Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 02-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Artur Sahakjan (Tystnaden) - 39
 • Ben Ward (Orange Goblin) - 47
 • Chris Wolstenholme (Muse) - 43
 • Dirk Schlächter (Gamma Ray) - 56
 • Ingeborg Anna Seide (Adorned Brood) - 49
 • Isaac Bitton (Les Variations) - 74
 • Jarno Parantainen (Machine Men) - 40
 • Masafumi Gotoh (Asian Kung-Fu Generation) - 45
 • Nate Mendel (Foo Fighters) - 53
 • Nicholas "Razzle" Dingley (Hanoi Rocks)† - 61
 • Richard "Rik" Charron (Exciter) - 54
 • Rick Savage (Def Leppard) - 61
 • Tom McGuinness (Manfred Mann) - 80

Vandaag overleden:
 • Bobby Keys (The Rolling Stones) - 2014
 • Eric Woolfson (The Alan Parsons Project) - 2009
 • Mariska Veres (Shocking Blue) - 2006
Review

Neal Morse - Morsefest 2015
Jaar van release: 2017
Label: Radiant Records
Neal Morse - Morsefest 2015
"Welcome to the show my friends, the show that never ends", zegt drummer Mike Portnoy over Morsefest 2015. De twee optredens van bij elkaar maar liefst bijna vijf uur zijn nu vastgelegd op de gelijknamige dubbel-dvd/4-cd/dubbele blu-ray en dan is er ook nog een 'behind the scenes' van een uur. Een marathonrelease dus, in een speciale setting en bezetting. Neal Morse verwelkomt naast de vaste bandleden maar liefst 33 muzikanten (waaronder een zestienkoppig koor inclusief dirigent), in de New Life Fellowship Church in Cross Plains (Tennessee). Ze spelen nummers van The Grand Experiment, nooit eerder gespeelde songs, verrassende tracks en de albums ? (Question Mark) (2005) en Sola Scriptura (2007) in zijn geheel.

De eerste dvd bevat allereerst prima uitvoeringen van The Call en het titelnummer van The Grand Experiment (2015), destijds nieuwe tracks. Go The Way You Go van Spock’s Beard uit 1995 doet er nog een schepje bovenop en de sterke fase houdt aan met MacArthur Park, waarin zanger/toetsenist Bill Hubauer, die het in 1968 door Jimmy Webb geschreven nummer arrangeerde, een hoofdrol heeft.

Het is niet het enige nummer dat voor het eerst ooit op de setlist staat. Ook het erop volgende A Whole Nother Trip (van het eerste solo-album van Morse) van bijna 25 minuten (“almost everything is an epic”) is nooit eerder live ten gehore gebracht. Daarin vallen tijdens het sterke tweede deel dankzij het goede geluid de cuíca en het achtergrondkoor op. Elk detail komt goed aan het licht dankzij het nagenoeg perfecte geluid, waardoor de variaties op de studioversies goed waarneembaar zijn.

Het beeld op met name de eerste dag van het feest is wat wisselend. Er wordt veelal gewerkt met vaste cameraposities wat het geheel soms iets statisch maakt. Ook zijn de beelden niet altijd heel scherp, maar gelukkig treedt dit euvel niet vaak op, waardoor er toch voldoende te genieten valt. Alle vaste muzikanten komen goed in beeld. Af en toe is er een blik de zaal in waar de toeschouwers eerbiedig zitten te kijken en luisteren. Zitten, want de show is seated.

Af en toe staan de mensen op om mee te zingen. Dat is het geval tijdens bijvoorbeeld New Jerusalem (“Yes, I know, freedom is coming for us all”). Ook zie je hier en daar fans opgaan in de muziek. Recht voor het podium is een loper waar de bandleden enkele keren gebruik van maken. Als achtergrond zijn er drie schermen. Tijdens de intro van ? staan de beelden daarop even centraal en nadien is er een andere lichtshow dan bij de eerdere nummers.

Muzikaal valt er enorm veel te genieten van deze release. Niet alleen is het razend knap dat de bandleden bijna vijf uur aan muziek hebben ingestudeerd, maar de uitvoering is ook nog eens prachtig (In The Fire en 12, om maar een paar voorbeelden te noemen). Ook alle gastmuzikanten brengen kwaliteit. Zo is de bijdrage van het koor in The Glory Of The Lord vermeldenswaardig, komt de solo van gastgitarist Phil Keaggy goed uit de verf en staan de achtergrondzangeressen en de blazerssectie (The Door, met Neals dochter en haar vriendin als op het podium en een fantastische solo van Eric Gillette op de catwalk die daarvoor terecht een staande ovatie krijgt) goed in de uitstekende mix van Rich Mouser.

De integrale uitvoering van Sola Scriptura is lekker krachtig. Neal laat zich niet van de wijs brengen als tijdens The Conclusion zijn keyboard dienst weigert. Hij speelt de solo verder op gitaar. Na heel Sola Scriptura en de recentere track Waterfall volgt een fantastisch slot met At The End Of Day (met Nick D’Virgilio op drums), de Spock’s Beard-klassieker Wind At My Back (Nick zingt mee) en een Whirlwind-medley (Transatlantic).

Zodoende is de dubbel-dvd weliswaar aan de lange kant, maar bepaald geen straf om uit te zitten. Integendeel, deze is een lust voor het oor, een zegen voor de fans die hiermee een prachtig document in handen hebben. Een productie van enorme proporties, behoorlijk in beeld gebracht en muzikaal uitstekend uitgevoerd. Neal Morse komt trouwens op korte termijn naar Nederland. Op 2 april staat hij in 013 te Tilburg. Net als Morsefest 2015 een aanrader.

DVD 1:
1. Intro
2. The Call
3. The Grand Experiment
4. Go The Way You Go
5. MacArthur Park
6. A Whole Nother Trip
7. New Jerusalem
8. Question Mark Intro
9. Temple Of The Living God
10. Another World
11. The Outsider
12. Sweet Elation
13. In The Fire
14. Solid As The Sun
15. The Glory Of The Lord
16. Outside Looking In
17. 12
18. Entrance
19. Inside His Presence
20. The Temple Of The Living God Reprise

DVD 2:
21. Intro
22. The Door
23. The Conflict
24. Heaven In My Heart
25. The Conclusion
26. Waterfall
27. At The End Of The Day
28. Wind At My Back
29. Whirlwind Medley
30. Thank You’s
31. Making Of… Documentary

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 30 maart 2017

Meer Neal Morse:

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.