Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Battleaxe - Power From The Universe (re-release)
Jaar van release: 2014
Label: SPV / Steamhammer Records
Battleaxe - Power From The Universe (re-release)
Het aantal albums dat sinds de jaren tachtig geen fatsoenlijke re-release meer heeft gehad, lijkt onuitputtelijk. Voor wie al tientallen jaren naar metal luistert, zullen dit soort heruitgaves ongetwijfeld warme, nostalgische gevoelens oproepen, maar voor de mensen die minder lentes gezien hebben, mezelf incluis, blijft het verbazingwekkend. Bands als Battleaxe blijven opduiken en vaak plakken ze er nog een reünie aan vast ook.

Echt ver geschopt hebben deze heren het niet. Ze mogen dan wel op hun CV zetten dat ze getourd hebben met onder andere Saxon, maar weinig mensen kennen de twee platen die ze begin jaren tachtig via (het toen piepjonge label) Music For Nations uitbrachten. De tweede is inmiddels opnieuw uitgebracht. Het materiaal heeft een poetsbeurtje gehad. Er zijn wat extra songs, foto’s en liner notes toegevoegd en daarmee is er, laten we eerlijk wezen, een keurige heruitgave op de markt gebracht.

Dan rijst natuurlijk de vraag of de muziek ook de moeite waard is. Dat blijf ik lastig vinden, want Battleaxe klinkt ondanks de stoere bandnaam stiekem best commercieel. Houd in je achterhoofd dat de plaat uit 1984 komt en je als metalbandje nog echt de wereldtop kon halen. Tekstueel heeft Battleaxe dan ook niets te bieden en songtitels als License To Rock en Make It In America winden er geen doekjes om. De makkelijkste band om mee te vergelijken is Def Leppard. Het is allemaal erg catchy en gelikt, maar toch is het duidelijk metal.

De noot die ik erbij moet plaatsen is dat de scherpe randjes niet allemaal weg zijn. De gitarist durft te scheuren en de zanger zingt niet alsof hij erbij kwijlt of huilt. Al met al hoor je hier een band die weten hoe ze moeten spelen. Het had wel wat creatiever mogen zijn. Sommige nummers lijken stiekem best veel op elkaar. Ach, het is toch al nooit een erg origineel subgenre geweest. Liefhebbers van pakkende meezingmetal kan ik Power From The Universe dan ook met een gerust hard aanbevelen.

Tracklist:
1.Chopper Attack
2. Metal Rock
3. Licence To Rock
4. Fortune Lady
5. Shout It Out
6. Over The Top
7. Power From The Universe
8. Make It In America
9. Killer Woman (bonustrack)
10. Radio Thunder (bonustrack)
11. My Love`s On Fire (bonustrack)
12. Love Sick Man (bonustrack)

Score: 75 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 22 januari 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Battleaxe - Power From The Universe (re-release)
Reactie van Een Metalfan op 22-01-2015 om 23:24u

ik heb er 1 elpee van, en ik vond het toen niet slecht.
alleen het geluid was erg matig.

Battleaxe - Power From The Universe (re-release)
Reactie van bakvet op 23-01-2015 om 11:45u
Score: 64 / 100

Aardig is het wel, maar voor 1984 al een overbodig album laat staan een re-release in 2015.

Battleaxe - Power From The Universe (re-release)
Reactie van Appie op 24-01-2015 om 00:22u

Battleaxe ja dat vond ik destijds wel aardig maar niks bijzonders, onderhand is het helemaal oubollige meuk