Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-06-2021

Vexillum - Unum
Jaar van release: 2015
Label: Limb Music Products

Vexillum - Unum

Dat frivole folk metal nog steeds niet aan het uitsterven is, daar weet men in het Middellandse Zeegebied genoeg van. Buiten Mägo De Oz en Elvenking zijn daar ook opkomende acts als Vexillum die snelle power metal combineren met opzwepende, blaas en strijkinstrumenten. Tijd voor adempauzes geeft deze band absoluut niet, aangezien het allemaal behoorlijk rap gespeeld en gezongen moet worden en Unum zodoende ook in een ademtocht voorbij lijkt te gaan. Onderdeel van de cholerische cultuur?

Zanger Dario Vallesi is een perfect voorbeeld van een frontman die vol overtuiging zingt, maar af en toe zichzelf hierin te ver laat meevoeren en hierdoor wat beknepen klinkt. Dit betekent dat hij technisch gezien nog wel eens wat laat steekjes vallen, maar het zorgt wel voor een gepassioneerde performance die voor het gros van de tijd goed werkt. Dit komt tevens door het feit dat op dit album een flinke portie gastzangers aanwezig is (onder andere Hansi Kürsch van Blind Guardian en Chris Bay van Freedom Call), wier stemmen een mooi contrast vormen met het geluid van Valessi zelf.

Muzikaal gezien kan het niet anders dan dat de liefhebbers van Elvenking en Mägo De Oz hun oren goed zullen spitsen bij deze blije power/folk metal die opgeleukt wordt met doedelzak- en vioolpartijen. Ik heb het allemaal wel eens eerder gehoord, maar het moet gezegd worden dat de band een goede middenweg weet te vinden tussen epische sferen, up-tempo passages en blije meezingstukken die bij elkaar zeer goed in het gehoor liggen. Helemaal in The True Beginning: Standing As One is de samenzang van de verschillende vocalisten en de opzwepende instrumentatie erg fijn te noemen en levert de band meteen ook het beste werk van de cd af.

Toch dient gezegd te worden dat het album met een speelduur van slechts 39 minuten eigen materiaal en als extraatje twee covers, erg aan de korte kant is. Op zich is dit geen probleem zolang het materiaal allemaal van hoogstaande kwaliteit is, maar ik blijf toch met een gevoel zitten dat het allemaal ook weer niet dermate spectaculair is, dat de korte speelduur gerechtvaardigd is. Een enkel minpunt dat toch serieus genomen dient te worden. Desalniettemin is Unum zeker de moeite waard voor de liefhebbers van eerder genoemde bands.

Tracklist:
1.The Departure: Blow Away The Ashes
2. The Jester: Over The Clouds
3. The Sentenced: Fire And Blood
4. Lady Thief: What We Are
5. The Hermit: Through The Mirror
6. The Way Back: The Clash Within
7. The True Beginning: Standing As One
8. Spunta La Luna Dal Monte (Tazenda cover)
9. Run Runaway (Slade cover)

Score: 78 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 29 april 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 29-04-2015 om 12:34u

Run Runaway. Nooit gedacht dat dat nummer ooit es door een metalband gecovert zou worden. Komt van hetzelfde album waar My Oh My opstond. The Amazing Kamikaze Syndrome of zoiets is overigens het enige album van Slade die me echt kon bekoren. Daar staan een paar lekkere veel hardere nummers op. Verder ga ik dit plaatje eerst es beluisteren