Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

01-03-2021

Primordial - Gods To The Godless (Live At Bang Your Head Festival Germany 2015)
Jaar van release: 2016
Label: Metal Blade Records
Primordial - Gods To The Godless (Live At Bang Your Head Festival Germany 2015)
De eer voor het meest memorabele optreden van 2016 in Nederland gaat wellicht uit naar Testament op Dokk'em Open Air, maar stel dat de Amerikanen niet op de Party Stage hadden opgetreden, dan was het hoogtepunt van het Friese festival (dat in 2017 helaas niet zal plaatsvinden) toch zeker Primordial. Geen enkele andere band zette een zodanig gepassioneerde performance neer als de Ieren en kreeg daarmee iedereen mee. Ook elders doet Primordial dat, zoals op het Duitse Bang Your Head-festival in 2015.

Het bijzondere van dit live-album is dat het vooraf helemaal niet de bedoeling was om de opnamen uit te brengen. Pas achteraf bleek dat de opnamen van de mobiele desk van het festival kwalitatief zo goed waren dat de formatie rond vocalist AA Nemtheanga (Alan Averill) besloot ze toch uit te brengen zonder overdubs. Lekker rouw derhalve. Met schoonheidsfoutjes dus, maar het draagt bij aan het eerlijke karakter van deze release, die een vol en krachtig geluid bevat. Het is van begin tot het ijzersterke einde met Empire Falls genieten.

Deze registratie belichaamt precies de sterke punten van elke heroïsche en intense Primordial-performance. De trots middels Where Greater Men Have Fallen, de bezieling die terugkomt in As Rome Burns en de grimmigheid in The Alchemists Head. Alan vuurt zijn troepen aan en dicteert de toeschouwers om te headbangen en hun vuist in de lucht te gooien. Af en toe hoor je het publiek tussendoor, maar het is toch vooral het vijftal op het podium dat een prachtige dwarsdoorsnee van zijn oeuvre ten gehore brengt.

Gods To The Godless is eerlijk, gepassioneerd en toont Primordial op zijn sterkst. Enerzijds is het jammer dat er geen beelden bij de songs zijn, maar zoals reeds aangegeven was het vooraf niet gepland om deze opnamen uit te brengen. Ook zonder dvd is deze release het aanschaffen meer dan waard, voor zowel fans als mensen die met de Ieren kennis willen maken. Aanrader!

Tracklist:
1. Gods To The Godless
2. Babels Tower
3. Where Greater Men Have Fallen
4. No Grave Deep Enough
5. As Rome Burns
6. The Alchemists Head
7. Bloodied Yet Unbowed
8. The Coffin Ships
9. Heathen Tribes
10. Wield Lightning To Split The Sun
11. Empire Falls

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 28 december 2016

Koop dit album in

Meer Primordial:

[ Terug naar de Album Reviews ]