Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-09-2021

Hybrid Nightmares - The Third Age
Jaar van release: 2015
Label: eigen beheer

Hybrid Nightmares - The Third Age

Hoe de Australische metalscene is benvloed door Zweedse melodeath en Noorse black, kun je goed terughoren in de muziek van Hybrid Nightmares. Deze Aussies zijn actief sinds 2008, maar hebben nog geen enkele full-length uitgebracht. Ook nu niet, want The Third Age is de derde ep van een vierdelige serie die dit jaar uitkomt.

The Ages verhaalt over de opkomst, ontwikkeling, ondergang en het uitsterven van de mensheid over vier eeuwen. Een thema dat goed past bij progressieve black en Hybrid Nightmares combineert die stijl met death, groove, folk en heavy metal. Het resultaat lijkt soms wat chaotisch, maar zeker wanneer je er even voor gaat zitten, blijken het uiterst melodieuze en goed uitgedachte composities te zijn, met invloeden van Dimmu Borgir, Arch Enemy, Satyricon en Enslaved.

In tegenstelling tot de voorgaande delen begint The Third Age niet met een instrumentaal voorafje, maar gaat deze vrijwel direct stevig van start met Ash And Bone, een uitstekende opener en een goede voorbode van wat volgt. De sound is voller, de riffs zijn steviger en het slagwerk is agressiever. Dat zal een bewuste keuze zijn, want met The Third Age zijn we aanbeland in een destructieve fase van het verhaal, namelijk de strijd tussen goed en kwaad. Een rustmoment, het instrumentale Revere, is de interlude voor afsluiter The Obelisk, naast The Purge een waar juweeltje. Het bijna tien minuten durende Our Star May Fade had wat ingekort mogen worden, maar wel met behoud van de schitterende korte solo richting het einde, waar ook bassist Jonny even lekker losgaat.

Eerder dit jaar schreef ik in mijn review I Of Everything van Implode, dat ik niet begrijp waarom een album in vier delen wordt uitgebracht. Je mist de opbouw in het geheel wanneer je een deel niet kent. Bij Implode volgde na de vierde ep ook de full-length, maar bij Hybrid Nightmares lijkt daar geen sprake van te zijn. Dat is jammer, maar hoe het ook zij, ik kijk wel uit naar het vierde en laatste deel in deze serie. Het kan alleen nog maar beter worden in de finale.

Tracklist:
1. Ash And Bone
2. The Purge
3. Our Star May Fade
4. Revere
5. The Obelisk

Reviewer: Marc
Toegevoegd: 21 september 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]