Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

06-03-2021

October Tide - Winged Waltz
Jaar van release: 2016
Label: Agonia Records
October Tide - Winged Waltz
In Limburg en Brabant was het de natste juni ooit en ook elders stonden de straten soms blank. Het wilde maar geen zomer worden. Nederlanders zochten daarom de zon elders op. De thuisblijvers moesten het doen met bijna herfstachtig weer. Inmiddels is het warmer, maar zijn er nog altijd onweersbuien. Positief bekeken past het tranendal uit de hemel juist perfect bij de doomdeath van October Tide.

Winged Waltz is een logisch vervolg op Tunnel Of No Light (2013) en toch zijn er ook wat verschuivingen. De nieuwe songs pakken af en toe wat technischer en progressiever uit en het gitaargeluid staat prominent in de mix, waardoor het geheel meer metal klinkt. Ook al ligt het tempo doorgaans laag, er komen wat meer passages met double bass langs. In de stevige passages zijn er overeenkomsten met My Dying Bride (Reckless Abandon) en Paradise Lost (het wat snellere A Question Ignite) en in de sporadische, sfeervolle ambientgedeelten met Ahab.

Het massieve en druilerige Swarm is een sterke opener. Het melodieuze Sleepless Sun behoort beslist tot de hoogtepunten en dat geldt ook voor Reckless Abandon, dankzij een sterke, vette riff. In deze track grunt Alexander Hgbom de longen uit zijn lijf. Hij ging bij de opnames zo ver dat hij zich bijna verwondde. Zijn vocalen lijken af en toe op die van Mikael kerfeldt, ook in Nursed By The Cold, waarin prachtig harmonieus gitaarspel de toon bepaalt. Perilous bevat een mooie wisseling tussen een korte zware riff en melancholische leads. In het begin lijkt er weinig afwisseling in de release te zitten, maar dat went na verloop van tijd wel.

Vanwege de complexiteit duurt het een aantal luisterbeurten voordat alle songs inzinken. Wat dat betreft is het wel even wennen ten opzichte van Tunnel Of No Light, maar er zitten veel goede ideen in de melodieuze doom en de nummers blijven groeien. Het is zelfs een van de betere albums van de Zweden. Goed, het is natuurlijk geen Rain Without End (1997), maar op het gebied van doomdeathreleases van het jaar verdient deze release beslist een plek in het linkerrijtje.

Tracklist:
1. Swarm
2. Sleepless Sun
3. Reckless Abandon
4. A Question Ignite
5. Nursed By The Cold
6. Lost In Rapture
7. Perilous
8. Coffins Of November

Score: 82 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 23 juli 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]