Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

The Midnight Ghost Train - Cold Was The Ground
Jaar van release: 2015
Label: Napalm Records

The Midnight Ghost Train - Cold Was The Ground

Gelukkig! Ze zijn er nog. Bands binnen het stonerrockgenre die zowaar een eigen geluid hebben. Het Amerikaanse The Midnight Ghost Train is daar een goed voorbeeld van. Na het prima tweede album Buffalo kreeg het trio uit Kansas een platendeal bij het relatief grote label Napalm Records. Met Steve Moss (zang, gitaar), Brandon Burghart (drums) en Mike Boyne (basgitaar) als personeelsbezetting komt de formatie met hun nieuwste album, Cold Was The Ground.

The Midnight Ghost Train staat bekend als een goede, energieke liveband, getuige ook het live-album dat de groep uitbracht van het optreden op Roadburn in 2013. Vaak is het zo dat een band de energie van de liveoptredens maar moeilijk kan overbrengen via een studioalbum. Dit is niet het geval bij The Midnight Ghost Train, want het nieuwste werk Cold Was The Ground blijkt een album te zijn, waarbij stilzitten bijna onmogelijk is. Zanger Steve Moss heeft een belangrijk aandeel in het eigen geluid van de band. Hij heeft een stemgeluid dat doet vermoeden dat de beste man al tien jaar zware shag rookt en regelmatig zijn mond spoelt met whisky. Bij vlagen klinkt het alsof Lemmy heeft besloten voortaan maar te gaan grunten. Deze zangstijl, die dicht tegen grunten aan zit, hoeft stonerliefhebbers niet af te schrikken. In combinatie met de fuzz-achtige gitaren en elementen uit de blues pakt deze formule namelijk erg goed uit.

Met het degelijke Gladstone en BC Trucker begint de plaat nog lichtelijk voorspelbaar, maar met nummers als Arvonia, The Canfield, Straight To The North en No. 227 is het pas echt genieten. The Midnight Ghost Train trakteert de luisteraar hier op vuige stonerrock, met een Motörhead-achtige aanpak en mentaliteit. En ook hier geldt dat de riffs op zich niet eens zo memorabel zijn. Het is echter de combinatie van factoren die deze nummers doen werken. Speciale vermelding verdient The Little Sparrow. Een vreemde eend in de bijt, waarop Moss via spokenword bromt over een verslavend deuntje in zijn hoofd, dat uiteindelijk tot zijn ondergang lijkt te leiden. Een vreemd nummer, dat toch zijn charme heeft en niet een automatische “skip” hoeft te zijn.

Cold Was The Ground is een akelig verslavende plaat geworden en bewijst dat er nog parels te vinden zijn in het overbevolkte stonerrockgenre. The Midnight Ghost Train komt op deze plaat uitermate goed uit de verf en dit nieuwe album nodigt uit om deze heren eens live te gaan aanschouwen.

Tracklist:
1. Along The Chasm
2. Gladstone
3. BC Trucker
4. Arvonia
5. One Last Shelter
6. The Canfield
7. Straight To The North
8. No. 227
9. The Little Sparrow
10. Twin Souls
11. Mantis

Score: 85 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 18 maart 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

The Midnight Ghost Train - Cold Was The Ground
Reactie van Een Metalfan op 18-03-2015 om 12:37u

oooh wat krijg ik oorpijn van deze muziek...

The Midnight Ghost Train - Cold Was The Ground
Reactie van sietse Grind op 18-03-2015 om 15:43u
Score: 90 / 100

heb ze vorige week donderdag in poppodium romein gezien, was echt te gek, zowel live als op cd/lp is et te gek!