Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Cavalera Conspiracy - Pandemonium
Jaar van release: 2014
Label: Napalm Records
Cavalera Conspiracy - Pandemonium
De productiviteit van Max Cavalera is ongekend. Als er geen nieuwe Soulfly-release op de rol staat, dan kan je er donder op zeggen dat hij met iets anders op de proppen komt. In het voorjaar kwam de gelijknamige debuutplaat van zijproject Killer Be Killed al uit, maar blijkbaar was er nog genoeg tijd over om weer de handen ineen te slaan met broer Igor. Met Pandemonium is nu het derde album van Cavalera Conspiracy een feit.

Na het vertrek van Max uit Sepultura in 1996 ontstond er een impasse in de relatie tussen de broers. Nadat tien jaar later ook Igor uit de band stapte, werd de lucht geklaard en dit leidde uiteindelijk in 2008 tot het ijzersterke Inflikted. Opvolger Blunt Force Trauma voelde echter letterlijk en figuurlijk aan als een haastklus. Met Pandemonium zijn Max en Igor weer op de goede weg geraakt, met als resultaat een knaller van een album.

Oorspronkelijk was het idee om het album "Fuck The Groove" te noemen, om zo de intentie van de plaat in de titel naar voren te laten komen. Hoewel de titel is aangepast, is de intentie volledig intact gebleven. Babylonian Pandemonium is het startschot voor een overvloed aan een snoeiharde mengeling van thrash en death, wat erg doet denken aan de begindagen van Sepultura. Het gaspedaal wordt volledig ingedrukt en over de gehele lengte voelt het album meer gebalanceerd en uitgekiender aan dan de voorganger.

De hele plaat spuugt "Fuck The Groove" uit, alsof de broers weer dezelfde tieners in Belo Horizonte zijn. Compromisloos is meer dan ooit het toverwoord en door het simpel te houden, is het ook heel erg goed geworden. Overigens mag de bijdrage van vaste gitarist Marc Rizzo en de nieuwe bassist Nate Newton niet over het hoofd gezien worden. Zeker Rizzo brengt weer dat ene beetje extra, zoals hij dat ook al jarenlang doet bij Soulfly.

Pandemonium brengt kwaliteit zoals je mag verwachten van Max en Igor Cavalera. De broers blijken andermaal een krachtige combinatie te zijn en beiden hebben nog overduidelijk jaren te gaan voordat de pijp definitief leeg is. De Braziliaanse vlag blijft vooralsnog fier wapperen.

Tracklist:
1. Babylonian Pandemonium
2. Banzai Kamikazi
3. Scum
4. I, Barbarian
5. Cramunhao
6. Apex Predator
7. Insurrection
8. Not Losing The Edge
9. Father Of Hate
10. The Crucible
11. Deus Ex Machina
12. Porra

Score: 85 / 100

Reviewer: Matthijs
Toegevoegd: 31 oktober 2014

Koop dit album in

Meer Cavalera Conspiracy:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Cavalera Conspiracy - Pandemonium
Reactie van Erik op 31-10-2014 om 16:15u
Score: 85 / 100

Heerlijke plaat, old school Sepultura!

Cavalera Conspiracy - Pandemonium
Reactie van Metal Meepy op 31-10-2014 om 18:03u
Score: 71 / 100

Niet overdrijven, mensen. Dit is ok, maar niet heel bijzonder. De drums vind ik erg tegenvallend (saai), en de zang te veel naar achteren. En in mijn herinnering ging de vroege Sepultura veel meer van riff naar riff dan hier. Desalniettemin een grote plus dat die f***ing grooves er grotendeels uit zijn.

Cavalera Conspiracy - Pandemonium
Reactie van Een Metalfan op 31-10-2014 om 23:55u

geweldige cd, punt uit.

Cavalera Conspiracy - Pandemonium
Reactie van Andre op 01-11-2014 om 11:25u
Score: 90 / 100

Kijk, zo hoort het. Lekker rammen met die hap. Respect voor deze mannen!

Cavalera Conspiracy - Pandemonium
Reactie van Een Metalfan op 01-11-2014 om 15:36u

Ik irriteer me rot aan dat plastic druimgeluid, en Max klinkt als een terminale wasbever. Geef mij maar Beneath The Remains of Arise, dat toppen ze toch niet meer.

Cavalera Conspiracy - Pandemonium
Reactie van Pascal op 02-11-2014 om 22:18u
Score: 65 / 100

Dit is wel hard, maar het geluid sucks big time! Wat een shitty drums en vocals! Nope, this is NOT the old Sepultura. En laten we hopen de nieuwe ook niet.

Cavalera Conspiracy - Pandemonium
Reactie van ROB op 06-11-2014 om 09:19u

Het is een harde plaat! Maar waarom is de zang zo slecht te horen....!!!!

Cavalera Conspiracy - Pandemonium
Reactie van ronny op 05-09-2015 om 18:05u
Score: 100 / 100

Voor een 3de voor mij keihard goede cd zoals soulfly nailbomb en sepultura ten tijde van max