Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-02-2020

Djevel - Saa Raa Og Kald
Jaar van release: 2015
Label: Aftermath Music

Djevel - Saa Raa Og Kald

Djevel is Noors voor duivel en wanneer een band met deze naam bestaat uit een aantal bekende muzikanten én traditionele Noorse melodieuze black speelt, dan is mijn interesse snel gewekt. Hoewel ik onder de indruk was van het debuutalbum van Djevel, Dødssanger (2011), wist de opvolger Besatt Av Maane Og Natt (2013) mij veel minder te boeien. Het was dan ook de release van het nevenproject NettleCarrier waardoor ik erg benieuwd werd naar het derde album van Djevel, Saa Raa Og Kald.

De band werd in 2009 opgericht door gitarist Trond Ciekals, nadat hij was gestopt met zijn eerdere band Ljå. Oorspronkelijk was het idee dat het een soloproject zou worden, maar Djevel groeide uit tot een volledige band, met in de gelederen Mannevond (Koldbrann), Erlend Hjelvik (Kvelertak) en drummer Dirge Rep. Niet voor niets wordt Djevel daarom bestempeld als een supergroep. En de heren maken dat waar, met goede composities en veel ruimte voor melodie. De kwaliteit van de productie is behoorlijk goed en de duistere, sinistere sfeer blijft behouden. Het moet natuurlijk wel duivels klinken.

Een overdonderende intro als op Dødssanger is het niet, maar ook deze full-length opent met een zwaar overstemd gitaarstuk van Ciekals. Vor Forbandede Jord weet meteen te boeien en datzelfde geldt voor de titeltrack, die een verrassende akoestische break bevat. De muziek van Djevel is rauw en agressief, maar ook bijzonder melodieus. Zo nu en dan gaat het zelfs een beetje richting Pagan, zoals Norges Land Og Rike. Het gitaargeluid van Ciekals is erg overheersend en dat is geen straf, want deze man is bijzonder getalenteerd. De lyrics zijn ook van zijn hand en hoewel ik geen woord Noors ken, weet je waar het over gaat. Je voelt de beklemmende duistere sfeer, ook tijdens het schitterende instrumentale I En Iskald Grav.

Een absolute kraker als Stjernesluker staat niet op dit album, maar als geheel is Saa Raa Og Kald boeiender dan zijn voorganger. Vooral liefhebbers van Taake en het oudere werk van Darkthrone zullen dit album kunnen waarderen, maar ook voor metalheads die benieuwd zijn naar Noorse black is dit album een goed begin.

Tracklist:
1. Skritt For Skritt Mot Mareritt
2. Vaar Forbannede Jord
3. Hode Og Hals I Doedsvals
4. Om Prest Og Pest
5. Norges Land Og Rike
6. I En Iskald Grav
7. De Som Hadde Onde Oeyne
8. Salmesang Og Knokkelklang
9. Saa Raa Og Kald
10. I Vaar Herres Navn

Score: 82 / 100

Reviewer: Marc
Toegevoegd: 9 mei 2015

Koop dit album in

Meer Djevel:

[ Terug naar de Album Reviews ]