Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Myrkur - Mausoleum
Jaar van release: 2016
Label: Relapse Records
Myrkur - Mausoleum
Myrkur duikt regelmatig in nieuwsoverzichten op. Is het niet vanwege de doodsbedreigingen, dan wel om Nergal die haar steunt in de strijd tegen de haters. We weten inmiddels bijna alles van haar. Ze kampeert met schapenwol en speelt liever Tetris dan Pokémon. Je zou bijna vergeten dat ze zingt en muziek maakt; een combinatie van black metal, kamermuziek en folk.

Haar eerste full-length M dateert van een jaar geleden. Rond die tijd, op 28 augustus 2015 om precies te zijn, is er een akoestisch optreden in het Emanuel Vigeland Mausoleum te Oslo. Een ideale setting, want de natuurlijke reverb van vijftien seconden doet recht aan haar ruimtelijke muziek. Een select gezelschap is getuige van een bijzonder mooi optreden van Myrkur. Ze krijgt destijds hulp van Håvard Jørgensen (sessie-gitarist bij Ulver) en het Noorse meisjeskoor Det Norske Jentekor.

Het concert is opgenomen en verschijnt nu in de vorm van Mausoleum. De ep bevat zeven nummers die ook op M staan en daarnaast een cover van Bathory (Song To Hall Up High) plus Den Lille Piges Død, dat eind vorig jaar als losse track online kwam. Het is een release om stil van te worden en aandachtig naar te luisteren. De hemelse stem van Amalie Bruun, zoals haar naam eigenlijk luidt, komt hier nog mooier tot zijn recht dan op het reguliere studiomateriaal. Ze zingt zuiver, maar bovenal hemels en breekbaar. Het karakter dringt door tot je ziel. Het koor is van toegevoegde waarde, al treedt het slechts enkele keren naar voren, zoals in bijvoorbeeld Byssan Lull en Frosne Vind.

De enige instrumenten die je hoort, zijn piano en gitaar. In Den Lille Piges Død is het samenspel van piano en Spaanse gitaar mooi uitgewerkt. Voor de aardige Bathory-cover pakt Håvard de Western erbij. Af en toe herinnert de sound aan het serene, ingetogen karakter van Falling Deeper van Anathema. Toch heeft deze ep een sterk eigen karakter dat recht doet aan de kwaliteiten van Amalie en de speciale, mysterieuze sfeer van haar composities.

Mausoleum bevat een collectie fraaie bewerkingen van eerder uitgebrachte songs. De arrangementen zijn stripped down en daardoor komt het hemelse stemgeluid van Myrkur mooi naar voren. De natuurlijke reverb die het mausoleum ademt, voegt veel sfeer aan het geheel toe. Om stil van te worden. Erg fraai is dan ook dat er geen applaus klinkt na de songs, behalve na de laatste. En dat is jammer. Mooier was geweest als het stil zou blijven. Verder niets dan lof over deze release. Beslist een aanrader voor de fans.

Tracklist:
1. Vølvens Spådom
2. Jeg Er Guden, I Er Tjenere
3. Skøgen Skulle Dø
4. Byssan Lull
5. Den Lille Piges Død
6. Frosne Vind
7. Onde Børn
8. Song To Hall Up High (Bathory-cover)
9. Dybt I Skoven

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 6 augustus 2016

Koop dit album in

Meer Myrkur:

[ Terug naar de Album Reviews ]