Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

06-06-2020

Autumn - Summer's End
Jaar van release: 2004
Label: The Electric Co.
Autumn - Summer's End
Een jaar of twee terug verscheen Autumn's debuutalbum When Lust Evokes The Curse, een fraai album in de hedendaagse gothic-metal hoek, wat helaas niet echt boven de competitie uitstak. Dit was deels te wijten aan de middelmatige productie, want live kwamen de nummers een stuk beter over. Dit jaar dook de band weer de studio in, om eruit te komen met het nieuwe album Summer's End.

De eerste twee nummers op het album zijn een vervolg op The Witch In Me van het debuut. Het thema van deze nummers is vrij typerend voor de rest van het album, want heksen en magie komen diverse keren aan bod. Muzikaal gezien is het hele album is wat gevarieerder dan het debuut. Rustige nummers zoals Gallery Of Reality (wat helaas een iets tevaak herhalend refrein heeft) en hardere, agressievere nummers als het titelnummer en This Night zorgen voor een goede balans op het album. Ook weet de band vaker te verrassen met prachtige melodieën en zanglijnen. Een doom-inslag is in diverse nummers goed te horen, en keyboards zijn vrij prominent aanwezig, maar laten de gitaren gelukkig niet ondergeschikt overkomen. De nummers zijn pakkend, sfeervol, en gaan in de meeste gevallen niet snel vervelen.

Waar Autumn verschilt van andere bands in deze hoek is dat de band niet beschikt over een sopraanzangeres, of iemand die dat probeert te zijn. Zangeres Nienke de Jong heeft een veel lagere stem, die ze echter wel goed onder controle heeft. Rustig en intens, ze kan het beide goed aan, zoals bijvoorbeeld te horen is in de mooie afsluiter Solar Wake. De grunts op het album vullen de vrouwelijke vocalen goed aan, maar hadden wat mij betreft wel iets zwaarder mogen zijn.

Qua productie is het album diverse stappen voorwaarts ten opzichte van When Lust Evokes The Curse. Het is geen grote brei meer van instrumenten, maar alles is goed van elkaar te onderscheiden. Toch is er op dit gebied nog altijd ruimte voor verbetering. Ondanks dat kleine beetje kritiek is Summer's End gewoon een erg goed album.

Tracklist:
1. The Coven
2. Gospels in Dusk
3. Gallery of Reality
4. Silent Madness
5. Vision Red
6. Lifeline
7. This Night
8. The Green Angel
9. Whispering Secrets
10. Summer's End
11. Solar Wake

Score: 82 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 24 november 2004

Koop dit album in

Meer Autumn:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Autumn - Summer's End
Reactie van Laus op 28-11-2004 om 13:27u
Score: 85 / 100

mooi, WT kan de kast in.

Autumn - Summer's End
Reactie van Nocturnuz op 05-12-2004 om 13:31u
Score: 87 / 100

Ik ben het grotendeels eens met bovenstaande review, maar ook het feit dat de muzikanten als band gegroeid zijn hoor je duidelijk terug in deze nieuwe CD.

Autumn - Summer's End
Reactie van Een_Metalfan op 28-02-2005 om 21:07u

Heb hem net gehaald en ben zeer onder de indruk van deze productie van nederlandse bodem. Luisterd lekker weg en gaat wel 1 van mijn favo's worden.