Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Allen - Lande - The Great Divide
Jaar van release: 2014
Label: Frontiers Records
Allen - Lande - The Great Divide
De tweede plaat dit jaar met de titel The Great Divide. Niet dat Allen - Lande ook maar iets gemeen heeft met de progrockers van Enchant. Bij het samenwerkingsproject van twee van 's werelds beste hardrockzangers draait het immers meer om robuuste akkoorden en stevige uithalen. Zo ook op deze vierde cd. Het grootste verschil is dat Magnus Karlsson (Primal Fear tegenwoordig) ditmaal niet tekende voor de songs. Die taak nam de Finse snarenplukker Timo Tolkki voor zijn rekening.

Vooraf zette ik wat vraagtekens bij die keuze. We weten immers wel dat Tolkki best een song kan pennen, maar dat was in bandverband zoals ooit bij Stratovarius. Met zijn talloze projecten is de geplaagde muzikant er nog niet in geslaagd om echt memorabel plaatwerk neer te zetten. Des te verrassender dat er bijna alleen sterke nummers op The Great Divide staan. Nu klinkt een liedje al gauw dubbel zo goed met zangers als Russel Allen en Jorn Lande, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het puur muzikaal prima in elkaar steekt.

Hoe dan ook, de smaakmakers zijn opnieuw Lande en Allen. Met name de Noor klinkt ongekend krachtig. Mijns inziens zal hij nooit zo goed worden als zijn Amerikaanse vriend, maar hij klinkt wat minder geforceerd dan een paar jaar geleden. En 'Sir' Russel Allen hoeft eigenlijk geen moeite te doen om de show te stelen. De man kan immers alles. Stevig en agressief uithalen zoals bij Symphony X, goed in het gehoor liggende rockzang (Adrenaline Mob) en gevoelig melodieus. Hij beheerst ieder aspect, zo lijkt het. Ik zou het argument van stal kunnen halen dat we hem de laatste jaren wel erg vaak op cd's horen, maar dat doet eigenlijk niet ter zake. Zijn prestatie is er elke keer domweg te goed voor.

Luister voor de aardigheid eens naar een prachtsong als Hymn To The Fallen. Een heerlijk zware hardrocker met een lekker jaren tachtig sfeertje. Of wat te denken van het zeer heavy titelnummer dat door de vette productie behoorlijk doomy klinkt. De enige track waarvan ik minder warm word, is uitgerekend opener Come And Dream With Me, dat met name gedurende het refrein een beetje te 'gemaakt' klinkt. In die zin blijft Tolkki een kind van de melodieuze power metal, maar buiten dat moment valt er weinig te klagen.

The Great Divide is namelijk opnieuw een prima showcase voor twee van de beste zangers die momenteel actief zijn in het rock- en metalgenre. De mannen doen weinig voor elkaar onder, dus van een strijd is geen sprake. Deze plaat levert de liefhebber van goedgeschreven en briljant gezongen rocknummers ongetwijfeld heel wat luisterplezier op. En dat is toch waar het om gaat.

Tracklist:
1. Come And Dream With Me
2. Down From The Mountain
3. In The Hands Of Time
4. Solid Ground
5. Lady Of Winter
6. Dream About Tomorrow
7. Hymn To The Fallen
8. The Great Divide
9. Reaching For The Stars
10. Bittersweet

Score: 82 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 26 november 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Andre Smoor op 26-11-2014 om 13:01u

Jorn Lande is een Noor, geen Zweed

Reactie van Bastiaan op 26-11-2014 om 16:36u
Score: 72 / 100

Prima plaat, maar nergens bijzonder. Grootste kritiek die ik heb - met dit concept eigenlijk - is dat de stemmen te veel op elkaar lijken.

Reactie van Een Metalfan op 26-11-2014 om 18:13u

@Andre, gelijk heb je. Bedankt.

Reactie van Een Metalfan op 28-11-2014 om 12:48u

Jorn lande is een zweedse noor

Reactie van Een Metalfan op 28-11-2014 om 12:48u

of een noorse zweed?

Reactie van VaDeR op 28-11-2014 om 16:42u
Score: 65 / 100

Saai plaatje. Vind het allemaal wel gesneden. De eerste met deze twee heren was wel aardig....nu wordt het toch wel een beetje teveel van hetzelfde en vooral erg saai.

Alen is gewoon een topper. Vind zijn werk bij Symphony X toch wel het beste. De rest is gewoon niet mijn smaak.

Lande - goede zanger - zeer slechte songwriter. Helaas denkt hij daar zelf anders over ;) - beste man presteerde alleen perfect toen hij onderdeel was van een band.

Reactie van appie op 29-11-2014 om 08:34u
Score: 65 / 100

Paar hele behoorlijke nummers de rest is middelmaat.
Het drukke geluid van zowel de Jorn als ook de Allen/Lande platen staat me totaal niet aan, evenals die constante echo op de stem van Jorn Lande.
Allen met symphony X is top en Lande vind ik geweldig bij Beyond Twilight, Mundanus Imperium, Millenium en nog een paar andere bands en projecten maar bakt er als solo artiest helemaal niks van , deze combi plaatjes van de 2 vallen me ook telkens weer tegen