Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

07-12-2019

Ayreon - Universal Migrator part 1: The Dream Sequencer
Jaar van release: 2000
Label: Transmission Records
Ayreon - Universal Migrator part 1: The Dream Sequencer
Arjen 'Ayreon' Anthony Lucassen is twee jaar bezig geweest met 'Into the Electric Castle', met één jaar tussenstop. Wat is er dan het afgelopen jaar gebeurd? Er zijn plannen gebroed voor een nieuw conceptalbum! Ditmaal moest het opnieuw een tweedelige release worden, maar ditmaal met meer verschillende zangers. Want het was voor Arjen op 'Into The Electric Castle' een zwaar karwei om voor elke zanger een andere zanglijn te verzinnen, in hetzelfde nummer waar meedere verschillende zangers inzitten. Ditmaal, op beide releases, heeft elke zanger/zangeres een eigen nummer, wat flink afwisselend blijft.

Maar laten we kijken naar het verhaal, want dit is net zoals alle vorige releases, een conceptalbum.
Het is de 22e eeuw. De hele mensheid is uitgeroeit tijdens de Laatstse Oorlog in 2084, net als wat de blinde minstreel Ayreon voorspelde in de middeleeuwen (luister 'The Final Experiment' voor meer info!). Een kleine kolonistatie op Mars overleefde deze oorlog. Hedendaags is er maar één levende kolonist over. De voedselvoorraden en zuurstof zijn bijna op, en de kolonist besluit om gebruik te maken van de Dream Sequencer; een machine die je onder hypnose terugbrengt naar je kindertijd, en vorige levens. De kolonist blijkt zeer ongelukkig te zijn geweest in zijn jeugd, heeft de eerste maanlanding gezien op tv, is koningin Elizabeth geweest die Sir Drake op de Spaanse Armada af stuurde, en is zelfs de eerste staande mens op aarde geweest. Op de tweede CD gaat het verhaal verder.

Welke zangers en zangeressen hebben meegedaan? Wel, Johan Edlund (Tiamat), Floor Jansen (After Forever), Lana Lane, Edward Reekers (Kayak, Ayreon), Mouse (Tuesday Child), Jacqueline Govaert (Krezip), Arjen zelf, Damian Wilson (Landmarq, Threshold, Ayreon) en Neil Morse (Spock's Beard).

En hoe is de muziek het beste te beschrijven? Nou, meer als koptelefoonmuziek. Deel 1 is het acoustische deel, en deel 2 is de 'heavy bastard', zoals Arjen hem zelf noemt. De start van deel 1 is sleperig en depressief, maar gaandeweg klinken optimistische geluiden door. De dromerige acoustische gitaren, de folklorische passages, de vele zweverige Pink Floyd-achtige gitaarsolo's en de ambiante, zachte geluidsklanken zijn aangenaam bedwelmend.
Kortom, deze CD is niet te missen in je CD-collectie.

Koop deze cd bij Bol.com

Score: 97 / 100

Reviewer: Slayer
Toegevoegd: 27 juni 2001

Koop dit album in

Meer Ayreon:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Ayreon - Universal Migrator part 1: The Dream Sequencer
Reactie van the-cold-white-light op 07-07-2003 om 20:42u
Score: 95 / 100

Dit is echt een supercd, ik vind het wel de minst leuke cd van arjen anthony lucassen maar nog steeds is het een geweldige cd. Echt aan iedereen aan te raden!

Ayreon - Universal Migrator part 1: The Dream Sequencer
Reactie van Annique op 06-09-2007 om 12:53u
Score: 98 / 100

Dit is muziek van een heel hoog niveau. Je luistert naar de ontroerende melodieën op 'The First Man On Earth', folkloristische muziek op 'Carried By The Wind', bloedstollende geluiden op '2084', en het mooie maar tragische verhaal van 'de laatste van de planeten'. De zangers en zangeressen mogen er ook zijn. 'Dragon On The Sea' zou lang zo avontuurlijk niet klinken als Lana Lane niet mee had gedaan. En Damian Wilson op 'And The Druids Turn To Stone' is helemaal adembenemend. Wat heeft die man een strot!

Kort gezegd: een album die je binnen de kortste keren grijs gedraaid heb!