Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

01-10-2020

MXRCXL - In Alarm
Jaar van release: 2015
Label: Eigen beheer

MXRCXL - In Alarm

Ik wacht vaak net te lang met het niet uitleggen van hoe deze bandnaam uitgesproken dient te worden, want ik heb tot nu toe nog steeds teveel lol als ik mensen zie worstelen met de naam MXRCXL. Nou ja, tot het moment dat mensen erachter komen dat de zanger/bassist Marcel Janssen heet en de bandnaam ook gewoon over de tong hoort te rollen zoals de voornaam wordt uitgesproken. Het is in ieder geval een makkelijke opener voor een conversatie over deze band. Of een review.

De band haalt zelf alternative rock/grunge-acts als Dinosaur Jr., Faith No More en Jane's Addiction als inspiratiebronnen aan. Voor mij is het echter ook een flinke portie Living Colour die ik in de muziek terughoor. Dit komt vooral door de constant prominent aanwezige baspartijen die naar hartelust erop los grooven en funken. Wat de band tevens onderscheidt van eerder genoemde acts, is het sfeervolle synthesizerwerk van Jasper de Groot, die songs als In Alarm en Happy Shooting voorziet van zowel voorzichtige psychedelische invloeden, als freaky uitspattingen. Het maakt dat deze band in ieder geval niet klinkt als een simpele throwback naar de standaard grungenamen als Nirvana en Pearl Jam, maar een lekkere eigen sound heeft.

De productie is vol en dynamisch, maar nergens gepolijst. Alsof de band in je woonkamer live staat te spelen. Marcels zanglijnen zitten soms op het randje van wat comfortabel in het gehoor ligt, maar slagen er zodoende wel in om de songs een wanhopig karakter mee te geven. Ik bevind me als luisteraar in een vergelijkbare paniekachtige toestand als waar de titel naar verwijst, iets wat het album fijn en intens maakt. Met een speelduur van slechts 37 minuten gaat het allemaal ook erg snel voorbij, maar verveelt het praktisch niet. Goed, het trage Devoured Dried Up vind ik persoonlijk wat lastig uit te zitten, maar tracks als het dromerige Oh, The Irony en het keiharde Shit For Brains gaan er prima in.

In 2013 zag ik MXRCXL reeds spelen als een band met potentie in de Baroeg en later op het Baroeg Open Air-festival. In Alarm geeft mij goede hoop dat de men klaar is voor een voorzichtige doorbraak. Het album verschijnt alleen op vinyl en als digitale download. De liefhebbers zijn alvast gewaarschuwd!

Tracklist:
1. Shit For Brains
2. The Damaged One
3. In Alarm
4. Oh, The Irony
5. You Got It
6. Where Were You All The Others Were There!
7. Devoured Dried Up
8. Happy Shooting

Score: 82 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 11 november 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]