2002

Koop dit album in

Meer Blind Guardian:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Blind Guardian - A Night At The Opera
Reactie van Een_Metalfan op 16-12-2002 om 16:43u
Score: 66 / 100

Six Degrees is muzikaal veel sterker...Blind Guardian nummers lijken allemaal zo veel op mekaar, gitaren altijd hetzelfde, bassdrums op voorgrond. And then there was silence geniaal? hmmpff, ik ken kortere nummers waar veel meer in gebeurd...

Blind Guardian - A Night At The Opera
Reactie van Een_Metalfan op 16-12-2002 om 19:04u
Score: 89 / 100

Niet zo goed als hun vorige 4 albums maar toch topmuziek... Titelnummer is vooral fantastisch. Kristof van Acker

Blind Guardian - A Night At The Opera
Reactie van Wolfgard op 16-12-2002 om 19:22u
Score: 80 / 100

Uitstekende review dude... keep going en dan kun je binnenkort ook bedelen om promo's Wolfgard

Blind Guardian - A Night At The Opera
Reactie van the_red_guy op 16-12-2002 om 19:31u
Score: 90 / 100

Zeer goed, misschien nog net niet zo goed als nightfall en imaginations, maar absoluut een toppertje, en ja, het beste wat Metal dit jaar te bieden heeft. Daar kan een saai bandje als droomtheater in de verste verte niet aan tippen. Technische metal en dan ook nog in songs gegoten. Persoonlijke favoriet: Battlefield

Blind Guardian - A Night At The Opera
Reactie van Een_Metalfan op 16-12-2002 om 22:14u
Score: 98 / 100

Meesterwerk! CD van het jaar voor mij! Summoner

Blind Guardian - A Night At The Opera
Reactie van Pax op 17-12-2002 om 09:34u
Score: 60 / 100

Ik vond het album erg teleurstellend. In vergelijking met Imaginations is Blind Guardian een stuk softer geworden. De productie is ook erg vlak.

Blind Guardian - A Night At The Opera
Reactie van JozzyJosbourne op 20-12-2002 om 16:24u
Score: 85 / 100

Hm, ik vind niet dat bands als Blind Guardian en Dream Theater met elkaar moet vergelijken. Blind Guardian is Epic Power Metal en Dream Theater Progressieve Rock/Metal. Daarin zit em het verschil. Voor Blind Guardian zal het in verhouding een stuk meer vergen om zo'n moloch van een nummer te maken, terwijl Dream Theater er standaard zoeen op hun album heeft staan. Ik vind het allebei verschrikeklijk goeie bands met goeie albums, maar op een andere manier. Je gaat Rhapsody toch ook niet vergelijken met Spock's Beard?

Blind Guardian - A Night At The Opera
Reactie van JozzyJosbourne op 20-12-2002 om 16:29u
Score: 85 / 100

Oja, over het album zelf... :) Hij zit goed in elkaar, alleen blijven Imaginations en vooral Nightfall beter. Ik mis in dit album een beetje het phantasy aspect, maar And then there was silence maakt toch weer veel goed.

Blind Guardian - A Night At The Opera
Reactie van Een_Metalfan op 23-12-2002 om 17:20u
Score: 8 / 100

Het is een prima cd waar alle aspecten van BG goed in zijn verwerkt, maar ik mis een beetje de 'magie' van Nightfall in middle earth.

Blind Guardian - A Night At The Opera
Reactie van Shagrath op 23-12-2002 om 21:39u
Score: 90 / 100

Ik vind het een van de beste albums van Blind Guardian. Zelf verkies ik toch Imaginations from the other side boven dit album. Ik heb ze dit jaar nog in Rijssen gezien en het was echt een dijk van een optreden. Zoals eerder door iemand gezegd, ik mis een beetje het 'phantasy' gevoel en ze zijn inderdaad iets softer gaan klinken. Neemt natuurlijk niet weg dat dit album sterk is!!! Shagrath

Blind Guardian - A Night At The Opera
Reactie van sandr op 02-01-2003 om 14:21u
Score: 95 / 100

echt een vette plaat, hij is echter wel een stuk complexer dan voorgaande CD's

Blind Guardian - A Night At The Opera
Reactie van the-cold-white-light op 25-01-2003 om 14:12u
Score: 88 / 100

Ik had nightfall on middle-earth al van blind guardian en dat vond ik een erg goede cd. Ik had dan ook vrij hoge verwachtingen van deze cd. En de cd is ook echt heel goed. Ik vind hem beter dan nightfall on middle-earth. Echt een aanrader!!

Blind Guardian - A Night At The Opera
Reactie van ironsoul666 op 08-06-2003 om 15:22u
Score: 60 / 100

het is wel mooi om een paar keer te luisteren dan heb je hem al weer gehad dit klinkt zo anders dan hoe ze altijd spelen geef me maar liever de oude

Blind Guardian - A Night At The Opera
Reactie van Een_Metalfan op 18-07-2003 om 13:16u

Tis allemaal wel leuk hoor...

Blind Guardian - A Night At The Opera
Reactie van WorldOfMetal op 01-09-2003 om 20:50u
Score: 100 / 100

Geweldige cd, na de eerste luisterbeurt moet je even wennen. Maar als je de cd een paar keer geluisterd hebt merk je pas hoe goed de nummers in elkaar steken, de zang van koren wordt zeer veel gebruikt, en dit vaak in combinatie met de erg goede zang van de vocalist Hansi Kursch. Verder heeft de cd een goeie lengte van een dikke 5 kwartier. Dit komt mede door het prachtige, 14 minuten durende And Then There Was Silence. Dit is een van de beste cd's die ik heb.

Blind Guardian - A Night At The Opera
Reactie van JozzyJosbourne op 22-10-2003 om 21:20u
Score: 85 / 100

Uhm, na mijn lulverhaal over hoe ik over bepaalde bands denk zal ik ook maar even mn mening over deze schijf geven, want daar gaat het om :) Ik vind em erg massaal, maar het fantasy-gevoel voel ik ook niet meer zo hier, behalve dan in het laatste nummer. Ze zijn op deze plaat ook misschien iets TE bombastisch bezig, er hadden meer rustmomenten in mogen zitten, ik mis een Nightfall of een The Eldar. Hieruit blijkt al wat ik dan dus wel de beste plaats van BG vindt.

Blind Guardian - A Night At The Opera
Reactie van the-cold-white-light op 19-03-2004 om 15:46u
Score: 80 / 100

Ok, ik had m'n mening al gegeven... maar nu, een tijdje later is die toch wel iets anders... ik vind dit op zich nog steeds een zeer goede cd... maar toch mist het iets wat Nightfall... en imaginations.. wel hebben... Misschien vond ik hem toen ik hem net had beter dan Nightfall.. maar ik vind nu Nightfall duidelijk een heel stuk beter!!

Blind Guardian - A Night At The Opera
Reactie van chuck schuldiner op 09-08-2006 om 21:03u
Score: 100 / 100

goeie cd vooral battelfield en then there was silence de juweeltjes van de cd

Blind Guardian - A Night At The Opera
Reactie van Moredhel op 06-04-2011 om 18:25u
Score: 98 / 100