Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Review

After Forever - Invisible Circles
Jaar van release: 2004
Label: Transmission Records
After Forever - Invisible Circles
Eindelijk is hij er dan, de nieuwe cd van één van de meest populaire Nederlandse metal acts. After Forever is weer terug aan het front met 'Invisible Circles' , een heus conceptalbum.

De twee voorgangers 'Prison of Desire' en 'Decipher' vond ik persoonlijk twee heerlijke dark/gothic cd's. De muziek was bombastisch, pakkend en orkestraal en steeg dankzij de hemelse stem van zangeres Floor Jansen naar onvoorstelbare hoogten. Om de muziek wat meer kracht bij te zetten waren er ook screams en grunts aanwezig.
Het verhaal is inmiddels al bekend, een tijd na 'Decipher' is gitarist/zanger Mark Jansen vertrokken en hij maakt momenteel furore met zijn band Epica.
Dat heeft nogal wat veroorzaakt voor de muziek van After Forever aangezien Mark de meeste muziek schreef.

Op dit album is er dan ook gekozen voor een bijna compleet andere sound. Natuurlijk zijn de bekende ingrediënten zoals koorpartijen en de prachtige zang van Floor nog immer aanwezig, maar de aanpak is een stuk directer en harder. Een opmerkelijke keuze, aangezien het commercieel gezien absoluut niet slecht ging met de band. Natuurlijk getuigt het ook van een dosis lef, want met deze cd zullen er nieuwe fans bij komen, maar ook fans van het eerste uur afvallen.

Goed, het nieuwe album dan. Het is dus zoals gezegd een conceptalbum en het onderwerp is iets wat veel kan worden teruggezien in de hedendaagse maatschappij. De teksten handelen over jonge ouders die altijd met hun werk bezig zijn en nooit tijden hebben voor elkaar. Op een dag besluiten ze om een kinderen te nemen zodat ze mogelijk dichterbij elkaar komen.
Helaas bezorgt dit de mensen alleen maar ellende en het verhaal gaat vanaf de geboorte totdat het kind zelf moeder is. Meer zal ik er niet over verklappen, want anders is het geen verrassing meer.

Het album opent met een vrij eenvoudig intro en slaat dan over op het prachtige nummer Beautiful Emptiness. Er zit overduidelijk meer pit in de muziek en het bombasme heeft meer plaats gemaakt voor wat rauwere gitaarpartijen.
Dat is overigens op het gehele album zo, er zijn nog enkele aparte elementen binnen de muziek, maar de gitaar heeft toch een duidelijke grotere rol gekregen. Ook grunter Sander Gommans heeft zichzelf meer de ruimte gegeven naast Floor. Zijn grunts en zware screams klinken een stuk smeriger en harder dan op de vorige albums. Vooral in het weergaloze Two Sides komt dat erg naar voren. Hier is de grunt bijna prominenter aanwezig dan de vrouwenzang. Mij hoor je niet klagen, want de balans tussen schoonheid en het beestachtige is zo perfect.

Naast de agressieve zang en de vrouwenzang heeft ook gitarist Bas Maas enkele zanglijnen voor z'n rekening genomen. Zijn heldere zang is buitengewoon sfeervol en past perfect in het geheel.
Naast de stevige dark metal nummers staat er ook weer een prachtige ballad op het album. Het zeer gevoelig gezongen Eccentric laat me vrijwel constant kippenvel krijgen. Slechts ondersteund door een wonderschone piano melodie zingt Floor de sterren van de hemel.

De productie is werkelijk uitstekend, bij 'Decipher' vond ik dat het geheel soms nogal eens dof klonk, maar in dit geval klinkt alles glashelder en zoals gezegd een stuk directer.
Zijn er dan werkelijk helemaal geen minpunten aan dit album? Muzikaal, vocaal en productioneel gezien absoluut niet, maar er is één kleine factor die me soms een beetje op de lachspieren ging werken. De muziek word namelijk soms onderbroken door gesproken stukken en om eerlijk te zijn word daar zo slecht geacteerd, dat je nog wel eens in lachen kan uitbarsten. Natuurlijk weegt dit niet op tegen alle pluspunten, maar dit had misschien nog wel beter gekund.

Genoeg gezever dan over acteurs, After Forever heeft wederom een plaat van wereldklasse uitgebracht en in mijn mening word deze band nog veel groter. Een weergaloos album.

Tracklist
1. Childhood In Minor
2. Beautiful Emptiness
3. Between Love And Fire
4. Sins Of Idealism
5. Eccentric
6. Digital Deceit
7. Through Square Eyes
8. Blind Pain
9. Two Sides
10. Victim Of Choices
11. Reflections
12. Life's Vortex

Score: 93 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 27 april 2004

Meer After Forever:

After Forever - Invisible Circles
Reactie van Lennert from hell op 27-04-2004 om 20:44u
Score: 90 / 100

Werkelijk een fantastische cd, en naar mijn mening ook beter dan de voorgaande 3 albums! De productie, teksten, en wederom de steeds beterende zangprestatie van Floor: ze klinkt beter dan ooit! Ik ben blij dat ik ze live in het Paard van Troje heb mogen aanschouwen, het was werkelijk fenomenaal hoe ze de muziek neer wisten te zetten!

After Forever - Invisible Circles
Reactie van Old Motorheadbanger op 27-04-2004 om 21:12u
Score: 80 / 100

Zoals verwacht zijn de reacties van de fans op de andere metalsites verdeeld. Veelgehoorde commentaar is dat de zang veel te luid klinkt, maar anderen vinden dit weer goed omdat de zangeres juist de band draagt.Persoonlijk vind ik dit een goed album, juist omdat het wat ruiger klinkt. Anderen vinden het te weinig gothic en teveel rock. Van mij mag het best wat steviger. Maar smaken verschillen ... In elk geval kun je aan dit album horen dat er aan gewerkt is door meerdere mensen en dat is een pluspunt. Dat wil niet zeggen dat ik Epica ga afbreken want dat lust ik ook rauw in de positieve zin dan.

After Forever - Invisible Circles
Reactie van Tokus op 27-04-2004 om 21:15u
Score: 85 / 100

Op de mini-cd van vorig jaar vond ik de nieuwe zangstijl irritant, maar op het hele album vind ik het goed bevallen. Ze hebben er gelukkig geen herhalingsoefening van gemaakt.

After Forever - Invisible Circles
Reactie van Lya_Nedra op 28-04-2004 om 20:06u
Score: 90 / 100

Ik heb de voorgaande cd's nog niet gehoord, dus ik weet niet echt hoe ze eerst waren. Maar wat ik wel weet is dat ik IC een geweldige cd vind! Eccentric is écht een mooi nummer. Wat ik soms wel wat minder vind, is dat Floor op een gegeven moment moeder én kind zingt bij nr. 4 en als je daar naar luistert klinkt het 'raar'.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.