Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2021

Fleddy Melculy - Helgië
Jaar van release: 2016
Label: Eigen beheer
Fleddy Melculy - Helgië
Fleddy Melculy heeft het de afgelopen maanden maar druk gehad met zijn kruistocht tegen allerhande modebewuste figuren die bandshirts kopen bij de H&M. Festival na festival werd aangedaan om de massa te bereiken en het goede woord te verspreiden. Het is niet makkelijk om 'El Salvador'- de verlosser - te zijn, maar iemand moet het doen.

Hoewel het festivalseizoen nu afgelopen is, gaan de werkzaamheden van Fleddy onverminderd door. Een dik half jaar na zijn debuut-ep Wat De Fok? is het nu tijd voor de release van zijn eerste langspeler: Helgië. Deze productiviteit toont aan dat Fleddy Melculy op oorlogspad is en niks en niemand gespaard zal worden.

Helgië ligt volledig in het verlengde van Wat De Fok? Sterker nog: alle nummers van deze ep, met uitzondering van de intro, komen terug op deze plaat. Daarom ligt het netto aantal nieuwe nummers wat lager, maar de lol is er eigenlijk niet minder om. De combinatie van thrash, hardcore en ontzettend geestige teksten werkt uitstekend. Muzikaal is het een tikkeltje eentonig, maar een kniesoor die daar om maalt.

Wat wil je dan ook met parels van nummers als Pinker en Geen Vlees Wel Vis, waar een frontale aanval wordt geopend op respectievelijk asociale BMW-rijders en pescotariërs. Maar Helgië bevat veel meer dan alleen oorlogsverklaringen. Zo krijgt de nachtwinkel een lofzang in Apu Van De Nightshop en wordt met Feestje In Uw Huisje een Project X-veldslag bezongen. Een geschiedenislesje waar Sabaton een puntje aan kan zuigen.

Fleddy Melculy durft zelfs paden van andere genres te betreden. Het nummer Max is mogelijk een ode aan de dog-fronted deathgrindband Caninus en met het deprimerende Dik Meisje zoekt hij juist de grenzen op van doom metal. Als je de redder van de metal wilt zijn, dan moet je immers van alle markten thuis zijn.

Objectief bekeken is Fleddy Melculy natuurlijk een eendagsvlieg. Maar dat zei men tweeduizend jaar geleden ook over Jezus Christus en zie hoe ver dat uiteindelijk uit de hand is gelopen. Voor nu is Helgië in ieder geval een album dat zeker het beluisteren waard is. Het is geestig, luchtig en muzikaal gewoon dik in orde. Soms heb je niet meer nodig om te kunnen dansen in de moshpit.

Tracklist:
1. Welkom In Helgië
2. Fuck You Fleddy!
3. Feestje In Uw Huisje
4. Ik Haat Jazz
5. Apu Van De Nightshop
6. Het Is Wat Het Is
7. Geen Vlees, Wel Vis
8. Pinker
9. 1 Noot
10. Brood
11. Fuck Dees Fucking Kut Kak Machien
12. T-Shirt van Metallica
13. Max
14. Ik Ben Mijn Sleutels Kwijt
15. Dik Meisje
16. Stank Voor Dank...
17. Gangvocals

Score: 78 / 100

Reviewer: Matthijs
Toegevoegd: 22 september 2016

Koop dit album in

Meer Fleddy Melculy:

[ Terug naar de Album Reviews ]